Maria Österberg

Användarprofil

Den Andra Systern

Bok av Peter Nyström och Peter Mohlin
Oj vilken fullträff till uppföljare. Del ett i serien var riktigt bra och denna är precis lika bra. Det är man ju lite rädd för att del två inte skall vara.

Vi får åter följa den fd. FBI agenten John Adderly, numera polis i Karlstad och som är under vittnesskyddsprogram.

Del ett slutade med en cliffhanger som nu del två tar tag i direkt. John vet inte om hans bakgrund hunnit ifatt honom...

En utredning han basar över som polis spiller över till hans egna bekymmer från förr.

Detta är spänning på hög nivå. En bok man inte släpper innan man är klar. Karaktärerna är fint gestaltade och har ett psykologiskt djup. Som framkommer både genom beskrivningar och genom dialoger. De är aldrig endimensionella. Det gäller både de gästspelande karaktärerna och John själv.
Språket flyter och berättartekniken är skicklig. Oväntade händelser drabbar en flera gånger under läsningen.

Och slutar det med en cliffhanger även denna gång? Jajamensan!

Ser fram emot del 3

Je m'appelle Agneta

Bok av Emma Hamberg
Agneta är kvinnan som finns utan att finnas. Lever utan att leva. Är till lags. Gör som andra vill. Flyter i andras sällskap ihop med väggfärg eller tapet.
Lever parallellt liv med sin man, och barnen är utflugna.
Hon får syn på en annorlunda annons och det är början på Agnetas resa. Hennes liv börjar på ett sätt nu. Snart 50 år gammal.

Alltså Emma kan skriva. Och som hon skriver. Dialogerna flyter fram. Det känns som om jag är med hemma hos Einar med Agneta. Går bredvid henne i Frankrike. Känner doften på torget, smaken av maten hon lagar och hör musiken de dansar till.

Boken handlar om modet att följa sitt hjärta. Om relationer, kärlek, matglädje, att hitta sig själv.

Jag började läsa den på eftermiddagen och nu sitter jag här på kvällen och är ledsen att den är slut. Hade kunnat läsa 300 sidor till. Lätt. Älskade att vara i Agnetas värld.

En njutning att få läsa och uppleva. Emmas böcker är alltid härliga men denna var ännu ett strå vassare. Eller vass är fel ord för denna bok. Ett stå vackrare, snällare och mjukare och gjorde mig en upplevelse rikare.

Snöblind

Bok av Ragnar Jónasson
Min första bok av Ragnar Jonasson. Har förstått att denna är hans första men att den inte blivit översatt till svenska förens nu. (Finns flera andra som översatts innan denna)

Historien utspelar sig på Island i en liten isolerad fiskeby. Nybakade polisen Ari får en tjänst där och flyttar dit trots att flickvännen hemma inte följer med.
Det sker ett dödsfall där Ari tidigt anar att det kanske är ett mord det handlar om.
Samtidigt råkar en kvinna ut för vad som ser ut att vara något slags rituellt mord, fast hon överlever.

Hemligheter och lögner mellan de inblandade personerna i byn gör utredningen svårnavigerad.

En bok med fina miljö- och karaktärsbeskrivningar. Lagom spännande med lite oväntad upplösning på slutet.

Ghettokungen

Bok av Sammy Jeridi
En bok där man kastas in i handlingen direkt. Rapp, snabb, spännande, otäck och stundtals ganska rå.

I den kriminella undre världen i Stockholm är vart den utspelas.

Den handlar om Leon "Ghettokungen" som med ett trasigt förflutet försöker ge sin lillebror ett bättre liv. Samtidigt som att när han försöker göra det dras han längre och längre ner i den värld han vill frånkomma.

Polisen Eva kämpar med sitt psykiska mående som delvis är diagnostiserat men också beror på saker hon utsatts för.

Leon och Eva möts och har mer gemensamt än de tror....

Intressanta trovärdiga karaktärer med djup och känslor som man fattar tycke för och vill veta mer om.

Hoppas verkligen på fler delar.

Snöängeln

Bok av Anki Edvinsson
Detta är den andra boken om poliserna Charlotte von Klint och Per Berg som bor och arbetar i Umeå.
Det begås tre brott i ett vintrigt och snöigt Umeå. Brott utan egentligt samband, i alla fall vid en första anblick. Men efter en tid så början man se ett mönster som leder till en viss persons inblandning.

Jag gillar den här bättre än bok ett (som jag också uppskattade) Den är skriven på ett lätt och bra språk, det flyter. Karaktärerna lär man känna ännu ett snäpp sedan sist och de vill i alla fall jag gärna läsa mer om. Gillar blandningen av polisarbete och deras privatliv.
Fina miljöbeskrivningar där Umeås skogar och vinterlandskap bidrar till stämningen. Boken beskriver drogvanor hos dagens ungdomar som får mig med en 15-åring hemma att rysa.
En svensk polisroman när de är som bäst. Högt tempo från början till slut och ett ganska oväntat slut.

