Emma Olsson Grahn

Användarprofil

Den dolda vägen

Bok av Rebecca Dahlgren
Den här boken tar läsaren på ett hisnande äventyr. Älskar du profetior, legender och mytologiska väsen är den här boken något för dig. Jag tyckte boken var medryckande och spännande. Jag hade gärna sett mer ingående berättat om huvudkaraktärerna så man får lite djupare förståelse för dem. Jag hade särskilt velat läsa mer tankar och känslor från Leija. Framförallt om hennes väg till byn i början av boken och hennes tankar kring hennes egna familj och hem när hon är iväg. Följde hon bara en dragningskraft och inte gjorde så mycket medvetna val så hade jag velat ha det lite tydligare.
Jag kände när jag läste boken att jag hade velat ha ett tydligare upplägg av när någon pratar eller när någon tänker. Ibland kändes det som att allt flöt samman lite väl mycket så det kunde bli onödigt förvirrande ibland. Men det är de enda invändningar jag har om boken. På det stora hela tyckte jag boken var läsvärd och annorlunda och jag hade gärna läst en fortsättning.

Döden på Nilen

Bok av Agatha Christie
Detta är min första bok av Agatha Christie. Vilket kanske betyder att jag inte tröttnat på konceptet än. Men jag älskade den här. Det var en perfekt mysig pusseldeckare för mig. Jag älskar Poirot, det härliga 30-talet och den fantastiska miljön som beskrivs. Jag gillade också slutklämmen. Att man får händelseförloppen förklarat för sig punkt för punkt och får fler och fler svar. Till slut får man en känsla av både något vackert och något fruktansvärt på samma gång. Man blir ändå nöjd av alla svar även fast svaren döljer problem i sig. Jag kommer definitivt läsa fler Christie böcker.

Maskeradnatten

Bok av Alice Ekström
Men kan vi inte bara ta lite tid och faktiskt ge lite mer uppskattning åt svenska fantasyförfattare och deras verk?
Dessa stackars böcker får inte tillräckligt med plats i allt bokprat och glöms bort. Men vad man missar fantastiska berättelser då!
Gillar du fantasy? Glöm inte bort att leta bland svenska författare också! För annars kan du missa en sådan här pärla! För det här är på samma nivå som många andra utländska fantasytitlar.
Maskeradnatten är ett underbart äventyr med fantastiska karaktärer. Det är en sådan blandning av personer och miljö som man bara måste uppleva genom att läsa.
Vi har rebeller, tjuvar, magiska kartor, alkemister och mord. För att inte tala om alla mysterier som finns att nysta upp!
Alice Ekström skriver på ett fantastiskt levande sätt, det här är definitivt en författare jag kommer hålla ögonen på i framtiden!
Läs den!

Tunn luft

Bok av Jon Krakauer
”Och det slog mig att när vi utsatte oss för slit, leda och lidande vecka efter vecka var det framför allt ett slags benådat tillstånd de flesta av oss sökte.”
Jag har tidigare läst ”In i vildmarken” av Jon Krakauer och älskade den. Jag älskade temat på boken och känslan av berättelsen men framförallt språket. Här lyckas Krakauer återigen fånga läsaren med hans sinne för språk och berättarkunskap. Jag tyckte det var väldigt intressant att få inblick i allt ifrån klättrarkulturen såsom historia kring Mount Everest. Slutresultatet är en gripande berättelse om en hemsk händelse och de sista avgörande momenten i flera klättrares liv.

Den röda pyramiden

Bok av Rick Riordan
Allt börjat med att Rosettastenen sprängs på British Museum i London...
Mitt arkeologi-hjärta blöder genom den här boken. Men mitt äventyrs-hjärta som älskar allt som har att göra med egyptologi är helt såld.
Superspännande bok med mycket äventyr, action, mytologi och mystik. Jag hade älskat den här som barn och det gör jag även nu som vuxen. Som barn kanske jag hade känt att det är mycket främmande ord, namn och mytologiska berättelser i den här boken men Rick Riordan lyckas väva in förklaringar på bästa sätt och på rätt plats så boken blir lättläst och rolig. Som vuxen tycker jag det känns roligt med det bekanta och kan även känna ett barns hänförelse i mig när jag läser den här berättelsen. Det ska bli spännande att se hur serien fortsätter.

