Maria Hammarberg

Användarprofil

Samtal från en ängel

Bok av Guillaume Musso
Ett möte mellan två okända personer som bokstavligen stöter ihop på en flygplats leder till en helt oväntad historia. De åkar nämligen byta telefoner.  
Det börjar som en spänningsroman men avslutar desto mörkare, som en kriminalroman. 
Det finns nämligen en liten koppling i det förflutna som länkar ihop dem.

Först reagerade jag lite negativt på att de börjar tjuvkika i den andres telefon. Något som med dagens olika funktioner och appar är som att kika i någons dagbok...
Men ju mer man läser ju bättre blir den.
Wow, vilken vändning storyn får efter bara något kapitel. Detta är första boken jag läser av författaren och den känns ovanligt lättläst. 
Sättet att snudda det otillåtna som att snoka i någons mobil är ett smart drag av författaren som fått mig att fastna i storyn 🤩

Hittebarnet

Bok av Stacey Halls
En bok om en livskraft starkare än mycket annat, en mors kärlek till sitt barn.

I London på 1700talets är det helt andra förhållanden för unga ogifta gravida kvinnor. Med detta faktum väljer Bess att ta en enormt svårt beslut, hon väljer att lämna sitt barn till Foundlinghemmet, ett barnhem. 

Genom att blandannat lämna en minnessak för identifikation hoppas hon att en dag kunna få hem sitt barn någon gång.

I 6år kämpar hon vidare med sitt arbete som räkflicka. Som är ett hårt försäljningsyrke där hon går gata upp och gata ner och säljer räkor, varje dag oavsett väder.

Varje liten slant som kan läggas undan för henne närmare den dröm att få hem sitt barn igen. 

När dagen är kommen, finns inte flickan kvar....Hon är redan hämtad !

Boken tar verkligen fart här och den är gripande på flera sätt. 
En vacker och kärleksfull bladvändare.

Tack för boken @bokfabriken 🙏

Pojken med ärren

Bok av Marcus Eklund
Boken följer en liten pojkes utsatthet via dennes röst och förskoleläraren Roberts historia. 

Det är ett tungt ämne. Att veta eller ana att ett barn far illa i sitt hem är en tung sak att bära. 
Att vara den som är utsatt är ännu tyngre.

En gripande historia men med en hel del stickspår. Vilket mycket möjligt skulle kunna vara taktiskt smart av författaren om man ska orka läsa en sådan typ av bok.👌

Språket och tankesättet som karaktären har visar att Robert är en ung man. Egentligen hade han inte tänkt jobba på en förskola, och inte bli kvar så länge heller. Han vill leva livet med polarna efter jobbet och festar på helgerna. Han är lite bitter över sin levnadsituation som han delvis skyller på sin far.

Ändå visar han på en mognad och empati när han han inte kan släppa tankarna på Ahmed....

Vi som läsare får följa Ahmed och ganska snart undrar man VARFÖR utsätts han för detta?!

Döden som vakar

Bok av Anne-Marie Schjetlein
En spännande bokserie där författaren skickligt väver ihop vardagens livspussel hos karaktärerna Andreas och Stina. En läkare och en numera rastlös småbarns mamma. Som sedan kryddas med sann deckaranda. Del 5 i serien

Just denna bok utgår egentligen från frågan, vet vi egentligen allt om våra nära och kära?

Andreas som är läkare vårdar en svårt sjuk kvinna, vars fader vakar vid hennes sida. När statusen förändras på patienten, försvinner pappan. 
Samtidigt börjar Stina planera för att studera och finner nya vänner som hon kommer nära.

Tonen i böckerna är vardaglig på ett sådant sätt att handlingen känns fullt rimligt vilket håller spänningen på topp.
Rekommenderas för den som gillar deckare
Att hoppa och klättra på stenar och stockar, hänga i trädgårdar, balansera på stockar är allt annat än tråkigt. Detta aktiverar fler muskler än en vanlig skogspromenad . Lite hjärngympa dessutom då man behöver studera sin omgivning med nya ögon och på så sätt blir allt ett äventyr. Passar den ensamme, tonårsfamiljen, barnfamiljen samt ungdomme själv.
En klassisk köttfärslimpa eller en mer lyxig med extra kryddning , ex soltorkade tomater och fetaost. Om den tillagas i ugnen,i samma form som skalade och skurna bitar av rotsaker bildas en perfekt middag där alt blir klart samtidigt med minimalt med disk.

