Livet är kort Rytkönen lång

Elämä lyhyt, Rytkönen pitkä
Bok av Arto Paasilinna
Gasen i botten, insisterar det gamla lantmäterirådet Taaveti Rytkönen som råkat hamna i baksätet på en taxi. Det blir början till en strapatsrik färd. Den forne pansarsoldaten Rytkönens minne är inte det bästa men kampviljan är det inget fel på - om han bara kunde komma ihåg vad han heter, var han bor och varför hans plånbok är full av pengar. I ett hisnande tempo och med dråplig humor hålls läsaren i ett fast grepp från början till slut. Huvudpersonernas alltmer komplicerade inbördes relationer präglas av värme, kamratskap och medkänsla, och över alltsammans svävar den ödesmättade rök som krigsveteranen Heikki Mäkitalo låter sitt egenhändigt skapade småbruk gå upp i.
Ålderdom och minnesproblem och att man inte tar tillvara kunskapen som de äldre kan ge oss. Allt serverat på ett explosivt mustigt Finskt sätt med massor av rak humor och livsminnen om att byta varor mellan fiender under andra världskriget. Allt utspelar sig i nutid och en taxichaufför som är snäll och får det jobbigt att hålla styr på den gamla krigsveteranen han vill hjälpa.
En taxichaufför får stanna för att en förvirrad dement man försöker knyta slipsen mitt på gatan. Den förvirrade mannen har tagit ut alla sina besparingar men kommer inte ihåg varför? Taxichauffören hjälper honom med slipsen och tar med honom i taxin och sedan börjar ett äventyr med både skratt och gråt. Gillar du vardags dramatik, relationer och minnen så är detta boken för dig. Mycket underhållande utan mycket action men fantastiska berättelser ur mannens minnen.