Recensioner av Pernilla B

Chippen från tippen av Anna Hansson

Betyg 5
I den här boken får vi följa den lilla hunden Chippen som bor på en soptipp. En dag så kommer en man dit och räddar honom och Chippen hamnar till slut i en egen familj. Att gå från att leva på en soptipp till att bo i ett hus med en familj innebär dock en viss omställning för Chippen. En mysig barnbok om man gillar hundar.

Chippen från tippen och stora Bosse av Anna Hansson

Betyg 5
Det här är andra boken om Chippen och nu bor han hos sin familj. Minnena från soptippen finns dock kvar hos Chippen. Chippens erfarenheter från soptippen gör att han är lite rädd för stora hundar, så vad händer när han ser Bosse? Det här är mysiga barnböcker om man gillar hundar. Vill man ha ett pedagogiskt perspektiv så går det att prata om vilka rädslor man har och att alla kanske inte har det lika bra ställt och vad man kan göra för att hjälpa andra.
Jag tycker att den här boken var väldigt pedagogiskt upplagd med fina illustrationer och kort fakta om kvinnorna och deras bedrifter. Det var dessutom en bra mix av kvinnor som alla hade gjort olika saker för att göra en förändring i världen vilket jag gillade. Det är förståeligt varför den blev årets mest sålda faktabok för barn i Storbritannien 2017. Boken har en ny kvinnas historia för varje uppslag och det gick rätt fort att läsa om den. Det går dock att läsa om en kvinna i taget och sen prata om vad den bedriften/förändringen hon genomförde faktiskt innebar.

Kalla mig Amanda av Josefine Sandblom 

Betyg 5
Kalla mig Amanda innehåller det mesta: kärlek, intriger, vänskap, humor och även lite sex. Boken fick mig att skratta rakt ut vid ett flertal tillfällen, så bra skriven och stundtals klockren i dialogen. Det som jag gillar bäst i den är egentligen vänskapsbanden som finns både mellan tjejerna, men även mellan Viktoria och Sören. Jag ville egentligen bara vara en del i tjejgänget. En del av blogginläggen finns även att läsa i boken, vilket jag gillade, då den ändå är en stor del av berättelsen. Jag ser fram emot att läsa uppföljaren Han är min, som redan ligger i bokhyllan och väntar, för att se hur berättelsen utvecklar sig.
Jag tycker att den här boken var rätt så underhållande. Det gick snabbt att läsa den och det går att läsa ett kapitel här och ett kapitel där om man vill. Ett stort plus i boken är att författarna lyfter fram att det är bättre att försöka ta hand om sig själv, både insidan med till exempel en bra bok och utsidan, där hudvård är det viktigaste, än att göra kirurgiska ingrepp för att till exempel inte se äldre ut. Man ska istället alltid vara sig själv och inte förändra sig för någon, och se det som något fint att man ser ut som man gör. Själva essensen i den parisiska stilen verkade vara att man ska se naturlig ut, det ska se ut som att man inte bryr sig om hur man ser ut även om man såklart gör det. Boken kändes som att den var skriven med en viss glimt i ögat av författarna samtidigt som den känns genuin. Listor, tips på platser i Paris och fina bilder varvas med den löpande texten i boken.

Svansföring : förstå din hund av Sophie Collins

Betyg 3
Jag gillar hur boken är uppbyggd, att den ger exempel med hjälp av bilder som ytterligare förklarar hundens signaler på ett tydligt sätt. En del av hundarnas signaler är mer allmänt kända än andra, så det var intressant att få lära sig lite mer när man läste den. Det är inte en massa text att läsa utan det är mer kort och koncist förklarat inom de olika områdena och det är enkelt att förstå vad som står i boken. Bilderna med exempel är på olika raser då det kan skilja sig lite grann i hur tydligt de kan uttrycka sig med hjälp av olika kroppsdelar. Det viktigaste budskapet i boken är att det gäller att se till helheten i hundens kroppsspråk för att förstå vad hunden menar och inte bara titta på en enskild detalj i det. Jag kan rekommendera boken om du vill lära dig mer om hundars kroppsspråk och olika signaler.

Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck 

Betyg 5
Jag gillade den här boken, den fick mig att vilja besöka London. Mot slutet av boken kommer dock en liten twist som jag inte riktigt gillade lika mycket, med risk för spoilers säger jag inte mer än så. Twisten var dock totalt oväntad så på så vis var den bra, men jag ville inte att den skulle hända, okej? Boken var sådär härligt feelgoodaktig överlag och jag gillade alla karaktärerna i den. Ett stort plus var att den utspelade sig i en bokhandel och det var lätt att föreställa sig hur det såg ut därinne. Jag och en kompis läste den samtidigt och diskuterade den och jag kan rekommendera den som bokcirkelbok, då vi hade en del att diskutera i den.

Bara dra av Ann-Helén Laestadius 

Betyg 5
Den här boken är en spinoff på Sms från Soppero-serien och handlar om Henriks storebror Johannes. I boken så lyfts många viktiga frågor upp som rör samer, vilket är någonting som jag verkligen gillade med den. Dels att samiska rättigheter inte har erkänts och saker som rör renskötseln. Johannes förväntas vara den som tar över renskötseln eftersom han är den äldsta sonen, men han är osäker på huruvida han vill det eller inte. Det var lätt att komma in i berättelsen och det gick fort att läsa ut den, det vore kul att se en till bok om Johannes.
Boken ger precis som titeln säger, förslag på trick och lekar som du kan lära din lilla pälskling. Varje trick/lek är uppdelat i flera mindre steg så att det blir enklare för vovven att lära sig det du vill att hunden ska klara av. Det gäller dock att öva flera gånger så att de lär sig, som min gamla lärare sa ”repetition är kunskapens moder”. Jag gillade att boken var enkel att följa och att det finns varierande svårighetsgrad på de olika lekarna och tricken så att du kan hitta ett som passar just din hund. Det finns även information om vad som kan vara bra att tänka på när det gäller de olika tricken och om just det tricket till exempel inte lämpar sig för äldre hundar eller små/stora raser. Är du en hundmänniska och vill lära din vovve lite nya trick så kan jag rekommendera denna bok.

Så lärde jag mig att älska min kropp av Linda-Marie Nilsson

Betyg 5
Det här kan vara det årets viktigaste boksläpp, med tanke på Linda-Maries budskap att alla storlekar är lika vackra. Boken gick fort att läsa och hon berättar om sin egen resa om hur hon har lärt sig att älska sig själv samtidigt som hon delar med sig av tips och det finns inspirerande citat i den också. Det handlar inte om att det är ”fel” på någon person för att hen avviker lite från normen, utan snarare om att vi ska lära oss att acceptera både oss själva och andra för de vi är. Om det är en bok jag rekommenderar er alla att läsa i år så är det denna.