Karin-Maria Löfdahl

Användarprofil

Nästa gång elden

Bok av James Baldwin
Nästa gång elden består av två essäer i brevform, skrivna av författaren och aktivisten James Baldwin. Den första essän är ett brev adresserat till Baldwins brorson på den hundraåriga årsdagen för avskaffandet av slaveriet. Den kretsar inte minst kring hur det är att växa upp som svart man i USA. I essä nummer två skriver Baldwin om förhållandet mellan människorättsrörelsen och religion.

.

Jag vet inte vad jag ska skriva för att göra Nästa gång elden rättvisa, annat än att den är helt fantastiskt bra, en av de bästa klassiker jag läst. Det här är en bok som borde anses vara obligatorisk läsning, den är kort men innehåller så många klockrena observationer och analyser. Trots att den är skriven på 1960-talet känns den tidlöst aktuell, och för att förstå samhället vi lever i idag är det nödvändigt att förstå historien.
Baldwin var en helt lysande skribent, jag tycker väldigt mycket om hans språk och ser fram emot att läsa hans skönlitteratur framöver. Dessutom föregås de två essäerna av ett intressant förord som hjälper till att sätta dem i sin kontext. Läs den!!!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.