24 goda gärningar

Bok av Jenny Fagerlund
Två år efter att Emma förlorade sin man på julafton känns livet fortfarande meningslöst. En äldre herre får Emma att komma på en idé, fram till jul ska hon göra en god gärning om dagen. Hennes projekt får henne att träffa massor av nya människor, men blir ensamheten mindre kännbar?.
Fin och mysig och julig. Men lite jobbigt att huvudpersonerns-tjejerna i de här böckerna alltid ska vara så blyga och försiktiga och traumatiserade. Jag skulle vilja läsa om tjejer som bara kastar sig ut och tar för sig och skiter i allt.
24 goda gärningar är en mysig feelgoodroman där man får följa Emma och hennes väg tillbaka till livet efter att hennes man dött två år tidigare. Hennes syster Magda tjatar på henne om att hitta en fritidsaktivitet och Emma kommer till slut på en något udda hobby - hon ska göra 24 goda gärningar. Gärningarna håller henne sysselsatt både i tankarna och i verkställandet och hon lär känna många nya, fantastiska människor på vägen. Boken är varm och lättsam och man känner med Emma. Absolut läsvärd.
En mycket fin bok som beskriver både glädjen kring julens mystik samtidigt som känslan av sorg är förlamande!

Emma mister sin stora kärlek på julafton och december 2 år senare känns julen övermäktig att överleva! Efter att ha bestämt sig att göra goda gärningar för andra människor varje dag fram till jul börjar Emma se ljusning i tillvaron. Via dessa gärningar knyts nya och oväntade vänskapsband. Kanske kan Emma oxå finna kärleken på vägen?
I del 2 av årstidssviten möter vi Emma som inte mår alls bra. Vi får även lära känna personer i hennes omgivning som går igenom olika prövningar. Vi påminns om att det är lätt att fastna i sitt egna grubblande och missa att andra inte heller har det lätt. Det blir en fin gemenskap när man möts på mitten, kommunicerar och håller varandra i handen.

Jag tycker att man känner en utveckling hos författaren från första delen, ett annat djup i karaktärer och relationer. Kanske även att den melankoliska stämningen passar mig lite bättre i smaken!
Emma har efter en tragisk olycka på julafton för två år sedan förlorat sin man och stora kärlek Niklas. Det börjar återigen närma sig jul och Emma verkar inte kunna lägga olyckan och förlusten bakom sig, utan är nedbruten av sorg. Hennes livsverk, en liten inredningsbutik, går dåligt och Emma har inte orken att ta tag i arbetet igen. Diverse möten med olika människor förändrar Emma i grunden och hjälper henne vidare i livet.
En helt underbar bok om vänskap och relationer. Rekommenderar den varmt!
En så härligt mysig bok! Den innehåller både allvar, vänskap, sorg, relationer och kärlek. En perfekt bok för en mysdag i soffan. Rekommenderas varmt!
Det är en jätte bra bok. För mig skulle jag säga att det var en långsam start men med tiden i boken löser sig berättelsen upp sig. Det blir allt mer spännande och man vill bara läsa vidare i boken.

