Istvillingar

The Ice Twins
Bok av S. K. Tremayne
Lydia och Kirstie är enäggstvillingar - sex år gamla, oskiljaktiga och så lika att inte ens deras föräldrar alltid kan säga vem som är vem. Så händer det som bara inte får hända: Lydia faller från ett balkongräcke och dör. Kvar är den förvirrade Kirstie och hennes förtvivlade föräldrar Sarah och Angus. Efter ett års tungt sorgearbete beslutar sig familjen för att flytta till en liten isolerad ö i Hebriderna där de ärvt ett hus som inte varit bebott på flera decennier och som saknar elektricitet. De vill börja på nytt, komma bort från alla plågsamma minnen. Men inget blir som de hoppats. Kirstie beter sig allt egendomligare - hon tycks djupt olycklig och hävdar att de förväxlat henne med den omkomna systern. I skolan skyr de andra barnen henne, hon som alltid haft en syster och själsfrände är nu outhärdligt ensam. Angus tvingas ofta resa bort på grund av sitt arbete och Sarah känner sig alltmer isolerad och förtvivlad. Deras äktenskap blir sämre i stället för bättre. Oron för Kirstie - eller är det Lydia - bara växer. En fruktansvärd misstanke pyr inom Sarah - vad var det egentligen som hände den där olycksdagen då hennes dotter dog? S. K. TREMAYNE är journalist och författare, bosatt i London. Istvillingar utkommer i år i en lång rad länder. "nästan olidligt ruggigt. Tremayne växlar mellan makarnas perspektiv vilket ger en extra dimension. Men framför allt är detta en uppvisning i att skickligt bygga upp en riktigt läskig stämning." Cecilia Gustavsson, Aftonbladet "spänningen är gastkramande. En smygande otäck känsla av att inget är vad det verkar greppar tag i läsaren, och man kan bara inte släppa den här finurligt uppbyggda romanen med övernaturliga inslag. Inget för mörkrädda och lättskrämda. Men sjukt bra, spännande och vemodigt." Maria Zaitzewsky Rundgren, Accent "ett spännande mysterium som jagar kalla kårar utefter ryggraden." Gunilla Sandell, Allers "Läs den inte ehttps://www.bokus.com/bok/9789174614909/istvillingar/
En otroligt spännande och ryslig berättelse som får det att krypa under huden på dig, en riktig bladvändare som aldrig blir tråkig.
S.K. Tremaynes bok Istvillingar kom ut på originalspråk i England 2015.

Istvillingar handlar om enäggstvillingarna Kirstie och Lydia och deras föräldrar Sarah och Angus. Eller rättare sagt, om Kirstie. För Lydia är ju död efter ett fall från en balkong. Eller? Efter ett tungt år av sorg bestämmer sig familjen för att flytta till Angus mormors hus på en isolerad ö i Skottland. Huset är fallfärdigt, föräldrarna är arbetslösa och Kirstie beter sig allt mer underligt. Bland annat säger hon att hon är Lydia.

En kuslig stämning infinner sig ganska omedelbart. Jag läste en tredjedel av boken mycket snabbt, på en kväll. Berättelsen blir under läsningens gång alltmer konstig. Barnet har en massa underligheter för sig och föräldrarna har hemligheter – för varandra, framför allt. Men… den kusliga stämningen är liksom bara det enda som är. Barnets agerande skapar slitningar mellan föräldrarna. De börjar ifrågasätta inte bara vad som hände utan även varandra. Och när boken är slut vet jag som läsare inte riktigt vad som hände och vad som är ”sant” och vad som är ”lögner”.

Mitt omdöme blir medel. Behållningen av boken är den kusliga stämningen. I övrigt lämnar den mig mest som ett frågetecken.
Istvillingarna är verkligen en intensiv psykologisk thriller. Jag fann berättelsen fascinerande från början till slut och att ge denna bok fem stjärnor var ett mycket enkelt beslut.

Detta är en riktig bladvändare, aldrig ett tråkigt ögonblick, och bokens slut, ja jag var rädd att S.K. Tremayne skulle inte kunna skriva ett tillfredsställande slut, men det gjorde han. Detta är utan tvekan en av de bästa thrillers jag någonsin har läst och jag rekommenderade det starkt till alla som gillar psykologiska thrillers.
En historia om tvillingsyster.En bok om sorg och vad det kan göra med en familj,framförallt skuldbördan som sorg kan medföra.
Det är också en historia med vackra och vilda miljöbeskrivningar från Skottland.

Familjen flyttar från London för att börja om i Skottland.Huset är speciellt eftersom det hör ihop med en gammal fyr.

Det är nutid som vävs ihop med folklore.