Anna E

Recensioner

Min fantastiska väninna : barndom och tonår av Elena Ferrante

Betyg 3
Historien utspelar sig under efterkrigstiden i Neapel. Elena Greco och Lila Cerrullo växer upp i ett fattigt kvarter. Vi får följa de båda väninnorna från barndom till sena tonåren. Elenas och Lilas vänskap är stark men jag blir inte riktigt klok på om det är endast avundsjuka som driver Elena. Världen de växer upp i är fattig och våldsam. De drömmer om ett bättre liv.

Jag tycker om boken och berättelsen men det gäller verkligen att hänga med när man lyssnar då det är många personer och namn att hålla reda på.

Djuret av Petter Lidbeck

Betyg 4
Tredje delen i serien om Signe Holm.

Signe har flyttat från London hem till sin kusin Elsa. En dag när flickorna går genom skogen hittar de en medvetslös man. När de väntar på ambulansen, vaknar mannen till och väser fram Djuret med en röst fylld av skräck. Elsa och Signe kan inte låta bli att försöka finna sanningen kring mannen och vad som hänt honom.

Både jag och barnet tycker dessa böcker är väldigt spännande.

Hjärtslaget i Rosengädda av Emma Hamberg

Betyg 4
Jag älskar serien om Tessan och Rosengädda. Detta är fjärde och sista delen i serien.
Dessa böcker innehåller hjärtesorg, matlagning och härliga karaktärer. Det är lite förutsägbart men det gör inget alls.
Emma Hamberg har ett härligt sätt att skriva på och det har varit underbar läsning.

Felsteg av Maria Adolfsson

Betyg 3
Dagen efter den stora ostronfesten i Doggerland vaknar en kvinna upp i fel säng med helt fel sällskap. En annan kvinna hittas mördad i sitt kök. Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby får i uppdrag att leda mordutredningen.

Bara du av Ninni Schulman

Betyg 4
Ensamhet, kärlek och besatthet.
Boken handlar om Iris och Pål. De finner varandra och inleder ett förhållande. Pål verkar ibland känna Iris bättre än någon annan. De går helt upp i förhållandet, kanske är det inte så fantastiskt?

Goda grannar av Mattias Edvardsson

Betyg 5
En psykologisk spänningsroman. Man får följa tre olika karaktärer i boken; Micke, Jacqueline och Fabian.
Micke och Bianca flyttar från Stockholm till ett fridfullt villakvater i Köping. På ytan verkar det som ett perfekt område. När Bianca blir påkörd strax utanför deras hus verkar det först som en olycka. Medan Bianca svävar mellan liv och död börjar grannarna och Micke tvivla på att det verkligen var en tragisk olycka.

Den här boken är magisk. Goda grannar är spännande och jag undrar flera gånger hur det ska sluta. Jag tycker mycket om alla tre uppläsarna. Om ni inte har läst/lyssnat så rekommenderar jag er att göra det.

X sätt att dö av Stefan Ahnhem

Betyg 4
X sätt att dö av Stefan Ahnhem.
Femte delen om polisen Fabian Riskt.
Ingen hemlighet att jag tycker mycket om den här serien. I bland är det lite väl våldsamt men drivet i boken är magiskt. Det är så spännande så man som läsare sitter på helspänn genom stora partier av boken.

Svärmodern av Moa Herngren

Betyg 5
Icentrum står Åsa, mamma och svärmor. Åsa och hennes son har alltid stått varandra nära, men när Andreas träffar Josefin förändras deras relation.
När Andreas och Josefins lägenhet ska renoveras flyttar de in hos Åsa.
Av misstag får Åsa reda på något som leder till en stor konflikt som hotar att splittra familjen.

Den här boken är riktigt bra och får mig att fundera på hur olika syn på en uppväxt kan vara. Åsa gör allt för Andreas men det blir ibland fel och upplevs av hennes son som själviskt och manipulativt. Jag lider med Åsa och jag blir irriterad på henne ibland, man måste inte säga allt man tänker.

Rekommenderar er att läsa eller lyssna.

The Cornish House av Liz Fenwick

Betyg 3
Jag har lyssnat på Flytten till Cornwall av Liz Fenwick.
Boken innehåller alla de där ingredienserna jag efterfrågar.
Flytt från London till ett stort förfallet hus i Cornwall. Komplicerat förhållande mellan huvudpersonen Maddy och hennes styvdotter. Sorg, ny kärlek och familjehemligheter.
Jag tror dock att jag uppskatta boken mer om jag läst istället för att lyssnat.

Tystnadens torn av Mina Dennert

Betyg 4
Boken är en väldigt spännande thriller som utspelar sig i vår samtid.
Journalisten Roya Zand har skapat en rörelse som kämpar för mänskliga rättigheter och som vill stoppa de högerextrema krafterna i samhället.
En kvinna hittas mördad, det finns samband mellan den mördade och Royas kamp.
Roya vägrar att tystas trots att hoten blir allt grövre. Det visar sig röra sig om ett helt nätverk med människor med högerextrema värderingar.
Hoten sätts till handling och de anser att Roya måste tystas.

Vilken bok, väldigt spännande. Jag blir upprörd över allt hat som sprids. Hur korta vägarna är idag och hur fejkade konton sprider sina lögner och sitt hat. Jag vet att detta är fiktion men kopplar det också till en dokumentär jag sett kring hot och kräkningar som journalister får utstå. All heder till dem som orkar skildra sanningen.