Devils Peak

Devil's Peak
Bok av Deon Meyer
Devils Peak är en topp på Taffelberget under vilket Kapstaden breder ut sig, och där utspelar sig också Deon Meyers nya kriminalroman. I centrum står tre personer vars hårda livsöden för dem samman: Christine van Rooyen, en ung afrikanderkvinna som hamnar i prostitution men gör allt för att skydda sitt barn; Tobela Mpayipheli, tidigare ANC-soldat; Benny Griessel, en alkoholiserad polis, utsparkad hemifrån och ifrågasatt på jobbet. Tobela försöker dra sig undan sitt tidigare liv som soldat och livvakt i undre världen, men när hans adoptivson mördas under ett banalt rån som den sydafrikanska rättvisan inte förmår hantera förvandlas Tobela till en hämnare. På sonens mördare men så småningom på allt som hotar barnen. Och om inte Griessel hittar och stoppar honom har han inget jobb kvar. Eller familj. Christine blir hans redskap. »Årets bästa utländska deckare enligt Svenska Deckarakademin och de har förstås alldeles rätt.« (Dagens Nyheter) »Det här är verkligen något att läsa och begrunda för alla som är intresserade av Sydafrikas historia och dessutom vill ha en kriminalroman av yppersta klass.« (Corren)
Deon Meyer fick priset för Årets bästa till översatta kriminalroman hos Svenska Deckarakademin förra året för boken Villebråd, som är den femte boken i en serie. Då insåg jag att det var dags att ta mig an denna författares serie om Bennie Griessel, polis i Kapstaden, Sydafrika från start.

Devils Peak är en kriminalroman som kräver en viss koncentration av läsaren, då författaren byter scen och karaktärer frekvent. Det gäller att hänga med! Tveksamt till om det skulle fungera att lyssna på denna berättelse.

Bennie Griessel är en vanligt förekommande och relativt stereotyp polis i deckare: vit, medelålders man med alkoholproblem och en dysfunktionell relation till hustru och barn.

Men det fungerar ändå rätt väl. Jag är inte beredd att ta till superlativen, men det är inte heller dåligt. Jag blir tillräckligt nyfiken för att även ta mig an nästa bok i serien, Tretton timmar.