Kvinna inför rätta

Apple Tree Yard
Bok av Louise Doughty
Yvonne är lyckligt gift, har en framgångsrik karriär, två barn och ett fint hem. Hon har allt man kan önska sig och är inte beredd när hon under en föreläsning träffas av Amors pil så kraftigt att hon inte kan stå emot frestelsen. Denna relation tar Yvonne in i en mordrättegång.
Kvinna inför rätta är den brittiska författaren Louise Doughty's sjunde roman, med vilken hon fick sitt stora internationella genombrott. Boken gavs ut på svenska år 2015 och har fått epitet som "Årets bästa thriller," "Årets bästa deckare" och "Årets bästa spänningsroman".

Handling
Boken, som är skriven i jag-form, handlar om den 52-åriga genetikforskaren Yvonne Carmichael. När hon blir inbjuden till House of Parliament för att föreläsa, träffar hon en främling som hon attraheras av och de har intimt umgänge i en krypta i källaren, till vilken han har en nyckel. Detta blir upptakten till hemliga passionerade möten. Som läsare känner man redan till att det hela slutar illa, eftersom prologen tilldrar sig i vittnesbåset i en rättssal. Yvonne Carmichael står anklagad för mord och börjar berätta sin historia om kärleksaffären och våldtäkten som slutade med att hon nu står inför rätta. Det är en roman om det onda och det goda, om vad som är rätt och vad som är fel men också om moral och omoral.

Detaljrika scener
Trots att boken har en i min åsikt lite väl lång startsträcka, berättar Yvonne Carmichael sin historia oerhört detaljrikt. Jag kan inte undgå att känna en oerhörd sympati för den här kvinnan och rättegången mot henne är bitvis plågsam att ta del av. Något som störde mig en aning till en början var att hon berättar en stor del av sin historia till en "du," det vill säga hennes älskare. En man som förblir namnlös under större delen av boken. Det är också störande att Yvonne Carmichael, som kvinna, blir den som får bära hundhuvudet i den uppdagade otrohetsaffären, trots att hennes älskare också är gift. Det är skickligt av Louise Doughty att låta läsaren följa med i Yvonne Carmichael's vittnesmål utan att till fullo få veta vad som egentligen hände och hur det faktiskt gick till, förrän alldeles i slutet av romanen.

Kriminaldrama och kärlekshistoria
Man skulle kunna beskriva boken som ett kriminaldrama eftersom den berättar om ett rättsfall. Men den är också en kärlekshistoria samtidigt som den håller både spänningen och dramatiken på topp. Om man inte störs av att förflyttas fram och tillbaka i tiden är det här en riktigt nagelbitare. Man vill forcera boksidorna för att få veta hur det ska gå för Yvonne Carmichael, samtidigt som man vill läsa noggrant för att inte riskera att missa någon viktig detalj i hennes berättelse. Själva upptakten till hela berättelsen känns dock inte riktigt trovärdig. En kvinna som Yvonne Carmichael skulle knappast hala ner trosorna så kvickt för en fullständig främling. Det är det enda i berättelsen som haltar en aning. I övrigt är boken definitivt läsvärd.