Therése B

Användarprofil

Nio liv

Bok av Emelie Schepp
Avslutade nyligen Broder Jakob, den femte boken om åklagare Jana Berzelius, och såg fram emot den spännande fortsättningen eftersom polisen börjat oråd angående Jana och hennes okända förflutna.
I den sjätte boken Nio liv får polisen ta tag i brott som hänger ihop med kriminella gäng, och som tidigare är Jana involverad och i utkanten av berättelsen figurerar även Danilo Peña som aldrig tycks lämna Jana i fred.
Boken var bra men levde tyvärr inte riktigt upp till mina höga förväntningar. Kanske var det storyn om gängkriminalitet som inte riktigt fångade mitt intresse på samma sätt som brotten i de tidigare böckerna.
En 3-årig pojke blir hastigt svårt sjuk och måste opereras pga en bukhinneinflammation orsakad av en brusten blindtarm. Hans föräldrar är givetvis otroligt oroliga för sonens liv och ett tag ser det riktigt illa ut. Pojken klarar dock operationen och tillfrisknar och vid ett senare tillfälle när familjen åker förbi i närheten av sjukhuset där han opererades frågar mamman sin son om han minns sjukhuset och han svarar då att det gör han för det var där änglarna sjöng för honom när han var i himlen.
Föräldrarna undrar så klart vad han menar och sonen berättar att han besökt himlen när han låg på operationsbordet. Många frågor dyker upp den närmaste tiden och särskilt sonens far undrar mycket över vad sonen berättar om sitt besök i himlen och blir väldigt förvånad när sonen berättar saker som han tycker att sonen rimligtvis inte borde kunna veta något om.
En intressant och annorlunda kristen bok där man får en liten inblick i hur livet för en amerikansk pastor och hans familj kan se ut. Om sonens himmelsfärd eller sann eller inte får man själv ta ställning till om man tror på eller ej. Eftersom både pappan och mamman lever för sin kyrka och verkar läsa bibelberättelser istället för sagor för sina barn är min känsla att det kanske inte är så konstigt att sonen berättar om just en himmelsfärd och vilka han träffat på i himlen eftersom Jesus och bibelns berättelser är vad pojken har växt upp med. Om man tror på vad pojken sagt och faderns nedskrivna berättelse är upp till läsaren att avgöra, men kanske får man en annan syn på vad som eventuellt händer efter att man dör? Finns det en himmel och vem träffar man på där?

Vargasommar

Bok av Hans Rosenfeldt
Efter att ha läst böckerna om kriminalpsykolog Sebastian Bergman av Michael Hjort & Hans Rosenfeldt var förväntningarna höga när jag skulle läsa den första spänningsromanen i en kommande serie om polisen Hannah Wester som bor i Haparanda. Berättelsen börjar med att en varg hittas död i skogen och vid undersökning av vargen visar det sig att den har rester av en människa i magen. Senare framkommer att den döde personen har varit inblandad i en blodig narkotikauppgörelse som gått snett och som slutat med att både en stor mängd narkotika samt en massa pengar är på vift. Plötsligt är ett flertal personer inklusive polisen på jakt efter narkotikan och pengarna och polisen försöker såklart också reda ut vad som egentligen hänt där i skogen.
Jag tycker att boken var lite rörig i början och hade lite svårt att hålla reda på vem som var vem och fastän boken var spännande så tyckte jag tyvärr inte att den kom upp i samma nivå som böckerna av Hjort & Rosenfeldt. Kanske dras betyget ner lite för att jag har svårt att läsa om personer som är smått dumma och korkade och blir mest irriterad på hur de beter sig ;)
Men nu har jag lärt känna polisen Hannah och hennes kollegor lite grann och kommer säkert att vara nyfiken på vad som händer henne och de andra poliserna framöver så det är inte omöjligt att jag ändå kommer att vilja läsa nästa bok när den kommer ut.