Mot San Francisco

Bok av Clara Clementine Eliasson
Vilken annorlunda, spännande, sorglig och vacker bok. Den bygger på en sann historia och det gör den än mer fascinerande.
Den har två parallella handlingar, unga Julie 1978 och vuxna Julie i nutid. 1978 träffar vanliga flickan Julie den bökiga och uppstudsia flickan från samma gata, B. Kortfattat djupnar deras relation till en slags kärlek och de ger sig ut på en roadtrip som får ett abrupt slut. Som leder till att de glider isär. Och sedan kulminerar i en skolskjutning.

B är en flicka i utanförskap och misär där alla vuxna svikit. Alla som borde sett och hjälpt henne vände ryggen till. Vad händer om riktigt trasiga människor känner att de inte längre har mer att förlora?

Nutida Julie är i ett äktenskap i kris. Eller kanske ett liv i kris. Känner att hon misslyckats med allt. Som mamma och fru. Hur hon genom hela sitt liv påverkades av vad som hände när hon var ung.

Språket är vackert och väldigt målande. Man känner hettan och dofterna. Färger och miljöer får liv.

Vinterland

Bok av Janni Pedersen och Kim Faber
Vinterland är Kim Fabers och Janni Pedersens debutroman. En debut som vann Danska kriminalakademins debutantpris 2020.
Den är den första delen i tänkt serie om Martin Juncker och Signe Kristiansen.
De skriver på ett sätt som får mig att fastna i boken redan från första sidorna. Den inleds med ett hemskt mord som följs upp av en stor terrorattack i Köpenhamn.

Juncker och Signe är bra porträtterade. Juncker har haft ett förhållande vid sidan av sitt äktenskap som heller inte var förenligt med vad som är okej jobbmässigt. Han känner sig ratad och bortglömd både av sin fru och av jobbet som placerat om honom. Han flyttar in hos sin demente far och försöker ta hand om honom.
Signe och hennes familjeliv är välskildrat. Hennes man Niels är rätt trött på sin, på grund av jobbet, frånvarande fru. Tycker att hon försummar familjen. Hon själv kämpar med tidigare händelser som hon inte delat med någon. Som kommer upp till ytan igen i denna boken.
Både Juncker och Signe är intressanta karaktärer som jag känner jag vill lära känna mer. De är verkliga och mänskliga och trovärdigt porträtterade.
 
Det politiska och samhällskritiska i boken är skrämmande aktuellt.

Jag gillar danska kriminalböcker och denna är inget undantag!

Kastvindar

Bok av Dan Buthler och Leffe Grimwalker
Man fick lära känna Alex Storm i första boken. Han, den blivande trillingpappan med en krävande hustru som försöker försörja sig med en bilfirma. Till den dag hans halvbror i Hongkong, ledare för en triad, plötsligt kommer in i hans liv.

Nu del 2. Den fortsätter i samma stil. Fartfull och med många vändningar. Det är spännande att se hur karaktärerna utvecklas. Det är ett helt gäng att hålla redan på. Men det är inga problem. Karaktärerna är tydliga och de växer i denna bok.
Vad är man beredda att göra om man blir tillräckligt pressad? Vad är arv och vad är miljö?

Slutet känns som det lovar på en fortsättning. Ja tack!

Dödsuret

Bok av Kjell Eriksson
Jag har inte läst något av Kjell Eriksson innan och denna bok är en fristående fortsättning. Det gjorde inget för upplevelsen att jag inte läst den innan. Denna klarar att stå på egna ben. Men jag blev nyfiken på Ann Lindell och kommer säkert vilja läsa boken som var innan denna.
Jag gillade denna. Det är en historia om en kvinna som försvann för 4 år sedan. Om en man som miste livet strax innan. Om en annan man som inte glömt sin ungdomsförälskelse. Och om huvudkaraktären Ann som tidigare varit polis som inte kan låta bli att nysta i allt detta.
Boken är spännande men i ett långsamt mak. Inte snabbt och hetsigt. Fint beskrivna karaktärer. Både i stort och smått. De lite utanför och skadade av livet beskrivs med värme.

Brevvännerna

Bok av Eli Åhman Owetz
En av de nominerade böckerna till årets bok 2020. Ny författare för mig. Förstår absolut att den blev nominerad. En varm, vänlig och vacker berättelse om kärlek nummer 2 i livet. Ska man stanna kvar i ett slumrande förhållande som inte ger så mycket längre? Ska man våga sig på ett nytt liv när man är närmre 60?
Berättelsen om bondhustrun Malin och kommunarbetande Erik och om deras längtan efter närhet och att bli sedda är mycket läsvärd. Tacksam att den var nominerad så jag hittade den.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.