Anna E

Användarprofil

Vända hem

Bok av Yaa Gyasi
Historien tar sin början i Ghana i slutet av 1700-talet. Två flickor växer upp utan att veta om att den andra existerar, de är systrar. Deras liv blir helt olika. En av dem blir bortgift med den engelske guvernören och den andra säljs som slav till Amerika.
I första delen av boken får man som läsare följa den ena sidan av familjen och i del två den andra. Varje nytt kapitel följer en ny familjemedlem. Varje generation påverkas av slavhandeln. Det är en grym och helt ofattbar historia.

Den här boken berör mig på ett sätt som är svårt att beskriva. Det är utmanande att begripa hur människor har tagit sig rätten att äga andra människor och att behandla dem så oerhört grymt. En fantastisk välskriven debut.

Satanskäftarna

Bok av Mons Kallentoft
Detta är den trettonde delen i serien om kriminalinspektören Malin Fors. Jag är helt fast i den här serien jag gillar allt med den. Malin Fors är en cool kvinna och jag vill veta hur det ska gå för henne både privat och yrkesmässigt. Språket är stundtals vackert nästa lite poetiskt.

Det är vår i Linköping. En ung man hittas mördad på ett fält. Malin Fors och hennes kollegor jobbar brett och ledtrådarna leder dem åt många olika håll. Är det kanske ett hatbrott?

Mot San Francisco

Bok av Clara Clementine Eliasson
Mot San Francisco av Clara Clementine Eliasson. Boken är löst baserad på den ökända skolskjutningen i San Diego 1979 utförd av Brenda Ann Spencer.

Jag är mållös, jag är tagen och betagen. Sticker ut hakan här och säger att detta är bland det bästa jag läst. Språket är så vackert och poetisk att jag blir alldeles varm.
Boken har två parallella historier en om B och Julie 1978 och en 40 år senare där man får följa Julie när hon får veta att B försvunnit från en anstalt. Vänskapen mellan de två unga kvinnorna är destruktiv men också vacker.

Din vän Forsete

Bok av Christina Erikson
Detta är den första boken i serien om kommissarien Elias Svensson.
Två brutala kvinnomord har begåtts, Elias är ganska övertygad om vem mördaren är men det saknas bevis. Parallellt i handlingen finns Cornelia Lind som har personlig erfarenhet av att leva med en psykopat. Cornelia får hjälpa till i utredningen.

Boken är andlöst spännande. Det är sådant driv att jag bara vill fortsätta läsa för att se hur upplösningen blir.
Vilken tur jag har att de finns två böcker till i serien.
Tredje delen I serien om familjen Bridgerton: En förtrollande hemlighet.
Sophie Beckers är en oäkting. Alla som jobbar på Penwood Park vet det även fast greven framhåller något annat. När greven skaffar en ny fru och sedan går bort förändras livet för Sophie hon tvingas bli tjänarinna. Sophies styvmor och hennes två döttrar är elaka och driver henne hårt.
En dag uppenbara sig en chans för Sophie hon kan i smyg gå på familjen Bridgertons maskeradbal. Där möter hon Benedict Bridgerton. Tycke uppstår. Efter balen kan inte Benedict släppa tanken på den mystiska kvinnan i silverklänningen.

En förtrollande hemlighet är lik askungen i sin grund men såklart innehåller den mycket mer. Det är härlig läsning och skönt att byta ut ond bråd död mot kärlek ibland. Ser fram emot julledigheten och när Netflix släpper serien om familjen Bridgerton.

Vajlett och Rut

Bok av Karin Alfredsson
Vajlett och Rut av Karin Alfredsson.

Granträskåsen får en ny skolfröken, Vajlett. Hon blir offer för byns skvaller eftersom hon varken tror på att slaviskt följa orden i bibeln eller på aga. Rut är också nyinflyttad i Granträskåsen och hon är inte en gudfruktig kvinna med tanke på hennes korta hår.

Vajlett och Rut blir goda vänner och umgås allt mer. Starka känslor växer fram.

Den här relationsromanen är magisk. Jag tycker mycket om karaktärerna och blir ibland galen på hur de vuxna resonerar kring gud och de straff folk tros få för allt. Det krävdes sin kvinna att gå emot den oerhört starka normen exempelvis bara genom att ha kort hår. Läs.

En bur av guld

Bok av Camilla Läckberg
Faye har allt. En framgångsrik make en högt älskad dotter och en stor våning i den finaste delen av Stockholm.
När hennes make sviker henne rasar allt samman. Istället för att bli ett offer planerar hon att hämnas.

Jag gillar drivet i boken. Faye är en stark kvinna med ett mörker.

Spegelmannen

Bok av Lars Kepler
Det är 523 sidor ren spänning, skräck och underbar läsning. Böckerna i serien är fenomenala för de läsare som gillar att vara nära nervsammanbrott under läsningen.
Jag älskar böckerna om Jonna Linna.

Mannen som hyrde en familj

Bok av Susanne Brijker
Gustav är 83 år och arbetar fortfarande. Mitt under ett styrelsemöte drabbas han av en stroke som gör att hans liv förändras. Gustav är uppvuxen i en stor familj men omständigheter har gjort att han inte har någon egen familj. På äldreboendet där Gustav bor är det status att få besök av nära och kära därför bestämmer han sig för att hyra en familj. Den familjen han hyr är långt ifrån den perfektion som Gustav vill ha.

Mycket humor men också en del allvar. Härliga karaktärer.Jag har både skratta och gråtit en skvätt.

Vi for upp med mor

Bok av Karin Smirnoff
Modern har dött och Jana och Bror far hem till Kukkojärvi i norra Norrbotten för att begrava henne. I byn lever de flesta i en strikt religiös sekt. Den som inte följer med i gemenskapen fryser de andra ut. Bror dras med och lockas av de fördelar männen i denna gemenskap bjuds. Jana vill bara få med sig Bror tillbaka hem till Smalånger

Alltså de här böckerna är något utöver det vanliga. Språket är helt olikt det jag är van vid. Jana är en karaktär som är så annorlunda och formad av allt det svåra hon tvingats gå igenom
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.