I skymningslandet

In the Land of Twilight
Bok av Astrid Lindgren
I fantasynovellen I Skymningslandet tas läsaren med på ett äventyr högt över Stockholms takåsar. Göran, som kanske aldrig mer kommer att kunna gå, får följa med herr Liljonkvast, en tidig och mycket snällare version av Karlsson på taket, till landet där inget spelar någon roll och allt är möjligt. Novellen utkom första gången i samlingen Nils Karlsson Pyssling 1949. Det var i skymningen. Borta i vrårna var det alldeles mörkt. Jag ville inte tända lampan, för jag hade just hört mamma säga det där till pappa ute i köket, och jag låg och funderade på om jag verkligen aldrig skulle kunna gå mer, och jag tänkte på metspöet, som jag hade fått på min förra födelsedag, och som jag kanske aldrig skulle få använda, och ja, det kan väl hända, att jag grät lite. Då hörde jag en knackning på fönstret. Novellix ger ut små, snygga böcker i vykortsstorlek med en novell per bok. Både klassiker och nyskrivet - allt ifrån Virginia Woolf till Håkan Nesser! Samtliga böcker med originalomslag av svenska formgivare, illustratörer och konstnärer. Novellix-novellerna säljs både styckvis och förpackade i fina presentaskar. Stora läsupplevelser i ett litet format.
Åh, den här vill jag läsa för mitt barn när hen blir större. Så mysigt med Stockholmsmiljön. Fint om hur fantasin kan vara en räddning när kroppen är trasig.
Jag gillar boken! Jag kommer ihåg när mamma och pappa läste denna bok för mig när jag var liten. Då gillade jag den inte så mycket. Den var för tjatig. Men nu gillar jag den verkligen! Nu när jag är vuxen kan jag se hur fin den egentligen är, som alla Astrids böcker. Jag gillar fantasin i boken och att boken är väldigt fint skriven. Det var nästan så jag fällde en tår. Det är verkligen en bok i Astrid Lindgren-anda. Jag gillar ju alla böcker och filmer av Astrid och jag blev inte besviken denna gång heller.