Det är en bok värd att läsa.
Emma förlorar sin man på självaste Julafton. Två år senare har hon fortfarande inte kommit vidare i tillvaron. Missa inte denna feel good pärla till bok!! Denna fina bok handlar om ensamhet, om hur svårt det är att gå vidare ibland och om hopp.
En riktig feel good bok, en fin berättelse som man aldrig riktigt vill ska ta slut, boken lämnar en med en härlig känsla
En fantastiskt inspirerande bok jag läste julen 2019. Om relationer och kärlek, samt om att hantera trauma och sorg. Gav många insikter om vikten av att göra goda gärningar och på så sätt utvecklas som person och sprida glädje i världen.
Emma förlorade sin man för 2 år sen. Hon är i stor sorg och tycker att allt känns värdelöst. Men en äldre herre får henne på andra tankar. Nämligen att göra en god gärning för nån annan. Jag älskade denna bok. Dem var så fin
Boken handlar om Emma som för två år sedan förlorade sin man i en tragisk olycka just på julafton. Sedan dess lever hon utan att riktigt leva och hon har förlorat motivationen för exempelvis sitt jobb som butiksägare. Emmas ursprungsfamilj, framförallt systern Magda, finns där för henne och vill till varje pris hitta något som får Emma att vilja leva igen. Slutligen bestämmer sig Emma för att i december genomföra 24 goda gärningar - en varje dag fram till julafton.
.
Jag har tidigare läst Fagerlunds ”Ett litet steg på vägen” och gillar båda dessa böcker ungefär lika mycket. Jag kan vara ganska kräsen när det gäller feelgood men jag tycker att Fagerlund lyckas bra. Det är fint och mysigt men utan att bli för kladdigt. Karaktärer får ha flera sidor och sorteras inte in i stereotypa roller. Jag tycker att Fagerlund lyckas hantera ämnet med en partner som dör på ett fint och trovärdigt sätt och det blir inte heller ett frosseri i sorg/olycklig kärlek
En riktigt mysig feelgoodbok med jultema. Dessutom har den ett fint budskap - att hitta julkänslan genom att göra gott mot andra. I boken har Maria separerat från sin man och har svårt att hitta julkänslan. Hon får tipset att göra 24 goda gärningar innan julafton - en varje dag. Det tipset kommer påverka hennes liv mer än hon tror.
Älskar denna bok! Stäck läste den från varje kapitel och sida. En underbar roman och feelgood känsla.
Julen är en svår tid för Emma som förlorade sin man på julafton för två år sedan.
En kväll får hon en idé, hon ska utföra en god gärning varje dag i december fram till julafton.
En så varm, men också allvarlig berättelse om hur ensam julen kan vara.
Emma möter många människor och många öden.
Har läst denna bok inför de två senaste jularna, i år ska jag läsa ett kapitel varje dag och även försöka göra en god gärning jag med.
Min favorit julfeelgood roman
Boken börjar väldigt sorgligt, huvudpersonens man har gått bort och hon har ett rent helsike med att hantera livet och sin butik. Men sedan tar det fart och jag gillar verkligen bokens tema med goda gärningar.

Det är en härlig bok med både sorgliga och lyckliga bitar, mycket självinsikt och lite skratt.

Kan rekommendera denna, riktigt bra feelgood.
Feelgood när det är som allra bäst och tidernas bästa julroman! Går att läsa som adventskalender innan jul...
Precis så här ska en härlig feelgood vara! Med en huvudperson som jag genast tycker om och känner för, en handling som är intressant och fångar mitt intresse rakt igenom. Därtill precis ett sånt slut som jag gillar! 24 goda gärningar är i samma mysiga stil som Med hälsning från Båstad, det känns som författaren verkligen hittat sin grej. Jag vill påstå att vi har vår nya feelgood-drottning här! Den här boken är som gjord för att filmas, tänk vilken mysig julfilm det skulle bli! Det finns en nackdel med boken och det var att den tog slut för fort! Jag hade gärna läst många flera sidor i den här pärlan.
En helt fantastisk bok att läsa över jul och som lämnar en med många tankar och reflektioner om livet och de människor vi har runt oss. Underbart mysig men med så mycket djup. Ett måste för julen helt enkelt.
En julbok att bli glad av. Perfekt mysläsning inför jul eller under helgerna. Den börjar kanske inte så muntert: Det är två år sedan huvudpersonen Emmas make gick bort och hon skyller det dessvärre på sig själv. Men när hon hjälper en äldre man kommer hon på att hon fram till jul ska göra 24 goda gärningar och på den vägen är det. Det går förstås inte alltid jättelätt att göra goda gärningar, men jag tyckte det var inspirerande att läsa om allt hon gjorde och om vad det ledde till. Nya vänskaper, nya affärsidéer, en hund och till och med kärlek. Allt medan snön faller över ett vintrigt Stockholm. Julmys på hög nivå med andra ord.

