Viskande skuggor

Whispering Shadows
Bok av Jan-Philipp Sendker
Journalisten Paul Leibovitz lever ensam i sitt hus på en liten ö utanför Hongkong. Isoleringen är frivillig, han sörjer sin döde son och vill behålla sina minnen av honom så rena som möjligt. Under en pilgrimsvandring möter han en amerikanska, Elisabeth Owens, vars 30-årige son försvunnit - och i värsta fall mördats - under en affärsresa i Kina. Paul bestämmer sig för att hjälpa Elizabeth att lösa mysteriet. Han kontaktar Zhang, en vän inom säkerhetspolisen, och tillsammans börjar de följa spåren som leder dem allt längre in i Kinas undre värld, en värld som befolkas av människor som inte väjer för någonting. Viskande skuggor är både en spännande thriller och en engagerande kärlekshistoria. Det är första delen i en serie som utspelar sig i dagens Kina, en fascinerande miljö som succéförfattaren Jan-Philipp Sendker känner väl efter många år som korrespondent i Asien.
Ibland är det extra spännade att få böcker som en inte har önskat sig. Det kan vara en författare som en inte har läst tidigare eller bara nån bok som en inte tänkt på att en kanske vill läsa. Till jul varje år brukar jag och en vän skicka var sin bok till andra, en bok för att överraska. I julklapp 2018 fick jag Jan-Philipp Sendkers bok Viskande skuggor av den vännen. Det var en bok som inte stod på min inköpslista, men som jag blev glatt överraskad av.

Baksidestexten utlovar en bok som både är en thriller och en kärlekshistoria. Dess huvudperson är journalisten Paul Leibovitz som lever på en ö utanför Hongkong. Där sörjer han sin döde son och sitt kraschade äktenskap genom att isolera sig. Så möter han Elisabeth Owens, en amerikanska, som ber honom ta reda på vad som har hänt hennes vuxne son Michael som har förvunnit. Paul vill egentligen inte, men tar ändå kontakt med sin ende (?) vän Zhang, som är polis i Kina. Samtidigt träffar Paul den kinesiska ensamstående mamman Christine. Motvilligt blir han kär i henne och vice versa. Christine tycker inte att han ska engagera sig i fallet Owens. Men både Paul och Zhang har emellertid svårt att låta bli när de inser att en oskyldig man anklagas.

Jag tycker att boken mer är en beskrivning av det kinesiska samhället än thriller och kärlekshistoria. Den är bitvis spännande, för det är ett mysterium Paul och Zhang står inför. Kärlekshistorien löper parallellt genom hela boken. Jag har svårt att koppla ihop de två trådarna trots att Paul är inblandade i båda – det är som om historierna inte riktigt hör ihop. Det blir ibland lite för… utdraget. Kanske hade författaren tjänat på att korta ner de båda huvudhistorierna något.

Författaren är jag bekant med tidigare. Jag har läst såväl Konsten att höra hjärtslag som Hjärtats innersta röst. Vad jag förstår är Viskande skuggor den första delen i författarens Kina-serie, egentligen en trilogi.

Mitt omdöme för den första delen i Kina-serien blir högt. Det här är en välskriven bok – som kunde ha varit något kortare.