En dag i december

Bok av Josie Silver
En mysig feelgoodroman om Josie som några dagar före jul sitter på bussen på väg hem från jobbet och när bussen stannar tittar hon ut och får se en kille som sitter och väntar vid busshållplatsen och deras blickar möts och Josie känner nån "connection" och tror att även killen gjorde det. Men innan hon fundera på att eventuellt kliva av bussen och innan killen hinner kliva på bussen åker den iväg. Josie kan inte glömma honom och hon börja leta efter honom överallt i London (nej troligtvis inte helt lätt att hitta någon där) även tillsammans med sin bästa vän Sarah tillika lägenhetskompis varje gång de är ute nånstans, men utan lyckat resultat.
Ett år senare har Josie och Sarah julfest I sin lägenhet och när Sarah för första gången presenterar sin nya pojkvän Jack, som hon beskriver som sitt livs kärlek, för Josie visar det sig att det är han, killen från busshållplatsen. Vad ska Josie göra nu? Avslöja att Sarahs pojkvän är killen som hon har letat efter i ett år eller vara tyst för alltid och acceptera att kompisen hittade honom först? Och kommer ens killen ihåg henne från den snöiga decemberdagen? Livet rullar på och mycket händer i vännernas liv men kan vänskapen bestå när båda vill ha samma kille.

Spegelmannen

Bok av Lars Kepler
Om man är ett stort fan av Lars Keplers böcker om kriminalkommisarie Joona Linna har man inte missat att den 8:e boken kom ut i oktober och självklart fick det bli sträckläsning in bit in på natten när slutet av boken närmade sig.
I Spegelmannen blir en ung kvinna bortförd på väg hem från skolan och fem år senare hittas hon hängd på en lekplats i centrala Stockholm. På övervakningsfilmer kan man se att några personer har befunnit sig vid platsen mitt i natten då tjejen dog. En av dem visar sig vara en psykiskt sjuk man som var ute och gick med sin hund men vid utfrågning påstår han att han inte minns något från den aktuella natten.
Fler unga kvinnor blir kidnappade på liknande sätt och Joona Linna ger sig in i jakten på att hitta både den skyldige samt platsen dit kvinnorna verkar föras efter kidnappningarna.
Precis som övriga böcker är Spegelmannen väldigt spännande och man försöker såklart själv lista ut hur allt hänger ihop. Efteråt är den stora frågan; hur länge måste jag vänta innan nästa bok om Joona Linna utkommer?

Nattfåk

Bok av Johan Theorin
En familj från Stockholm flyttar och köper en stor gammal gård, kallad Åludden, på Öland. Frun i familjen, Katrine, har kopplingar till gården eftersom hennes mamma och mormor har bott där för väldigt många år sedan. Flera gamla sägner och historier finns om gården men det är inget som Katrine och Joakim Westin bryr sig om eller oroar sig för. Gårdshusen av trä sägs t ex vara byggda av skepp som har förlist när den stora vinterstormen, fåken, har dragit fram på havet och in över Öland. Vid gården finns även två fyrar varav en den bara sägs lysa dagen innan någon kommer att dö och vid jul återvänder alla till gården som har dött där.
I boken får man i nutid följa familjen Westins liv på gården men också en ung polis, Tilda, som nyss har fått tjänstgöring på ön och en av hennes första utryckningar blir till ett dödsfall som inträffat uppe vid Åludden. Är dödsfallet en olycka eller ligger ett brott bakom? Samtidigt som Tilda har fullt upp med jobbet som polis och att försöka en lösa en våg av bostadsinbrott intervjuar hon sin bortgångna farfars bror för att få veta mer om sin släkt och samtalet kommer in på sägnerna om Åludden och vad som hänt där. Vissa historiska händelser får man även berättat genom Katrines mamma. I bakgrunden lurar även den stora fåken som väntar på att blåsa in över Öland och vem vet vad den ställer till med den här gången.
Boken var spännande och läsvärd men den levde inte riktigt upp till förväntningarna som jag fått efter att ha läst bokens baksidestext.

