Tunn luft

Into Thin Air
Bok av Jon Krakauer
Den 10 maj 1996 nådde bergsklättraren och journalisten Jon Krakauer äntligen toppen av Mount Everest tillsammans med en grupp andra klättrare. Kort därefter drog ett oväder av katastrofala mått in över dem. En storm som dödade fem personer och lämnade de överlevande i ett tillstånd av chock, skräck och skuldkänslor. I den hyllade bästsäljaren Tunn luft berättar Jon Krakauer den fängslande och otäcka historien om den ödesdigra dagen och hur den förändrade hans liv för gott. JON KRAKAUER, född 1954, är en amerikansk författare och bergsbestigare. Han har bland annat skrivit för tidskrifter som Outside och Rolling Stone. In i vildmarken [1996] var Krakauers stora genombrott som journalist och författare, och har sålt i flera miljoner exemplar. 1997 kom den lika hyllade, självupplevda Tunn luft, som även den blev en mångmiljonsäljare. 2007 blev In i vildmarken film i regi av Sean Penn. »Krakauer återskapar den dödliga stormen med en självlysande och skräckinjagande intimitet.« New York Times »Krakauers ögonvittnesskildring är ett hypnotiskt drama om hybris, ansvar och självuppoffrande hjältedåd. Den kommer att ge ett bestående intryck hos alla som läser den.« Booklist »Enastående.« Newsweek
En fängslande berättelse om ett försök att nå toppen av Mount Everest. Så intressant att höra hur alla rimliga prioriteringar försvinner när man är inom räckhåll till världens topp. Lärorik, gripande och spännande. Tips om ni vill ha en vidrig sann historia som man inte kan lägga ifrån sig!!!
”Och det slog mig att när vi utsatte oss för slit, leda och lidande vecka efter vecka var det framför allt ett slags benådat tillstånd de flesta av oss sökte.”
Jag har tidigare läst ”In i vildmarken” av Jon Krakauer och älskade den. Jag älskade temat på boken och känslan av berättelsen men framförallt språket. Här lyckas Krakauer återigen fånga läsaren med hans sinne för språk och berättarkunskap. Jag tyckte det var väldigt intressant att få inblick i allt ifrån klättrarkulturen såsom historia kring Mount Everest. Slutresultatet är en gripande berättelse om en hemsk händelse och de sista avgörande momenten i flera klättrares liv.