Det här är inte någon Nobelprisvinnarlitteratur, men det är ett härligt tidsfördriv. Ungefär som att se en romantisk komedi på tv och äta lösgodis. Extra trevligt med miljöer man känner igen sig i. Kanske inga karaktärer som lämnar oförglömliga avtryck, men idén om 24 goda gärningar gav mig inspiration att göra något liknande.
Den här boken var riktigt bra! Jag älskar Jenny Fagerlunds sätt att skriva, hon är en expert på miljöbeskrivningar och att skapa en mysig stämning. Det finns samtidigt ett stråk av sorg och smärta i den här boken, när Emma försöker komma över sin mans död. Boken fick mig dock att bli inspirerad till att försöka göra egna goda gärningar, precis som Emma gör i boken, även om jag kanske inte har lyckats göra en per dag som hon gör… Det här är en riktigt hjärtevärmande berättelse om vänskap, kärlek, sorg, familj och att hjälpa andra i ens närhet. Jag skulle rekommendera att läsa den här inför jul för den rätta stämningen, men den passar lika bra att läsa mitt i sommaren också ;)
En helt underbar bok där en kvinna vill göra goda gärningar innan jul.Man kan läsa kanske läsa den som en adventskalender.
24 goda gärningar är en varm, allvarlig och romantisk berättelse om hur ensam julen ibland kan kännas och hur svårt det kan vara att gå vidare.
Detta är tredje bok jag har läst av författaren efter Ett litet steg på vägen och Med hälsning från Båstad och älskade detta pärla mest av alla! .
—————
En mysig och underbar feelgood julbok som innehåller kärlek, sorg och smärta, vänskap och relationer som betyder något. Älskade huvudkaraktären Emma väldigt mycket.
En charmig bok helt enkelt som tog slut för fort!
För två år sedan förlorade Emma sin man. Och inte på vilken dag som helst, utan på självaste julafton. Trots att det var en olycka så kan inte Emma sluta att beskylla sig själv och tänka tillbaka på det gräl som de hade sekunderna innan Niclas miste livet.

I boken 24 goda gärningar får man följa Emmas kamp tillbaka till livet, hur hon sakta men säkert återfår livsgnistan efter många månader av mörker. Man får följa med i smärtan som uppstår när man förlorar den man älskar och sorgen att rensa ut garderoberna med hans kläder.

Emmas syster Magda är envis, tjatig och jobbig men det är ju för Emmas egen skull. Det är tack vare Magdas envisa tjat som Emma kommer igång med sitt projekt om att göra 24 goda gärningar, en god gärning per dag ända fram till jul. Det ska få henne att tänka på något annat och göra tiden kring jul lite lättare att hantera.

Projektet börjar lite halvdant då människor i hennes omgivning inte verkar uppskatta och vilja ta emot den hjälp som Emma erbjuder. Men allt eftersom så släpper det och Emma lyckas med sina goda gärningar. Det får henne inte bara att bearbeta det som har hänt och ta sig igenom de annars så jobbiga dagarna utan hon börjar faktiskt också att må bra.
I början gör Emma gärningarna bara för att hon måste, för att hon har bestämt det men mot slutet så uppskattar Emma verkligen att göra människor glada.

Emma som tidigare har känt sig ensam sedan Niclas gick bort får tack vare sina goda gärningar flera nya vänner som förgyller hennes liv. Människor som har funnits där runtom henne men som hon inte har gett någon uppmärksamhet tidigare, knappt ens lagt märke till. När julafton väl kommer så har Emma berikats med nya vänner, ny kärlek, en hund och lycka över att hennes butik inte behövde gå i konkurs.

Jenny Fagerlund har verkligen förmågan att ta en med i spännande handlingar och djupa känslor. Man vill så gärna att det ska ordna sig för Emma, att hon ska våga släppa taget och gå vidare för att kunna släppa in nya människor i sitt liv. Samtidigt som man förstår våndan när hon viker ihop Niclas kläder och fyller sopsäckar som ska slängas. Att hon håller på vad det egentligen var som hände Niclas fram till slutet av boken gör att man bara vill läsa mer och mer för att få reda på vad som faktiskt hände och varför Emma beskyller sig själv för det.

Jag skulle rekommendera boken till de som har förlorat någon nära, till de som vill läsa en härlig feelgood-roman och de som vill försvinna in i någon annan värld för en stund.