Än sjunger hon inga sånger

Bok av Susanne Fellbrink
I serien om Cilla Fallander av Susanne Fellbrink är vi i Sundsvall och genom böckerna känner jag genast igen omgivningarna som beskrivs. 

I denna första bok sliter huvudkaraktären Cilla för att få ihop vardagen.
Hon jobbar nattskift på Sundsvalls tidning medan maken veckopendlar till studier i Stockholm. 
Dessutom har de två pojkar som behöver tillsyn och Cilla tycker det är riktigt jobbigt att vara ensam vuxen i det stora huset. 
Cilla försöker förändra livshjulet genom att sätta ihop en julshow. 

Men om det var tufft att jobba nattpass på tidningen blir det inte lättare av att bära huvudansvaret för en hel showgrupp. 
Det blir dock ännu mer turbulent när en kvinna försvinner, den sista som såg henne var dessutom Cilla...

Boken är helt okej, men Cilla är en person som verkar vara konflikträdd och väldigt osäker på sig själv vilket irriterar mig. Jag vill gärna knacka henne på axeln och be henne att säga ifrån....

Skuggspelet

Bok av Anna Bågstam
Harriets bollplank och stöttepelare,
närmaste väninnan är försvunnen. Varför just hon? Av vem?

När sedan brorsonen Albin skall bo med Harriet och Eugen, pojkens farfar inser Harriet att det kommer bli ansträngande för pappan.
Samtidigt fortsätter Harriet sin nyupptäckta relation med Rikard, som de av yrkesmässiga skäl inte är mogna att offentliggöra ännu.

En kropp flyter in i fiskelägret Lerviken och Harriet står åter med jobb och privatliv som tar upp mer än dygnets alla timmar. Som läsare börjar man känna av hennes stressnivåer.

I denna bok blir jag dock otroligt irriterad på att brorsonen "dumpas" på farfar och Harriet som förväntas hinna med att hjälpa till.

Vi vet sedan 1a boken att pojken har en mamma, en pappa och en bror. Albin ska vara det barn som är mer känslig och lämpas av olika anledningar iväg till en farfar som inte har hälsan att orka med honom fullt ut.

Han beskrivs som aktiv, näst intill överaktiv, slarvig och energislukande.
Detta retar mig genom HELA boken.

Hövdingen

Bok av Anders Salander
Att inte kunna skydda sina barn, inte ens veta var de är - är nog alla föräldrars mardröm. 😱

Samtidigt som magkänslan säger Karl Magnus att något kanske inte stämmer åker han som avtalat för att hämta dottern Jessica på flygplatsen. När hon inte dyker upp börjar han genast att söka efter henne.

Magnus packar sin väska och följer spåren till flygplatsen där Jessica senast sågs. Där kommer han i kontakt med säkerhetsansvarig Sánches som börjar undersöka det han kan.
I sina egna eftersökningar blir Magnus introducerad för ett hemligt sällskap via en professor Ward. De verkar känna till mer av honom än han själv gör. Kommer de hjälpa honom?

Som läsare följer vi samtidigt vad som händer med Jessica. Vi läser om hur hon ser fram emot att åka hem, hur hon mött Anthony , hur hon fastnar på flygplatsen och sakta hur hon kommer till insikt i vad som är planen för henne....

Välskriven debutbok. Spännande. S krämmande och fascinerande. Ser verkligen fram emot nästa bok om Magnus där professor Ward säkert finnas med i  bakgrunden🤩

Nalas värld

Bok av Dean Nicholson
Härligt lättsam feelgood om en man med sin katt på äventyr.

Dean Nicholson, och hans vän Ricky är sugen på äventyr och packar sina cyklar för en resa runt om i världen.
Efter ett tag delar de på sig och Dean fortsätter ensam. 

För att hålla kontakt med sin familj och sina vänner lägger han ut bilder via Instagram @1bike1world
Till en början har han ingen aning om hur många som kommer att följa hans väg...

När Dean ensam cyklar genom Bosnien förändras allt, det är då han väljs av Nala, att få äran att bli hennes följeslagare😻

Mötet med Nala förändrar Deans resa en liten aning. De får en relation som växer för varje dag. 
De möter massor med vänliga människor, de sover på udda ställe och gör välgärningar längs vägen.

Boken rekommenderas varmt till alla äventyrare, djurvänner samt alla andra
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.