Inspector Rebus, #17

Rebus sista fall

Exit Music
Bok av Ian Rankin
Rebus sista dagar vid Edinburghpolisen ser ut att bli förenade med livsfara Det är inte bara höstdagarna i Edinburgh som lider mot sitt slut även John Rebus karriär som kriminalkommissarie gör det. Skrivbord ska städas, lösa trådar ska knytas ihop och kollegor ska övertalas. En rysk exilpoet hittas död och det ser ut som om att ett rån gått över styr. Samtidigt befinner sig en rysk delegation av ivriga affärsmän i staden. Politikerna och bankdirektörerna är mycket angelägna om att fallet får ett snabbt avslut. Men Rebus och hans kollega Siobhan Clarke anar ugglor i mossen, särskilt när ett nytt brutalt mord inträffar. I samma veva utsätts en lokal gangster för ett överlagt och rått mordförsök. Har Rebus ansträngt sig lite väl mycket för att ruska liv i gamla olösta fall? Rebus sista fall är både är en stark, gripande och bitterljuv avslutning på kriminalkommissarie John Rebus kamp mot korruption, brottslighet och mord. Ian Rankin föddes i april 1960 i den skotska byn Cardenden. Han är den nya stora bästsäljande kriminalförfattaren i Storbritannien. Ian Rankin har lovprisats för sin förmåga att kombinera en medryckande intrig med en nyanserad personskildring. Skildringen av ett Skottland och Edinburgh där gammalt och nytt stångas mot varandra skapar en fascinerande bakgrund för hans mångfasetterade kriminalromaner. 1991--92 tilldelades Ian Rankin Chandler-Fulbright Award, ett av världens mest prestigefyllda pris för detektivromaner. Ian Rankin bor i Edinburgh, London och Frankrike. Han är gift och har två söner.
Sista veckan har kommit innan Rebus ska gå i pension. Då blir en rysk poet hittad och detta hamnar på Rebus bord. Sin vana trogen arbetar Rebus på ett sätt som retar hans överordnade och de sista dagarna innan pensionen blir han suspenderad. Detta gör inte att han slutar utreda

Som vanligt gör utredningen och tankarna hos kriminalkommissarien och hans medarbetare Siobhan att det är omöjligt att räkna ut lösningen. Det är många skildringar av Edingburghs gator och byggnader som gör att man lär sig staden.