Inspector Van Veeteren mystery, #9

Svalan, katten, rosen, döden

The strangler's honeymoon
Bok av Håkan Nesser
?Han började försiktigt rekapitulera allt som hänt sedan den där dagen i höstas, då han bet i den ödesdigra oliven. Tomas Gassel. Prästen som föll framför tåget. De ensamma kvinnorna på Moerckstraat. Benjamin Kerran ? och den försvunna fröken Peerenkaas, som hade annonserat efter sin mördare av allt att döma. Den osannolika lilla nålen uppe i Wallburg. Det var märkligt.? Kopplingen mellan stryparens offer är svag. När f.d. kommissarie Van Veeteren motvilligt lämnar den trygga antikvariatshandeln ? för att konfronteras med ännu en dödens hantlangare ? upptäcker han ett mönster med tydliga avtryck i böckernas värld. Blake. Musil. Rilke. Och han anar en mördare av ovanligt slag. Mycket ovanligt. Svalan, katten, rosen, döden är den nionde, fristående delen i Håkan Nessers mångfaldigt prisbelönta romanserie om poliserna i den fiktiva staden Maardam.
Spännande svensk deckare som är mycket läsvärd och underhållande. Komisarie Van Veeteren är huvudperson och det är ett kvistigt fall med mycket förvecklingar. Man känner realism i deckaren för ag skulle ha gjort samma misstag själv och jag skulle tolka ledtrådar på samma sätt. Klurigt och spännande från första till sista sidan.
Håkan Nesser är författare till två böcker jag hittade här hemma. Jag tycker att han är lite ojämn i sitt författarskap. Han skriver bra rent språkligt, men ibland blir det för många ingångar och trådar och alldeles för tjocka böcker. Boken Svalan, katten, rosen, döden är på över 500 sidor, vilket klassar den som en tegelsten. Med ett försök till öppet sinne påbörjade jag läsningen – jag var ju glad att jag hade hittat ett par olästa deckare i mina gömmor.

En äkta man stryper sin fru under parets Greklandssemester. Med den inledningen blev jag genast hoppfull att boken skulle vara bra. Ett par år senare får den numera pensionerade kommissarie van Veeteren besök av en präst som ber honom om hjälp. Så småningom hittas prästen död i vad som verkar vara självmord, men även flera strypta kvinnor. Vissa kvinnor tycks försvinna spårlöst. Polisen har inga andra spår än vissa litterära.

Läsaren, däremot, får även följa morden ur mördarens synvinkel. För sin vana trogen använder författaren flera ingångar, från olika inblandades håll och dessutom vid olika tidpunkter. Det blir otroligt rörigt för läsaren, det går inte att komma ifrån. Men… jag tycker ändå att den här boken är en av Håkan Nessers bästa. Den är spännande och det är inte fel att följa även mördaren på nära håll. Slutet är överraskande och det ger pluspoäng.

Mitt omdöme blir högt.