Sara Malm

Användarprofil

Samtycket

Bok av Vanessa Springora
Vilken fantastisk bok. Att få läsa hur "Lilla V" upplevde relationen till G och samtidigt få små inlägg och stycken om hur hon nu, som vuxen, tänker kring hennes egna barndom. Hur den blev stulen från henne. Rekommenderar alla att läsa den här romanen/biografin.

I går

Bok av Ágota Kristóf
En väldigt ovanlig historia om främlingskap, omöjlig kärlek och hur barndomens svåra stunder påverkar livet. Otroligt vackert språk, älskar hur författaren fångat det enkla i det svåra. Jag tror kanske att man borde ha läst Kristofs tidigare verk för att få en bättre förståelse för boken och dess uppbyggnad.

Kupade händer

Bok av Ulrika Ingemarsdotter
En underbar och fängslande historia om en familj och deras band till varandra. "Kupade händer" är en händelserik roman, redan efter 100 sidor har det hunnit hända mer än man borde gå igenom en livstid. Men författaren har verkligen skrivit fängslande, texten känns inte stressad och man fattar snabbt tycke för alla karaktärerna. Jag tyckte så mycket om hur boken är uppbyggd, jag var rädd att jag skulle tappa fokus med alla snabba vändningar men den håller verkligen i dig och många gånger ville jag inte lägga boken ifrån mig.

"Livet är som en fjäril. Fångar man en fjäril håller man den försiktigt i öppen hand. Man försöker inte kupa händerna eller hålla den fången."
Jag hade verkligen ett virrvarr av känslor efter att ha läst dessa berättelser. De är otroligt utlämnande och råa i sin rena och vackra stil. Machado har verkligen blandat olika skrivstilar och genrer, de tar upp alla slags ämnen men har allihop kvinnan i centrum.

Baksidestexten vill beskriva det som att författaren blandat in science fiction men jag skulle snarare beskriva det som att du inte riktigt vet om du är vaken eller inte, en drömlik värld där allt kan verka naturligt.

Min favorit var definitivt "Den boende", hela texten kändes som en feberdröm.

Höst vid Sommen

Bok av Camilla Dahlson
En otroligt charmig bok! Fyndigt skriven och inte alls förutsägbar som många andra feelgood-romaner kan vara. Fina miljöbeskrivningar och en blandning mellan lätta och tyngre ämnen. Vanja är en lättsam karaktär som man snabbt fattar tycke för!

Dagar utan hunger

Bok av Delphine de Vigan
Laure är 19 år och anorektiker. I sjukdomens slutstadium blir hon inlagd på sjukhus och under de nästkommande tre månaderna får hon möjligheten att fundera på hur det kunde gå så här långt, möta de barndomsminnen som hon inte kan frigöra sig ifrån och får chansen att hitta livsglädjen igen. En svårmodig och tungsint läsning. Jag har själv levt med ätstörningar, även om jag aldrig blev så allvarligt sjuk att jag hamnade på sjukhus, och det är aldrig lätt att försöka förklara hur eller varför ens tankar banar väg mot en avgrund. Men jag tycker att Delphine ger ett väldigt djup och en värme till huvudkaraktären och skriver på ett sätt som skänker en liten inblick till läsaren hur det kan vara att leva med en ätstörning.
Ett otroligt smärtsamt diktverk om vad som händer när unga flickor blir utsatta för de mörka vrår och individer som finns på internet. Männen. Som erbjuder sina ord i utbyte mot så mycket mer. Tung läsning som kommer stanna kvar i mig.
Jag fastnade verkligen aldrig för den här boken. Det är slutet av 60-talet, alla samhällsklasser lever sida vid sida i New York. Sophie och Otto lever i en väldigt skyddad vardag och när världen utanför börjar invadera deras liv blandas känslor av förtvivlan och ängslan över hur livet kommer förändras. Konversationerna känns väldigt uppstyltade och jag får aldrig något bra flow genom texten. Jag blir irriterad av att de båda är så envisa och självupptagna, ingen lyssnar på någon men ska ändå försöka dela en vardag och ett liv tillsammans. Men det kanske bara betyder att författaren lyckats förmedlat det som de ville? Titeln är ju trots allt Förtvivlade människor.

Mödrarnas söndag

Bok av Graham Swift
Mödrarnas söndag. En dag som infaller en gång om året och ger tjänstefolket ledigt för att kunna åka hem till sina familjer. Men husjungfrun Jane Fairchild har varken hem eller familj, hon spenderar sin lediga dag i ett möte med sin älskare. Jag har jättesvårt att sätta ord på den här boken. Den är så finkänslig. Så många ord, uttryck och känslor får plats i ett så litet format. Den är dramatisk men ändå lugn och sansad.
SOM jag har längtat efter den här boken! Den tog slut alldeles för fort. Femte delen i serien Begravningsbyrån Tranan. Jag älskar att böckerna handlar om "vardag" men ändå händer det så mycket, vi följer det dagliga arbetet på begravningsbyrån och samtidigt följer vi Sandras privatliv vid sidan av. Charmig, rolig och otroligt underhållande! Längtar redan efter nästa del.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.