Enola Holmes

Film från 2020 regisserad av Harry Bradbeer
En rolig och intressant film för hela familjen. Jag har inte läst bokserien som filmen är baserad på men blev sugen på att läsa böckerna efter jag sett filmen. En överraskande variant på den klassiske sherlock karaktären med enastående bra skådespeleri. Hoppas på fler filmer.

Mellody Looh – Födelsemärket

Bok av Gabriella P. Kjeilen
En rätt mörk och spännande berättelse som förnyar myten om vampyrer och skiftade.
Kunde väl känna ibland att Mellody kändes lite väl naiv i vissa fall för att ha varit med om så mycket i sitt liv både innan och efter hon tappade minnet. Mycket intressant berättelse och jag kommer definitivt fortsätt med serien.
Så roligt att läsa en svensk fantasybok som dessutom utspelar sig i mitt Jönköping.

Sweet Home Dalarna

Bok av Karin Janson
Jag har väldigt blandade känslor av den här boken. Jag gillade verkligen att alla karaktärer är väldigt operfekta. Det är verklighetstroget både för både karaktärerna och händelseförloppet. Ett annat plus är de charmiga miljöbeskrivningarna. Det jag hade mest problem med var faktiskt huvudkaraktärerna, särskilt Madde. Stundvis tyckte jag att hon var kanske lite för naiv, osäker och pinsam. Madde var bäst de få gångerna hon faktiskt stod upp för sig själv och för det hon ville. Mot slutet av boken i upplösningen blev boken jättebra! Ärligt talat tyckte jag faktiskt att de flesta av karaktärerna var stundvis jobbiga men det hjälpte bara att cementera Maddes ensamhet. De bästa karaktärerna i boken var Kent och Semhar. De hade väldigt intressanta bakgrunder och personligheter, jag hade velat läsa mer om dem. En annan grej jag tyckte var lite tråkig med boken är att den var väldigt långsam. Jag förstår att vi skulle få chansen att känna Maddes ensamhet och att hennes liv stod still men delar av boken tyckte jag var lite väl seg och långsam. Men som sagt mot slutet av boken började det äntligen hända lite.
När Janson äntligen gick ifrån all osäkerhet och pinsamheter och Madde började inse mer vad hon behövde i i sitt liv så blev boken väldigt bra.

Robin Hood

Film från 2018 regisserad av Otto Bathurst
En rolig och nytänkande version av Robin Hood. Jag älskar hur de spelar på både moderna och klassiska begrepp och rekvisita. Man får en sann Robin Hood känsla av filmen även fast den är så olik de klassiska böcker och filmerna. Något överdriven ibland men det gör ändå att man får rätt känsla av filmen tycker jag. Vill man ha en seriös Robin Hood-film får man går till filmen med Russel Crowe från 2010.
Snabb, lättsam och actionfylld.

Malamander

Bok av Thomas Taylor
Malamander är en otroligt mysig bok i Harry Potter anda. Herbert Lemon är 12 år och jobbar på Hotell Pärlbåten som ansvarig för hotellets hittegods. En dimmig vinternatt får han plötsligt ett besök av en flicka som heter Violet Parma. Hon letar efter sina föräldrar som försvann från hotellet när Violet var en bebis. Eftersom Herbert jobbar med borttappade föremål på samma plats som föräldrarna försvann ber hon om hans hjälp att lösa mysteriet. Staden Avgrundens Havsbad vimlar av märkliga mysterier, monster och karaktärer. Men vad kan stadens legend om sjöodjuret Malamandern ha med Violets föräldrar att göra?
Detta är den första boken i en serie som utspelar sig i Avgrundens Havsbad- en kuslig och övernaturlig berättelse där allt kan hända!
Jag absolut älskade den här boken. Den var tillräckligt spännande för mig som vuxen och jag älskade alla märkliga och finurliga karaktärer man mötte på vägen. Rekommenderad ålder för boken är 9-12. När jag var i den åldern hade den här boken varit perfekt för mig.
Nu väntar jag på att läsa uppföljaren!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.