Rörelsen

I Always Find You
Bok av John Ajvide Lindqvist
I SEPTEMBER 1985 flyttar John Lindqvist in i ett trångt och mörkt gårdshus på Luntmakargatan i Stockholm, vägg i vägg med Brunkebergstunneln. Han vill skapa sig en karriär som restaurangtrollkarl. Några veckor senare blir han tagen för stöld på Åhléns och tillbringar en natt i häkte. Under natten inträffar en rörelse av svårtolkad karaktär och när han återvänder till sitt hus dagen efter har något hänt. Fåglar faller från himlen och hans grannar beter sig underligt. Snart upptäcker han att det finns något i det låsta duschrummet längst inne i tvättstugan, något som kan låta oss färdas till den andra platsen och besanna våra drömmar. Det kostar bara lite lite blod. När John så småningom börjar delta i verksamheten dras han ner i en ström av magi, våld och gemenskap som mynnar ut i mordet på Olof Palme. Rörelsen den andra platsen är en prequel till John Ajvide Lindqvists förra roman Himmelstrand. Det är en berättelse om vår strävan efter sanning och samhörighet och priset vi är villiga att betala, om Stockholm i mitten av 80-talet, trolleri och socialdemokrati. Den är den andra delen i trilogin »Platserna« som kommer att avslutas med X den sista platsen.
Jag har läst en del av John Ajvide Lindqvist och över lag tycker jag att han skriver bra. Även om hans berättelser inte är läskiga, brukar han lyckas skapa en kuslig stämning. Mina förväntningar på boken "Rörelsen: den andra platsen" var därför högre än normalt.

Tyvärr tycker jag inte att "Rörelsen: den andra platsen" når upp till den nivå som John Ajvide Lindqvist brukar ligga på. Rent ut sagt tyckte jag att berättelsen var ganska tråkig och emellanåt ganska underlig. Berättelsen saknade spänning och kändes mest som en monoton livsredogörelse - där berättaren själv inte är särskilt intresserad av sin egen historia. Förvisso kan den typen av berättelser vara spännande, men dessvärre hör inte den här romanen dit. Den föll mig helt enkelt inte i smaken.