Min historia

Bok av Petter Northug
Boken börjar med att Petter Northug springer ifrån bilen som han nyss har kraschat med. Bilkraschen som gav upphov till många löpsedlar om den redan kontroversiella norska skidåkaren.
I sin bok berättar Petter om sin uppväxt på landet, hur skidåkningen kom in i hans liv och hur besatt han alltid har varit över att vilja bli bäst. Man får följa hans tankar kring träning, tävlingar och hur han ser på alla uppoffringar han har gjort redan i yngre år för att nå målet att bli bäst.
Intressant att läsa lite om hans tankar kring den enorma pressen han haft på sig och hur han tänkte och lade upp sina strategier inför olika lopp. Sådant som man ju inte tänker på när man sitter framför TVn och kollar på längdskidåkning.
I slutet av boken får man veta vad som föranledde att Petter satte sig och körde bil påverkad vilket slutade med en krasch med änglavakt eftersom både han och hans passagerare klarade sig hyfsat oskadda. En läsvärd och intressant bok där man fick veta lite mer om mannen bakom alla rubriker, dock inte lika mycket som jag hade trott och hoppats på innan jag började läsa Petters historia.

När ljuset släcks

Bok av Magnus Hedman
En utlämnande och ärlig självbiografi där man i första halvan av boken får läsa om hur Magnus Hedmans intresse för fotboll började och hur karriären tog fart i ung ålder. Han berättar om sina år då han var fotbollsmålvakt i Sverige och sedan utomlands i olika klubbar och hur livet som fotbollsproffs påverkade privatlivet. När karriären tog slut i relativt ung ålder skulle han som många andra fd idrottsproffs försöka anpassa sig till ett nytt liv utanför sporten och han fastnade då i drogmissbruk och några riktigt svarta år följde då han verkligen var nere på botten. Trots att jag själv inte alls är intresserad av fotboll och heller inte visste särskilt mycket om Magnus Hedman tyckte jag att boken var intressant och jag fick en ny liten inblick i hur livet kan vara som fotbollsproffs och hur mycket någon kan offra av sitt liv för sporten och hur snett det sedan kan gå när man inte vet hur och vad man vill göra med sitt liv när karriären tagit slut. Efter diverse skandaler lyckades han dock få ordning på sitt liv och är numera drogfri så boken slutade med en positiv känsla.

Pappas pojke

Bok av Emelie Schepp
Om du inte har läst Emelie Schepps böcker om åklagare Jana Berzelius rekommenderar jag dig starkt att göra det.
Pappas pojke är den fjärde boken och den handlar om en sexårig pojke som försvinner från sitt hem efter att en inkräktare har tagit sig in i huset. Pojken ringer sin pappa under tiden inkräktaren befinner sig i huset men han är som sagt spårlöst borta när pappan har hunnit hem. Pojkens pappa är naturligtvis förtvivlad men av någon anledning vill han inte hjälpa poliserna genom att svara på alla deras frågor och det gör såklart poliserna misstänksamma. Är pappan inblandad i försvinnandet och hur var egentligen hans förhållande till sin fru?
Förutom huvudstoryn med den försvunne pojken fortsätter historien kring Jana och Danilo Peña, den våldsamme mannen från sitt förflutna som hon aldrig verkar bli av med. Spännande läsning och när jag hade läst ut den här boken ville jag genast påbörja nästa bok i serien för att veta vad som händer med Jana.

Broder Jakob

Bok av Emelie Schepp
Broder Jakob är femte boken i den spännande serien om åklagare Jana Berzelius. Trots att varje bok handlar om ett separat fall så rekommenderar jag att läsa böckerna i ordning eftersom man får veta viktiga saker om Janas bakgrund i den första boken. I de efterföljande böckerna får man följa Jana som åklagare men även vad som pågår i hennes privatliv och vissa händelser glider ihop med fallen hon arbetar med.
I Broder Jakob hittas mer än en kvinna flytande död i strömmen i Norrköping och av okänd anledning har kvinnornas ben sprättats upp och sedan sytts ihop så att de ska likna en sjöjungfru. Vad vill mördaren säga med detta? Och vem utför detta groteska brott? Med jämna intervall verkar en kvinna försvinna och som sedan hittas död i strömmen ett par dagar senare och poliserna tillsammans med Jana måste på snabbaste sätt försöka bringa klarhet i vem som utför dåden och hur kvinnorna faktiskt hamnar i vattnet. Även i den här boken återkommer Danila Peña, en man som spelat en stor roll i Janas förflutna, eftersom poliserna måste ta hjälp av honom för att försöka lösa fallet i tid innan ännu fler kvinnor får sätta livet till.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.