an odr

Användarprofil

Herrarna satte oss hit

Bok av Elin Anna Labba
Herrarna satte oss hit - en del av svensk historia

Vilken grymt bra historisk bok. Författaren har tagit del av berättelser och dokument från tvångsförflyttningarna av samer i vårt land som skedde för ett sekel sedan. Elin Anna Labba har på ett nästintill poetiskt sätt skildrat det i skrift, den del av Sveriges mörka historia som det sällan talas om. Hur samer från norra Lappland tvångsförflyttades till sydligare delar efter renbeteskonventionen år 1919 som gjorde att de renskötande samerna inte längre fick flytta med renarna till Nordnorge som man hade gjort i generationer, sedan urminnes tider, långt innan landgränserna ens fanns. Och hur detta påverkade både människor och renar - vilka konsekvenser de fattade besluten fick. Inte bara för dem som tvingades att flytta utan även för dem som redan levde där de anvisats att bo. Boken skildrar hur familjer och släkter splittrades, hur barn lämnades kvar, trygghet som gick förlorad och satte djupa spår i människor. En bok som verkligen berör och som borde vara obligatorisk för alla som läser om Sveriges historia.

Se gärna även filmen Sameblod av Amanda Kernell som berörde med sin handling kring den rasbiologiska forskningen som bedrevs i vårt land.

Lantisar

Film från 2019 regisserad av Malin Dahl
Svensk film när den är som bäst. Berörande berättelse, vackert foto och otroligt bra skådespelare. Ellen Helinder och Peter Sjöquist är fantastiska tillsammans på vita duken och de gör en gripande insats som två människor som famlar efter att skapa kontakt med varandra. Svårt att hålla tårarna tillbaka, man skrattar och gråter om vartannat. De som skapat filmen har lyckats få fram både djup och lättsamhet. Stor igenkänning om man bott utanför stan. Rekommenderas varmt. Är det en film ni ska se, så är det denna.
Fragment (som om vi aldrig fanns) är för ovanlighetens skull en roman, om hur utsatt och sårbar en man kan vara i en destruktiv relation, skriven av en man!
En måhända fiktiv livsresa som lika gärna kan vara verkliga livet. Den är välskriven och lättläst med färgstarka skildringar av både miljöer och karaktärer. Författaren beskriver med inlevelse de sidor hos män som nästan aldrig får visas upp.
Det är svårt att lägga ifrån sig boken, lika svårt som det är för den lille Johannes i boken att lämna en miserabel relation senare i vuxenlivet. Man vill så gärna att allt ska gå bra till slut för Johannes, men gör det verkligen det?

Läs denna viktiga bok, ofta rann tårarna. Det är en bok som onekligen väcker många tankar om livet. Det är sällan man får ta del av en mans berättelse där tillvaron inte alltid varit så enkelt för och som till slut står på ruinens brant, ekonomiskt utblottad och det enda som finns kvar är en dålig självkänsla. En oerhört gripande roman. Hoppas många med mig läser denna bok som verkligen berör på djupet.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.