Hennes kropp och andra parter : berättelser

Her Body and Other Parties
Bok av Carmen Maria Machado
Psykologisk realism ställs mot science fiction, komedi blandas med skräck, gränsen mellan fantasy och rent fabulerande suddas ut i denna novellsamling. Carmen Maria Machado tänjer obekymrat på genrelitteraturens regler och skapar häpnadsväckande häpnadsväckande som syftar till att kartlägga kvinnors liv och det våld som utövas mot deras kroppar. En gift kvinna vägrar att lyssna på sin makes enträgna böner om att få ta bort det gröna band hon alltid håller knutet runt halsen. En ung kvinna försöker minnas alla sina sexpartners samtidigt som en pest håller på att utplåna mänskligheten. Ett butiksbiträde säljer glamorösa festklänningar i en lyxbutik och gör en fasansfull upptäckt när hon inser vad som döljer sig innanför sömmarna. En kvinnas fettsugning resulterar i att hon får en oväntad gäst som förföljer henne i hemmet. I långnovellen Especially Heinous återberättar Machado varje avsnitt av tv-serien Law & Order men ger den en lätt overklig framtoning med spöken och vampyrer.
Jag hade verkligen ett virrvarr av känslor efter att ha läst dessa berättelser. De är otroligt utlämnande och råa i sin rena och vackra stil. Machado har verkligen blandat olika skrivstilar och genrer, de tar upp alla slags ämnen men har allihop kvinnan i centrum.

Baksidestexten vill beskriva det som att författaren blandat in science fiction men jag skulle snarare beskriva det som att du inte riktigt vet om du är vaken eller inte, en drömlik värld där allt kan verka naturligt.

Min favorit var definitivt "Den boende", hela texten kändes som en feberdröm.
Noveller. Jag har tidigare aldrig fastnat för noveller. Jag mer av en sträckläsande typ och noveller kan göra mig rastlös då de snabbt tar slut och man liksom förväntas stanna upp och tänka till. Jag vill hellre kasta mig vidare....

Men jag börjar faktiskt på senare tid upptäcka och njuta av noveller mer & mer. Här har jag funnit en alldeles underbar novellsamling av den amerikanska författaren Carmen Maria Machado. Hon har skrivit essäer tidigare och senare en självbiografisk bok men detta är alltså en novellsamling och hennes debut - utöver det vanliga!

Berättelserna är med ett feministiskt tema och i dem alla händer det något märkligt som får en att fundera kring kroppsideal, könsroller, sex, sexualitet, relationer, att vara sig själv.... De flesta av novellerna är skrivna med ett queert perspektiv, eller eg så är det i berättelserna bara naturligt med samkönade relationer och att dessa relationer är komplexa med många bottnar.

Novellerna är skrivna också med magisk realism eller skräck-tema tex i novellen där ett butiksbiträde upptäcker att butikens exklusiva klänningar har en kuslig koppling till de unga kvinnor som oförklarligt börjat suddats ut och försvinna i staden. Älskade också den dystopiska noveller där en kvinna gör en lista över alla sina sexuella erfarenheter i livet fram till den oundvikliga undergången i form av ett virus som sopar undan mänskligheten.

Författaren har ett otroligt snyggt språk. Och novellerna är ögonöppnare, tankeväckande och vackra. Jag tänker på det jag läst av Olga Tokarczuk när jag läser denna bok. Kan verkligen rekommendera den här som inspiration till alla er som skriver noveller, och så klart alla som älskar att läsa!