Pettson och Findus, #1

Pannkakstårtan

Eine Geburtstagstorte für die Katze / Armer Pettersson
Bok av Sven Nordqvist
Findus tycker om att fylla år, och därför firar han födelsedag tre gånger om året. Och till födelsedagen hör en pannkakstårta som Pettson ska göra. Då behöver man ägg och mjöl och mjölk. Mjöl finns inte hemma, då ska Pettson cykla till affären och köpa det. Men cykeldäcket behöver lagas med verktyg från snickarboden, fast nyckeln är borta, och för att hämta den behövs en stege som står i hagen med den arga tjuren det är många förvecklingar och konstigheter innan Pettson och Findus sitter i trädgården och njuter av pannkakstårtan. Den klassiska bilderboken med en cd-skiva där Lennart Jähkel läser berättelsen.
I denna härliga Pettson och Findus bok får vi följa med på äventyret att göra en pannkakstårta till Findus födelsedag. Med roliga händelser och framför allt härliga bilder får vi följa hur de skaffar ägg, och ser till att cykeln blir redo att åka iväg på till affären för att köpa ingredienser. Illustrationerna innehåller som alltid fina detaljer som man kan leta efter tillsammans.
Fin bok som passar alla!
En sån härlig bok om en katt och en gubbe samt några vimsiga höns. Och en nyfiken granne som ogillas av katten Findus.
Det här är min personliga favorit av Pettson & Findus böckerna. Det mesta går fel när de ska baka pannkakstårtan och istället för att bara plocka fram alla ingredienser och sätta igång, så blir det till ett heldagsprojekt för det dyker hela tiden upp något som måste åtgärdas innan själva bakningen kan sätta igång. Rekommenderar den verkligen. Många Pettson och Findus berättelser finns dessutom som ljudbok/sagoberättelse på Youtube.