Musan

The Muse
Bok av Jessie Burton
"Briljant om kvinnor som begränsas av sin tids fördomar." Lotta Olsson, DN England, 1967. Odelle Bastien har haft svårt att etablera sig i London sedan hon flyttade från Trinidad fem år tidigare. Men plötsligt har hon erbjudits jobb som sekreterare till den glamourösa galleristen Marjorie Quick. Genom Marjories vänskap blir Odelle medveten om en potential hos sig själv som hon inte trodde fanns. Ändå förblir Marjorie ett mysterium för henne. Och i ännu högre grad när ett stort, försvunnet konstverk som också det bär på en hemlig berättelse en dag levereras till galleriet. Spanien, 1936. Olive Schloss, dotter till en berömd konst- handlare, är en ung kvinna som på allvar börjat utforska sina ambitioner. Till hennes familjs sköra paradis anländer en dag den revolutionäre konstnären Isaac Robles och dennes halvsyster Teresa med explosiva, förödande konsekvenser... Musan är en roman om två kvinnor i olika tider. En magnifik, fängslande historia om ambition, identitet, kärlek och besatthet. Musan, uppföljaren till Jessie Burtons debutroman, bästsäljaren Miniatyrmakaren har hyllats av kritiker och läsare världen över. »Levande och stark skildring av motsättningarna i Spanien före inbördeskriget, briljant om kvinnor som begränsas av sin tids fördomar.« | Lotta Olsson, Dagens Nyheter »En synnerligen underhållande och spännande roman, samtidigt mångbottnat rik på betydelser. Betyg: 5 av 5.« | Inger Littberger Caisou-Rousseau, BTJ »En av höstens starkaste romaner. Betyg: 4+ av 5.« | Johannas deckarhörna »Jag älskade den helt enkelt! Betyg: 5 av 5.« | Nadines bokhylla »En läsupplevelse utöver det vanliga. Betyg: 8 av 10.« | Katze Collmar, dagensbok.com »En härlig roman om två unga kvinnor som lever i helt olika kontexter men som båda försöker utmana normen och sträcka på konstens och skrivandets villkor.« | Och dagarna går... »Om du läste och älskade Miniatyrmakaren, så måste du läsa Musan. Kärlek, krig, begär, konst allt finns här.« | Elle »Musan har en rik palett av idéer och känslor och utforskar samtidigt på ett suveränt sätt själva berättandets process.« | The Independent
Det här är en berättelse om två kvinnor i två olika tidsepoker.

1967 London. Odelle Bastien, som kommit från Trinidad 5 år tidigare arbetar i en skobutik. Hon är universitetsutbildad och är en skicklig skribent, men hennes hudfärg gör att det, på den här tiden, är svårt att få mer kvalificerat jobb.

Helt plötsligt blir hon en dag erbjuden att jobba som assistent till Marjorie Quick som äger ett berömt galleri. En dag kommer en man in med ett tidigare helt okänt konstverk som kan vara av en känd konstnär och som varit i hans nu avlidna mammas ägo.

1936 Spanien. Olive Schloss bor med sin far, som är framgångsrik konsthandlare, och sin mor som har psykiska svårigheter på en liten gård på den spanska landsbygden.

En dag kommer revolutionären Isaac Robles och hans halvsyster Teresa till gården för att fråga om det finns jobb och Olive blir störtförälskad i Isaac. Det visar sig att Isaac är konstnär och Olives mor vill att han ska måla ett porträtt av henne och Olive.
London 1967, Odelle Bastien försöker fortfarande hitta sin plats i London efter att hon kommit dit från Trinidad några år tidigare. En dag erbjuds hon ett jobb som maskinskriverska på galleriet Skelton och träffar den glamorösa galleristen Marjorie Quick. De två utvecklar en vänskap och Marjorie hjälper Odelle att se sin potential, även om hon förblir ett mysterium, särskilt när ett okänt konstverk av en känd konstnär dyker upp på galleriet med en hemlighet.

Spanien 1936, Olive Schloss är dotter till en konsthandlare och har tillsammans med sin familj flyttat till södra Spanien där fadern hoppas hitta en ny stjärna på konsthimlen. Olive är en ung kvinna som håller på att utforska sina ambitioner som konstnär, men när konstnären och revolutionären Isaac och hans halvsyster Teresa dyker upp kommer allt att ändras.

Musan är den andra boken av den brittiska författaren som kom på svenska och det är den tredje som jag läser. Musan är en bok som jag på något sätt fick tag på som e-bok när den var ganska ny, men som jag inte läste eftersom jag inte var så imponerad av hennes första bok, Miniatyrmakaren, men efter att nyligen har läst Burtons senaste bok, Bekännelsen, nyligen och älskade den bestämde jag mig för att ge den en chans. Så här i efterhand har jag svårt att förstå varför jag inte har läst boken tidigare eftersom det visade sig vara en alldeles underbar bok, även om den behandlar svåra och mörka ämnen. Det är en gripande berättelse om två kvinnor i olika tider som försöker ta sig fram i miljöer där de möter motstånd från omgivningen.