Vaxade juveler och brända hjärtan (Huskvarna-sviten, #3)

Bok av Ewa Klingberg

Marika har lämnat både dottern och kärleken bakom sig och bosatt sig i ett litet torp i skogen med en halvtidstjänst i församlingen. Vi följer hennes försök att skapa julstämning (och tvivel: har hon gjort rätt val?) varvat med en berättelse om en kvinna som levde under 1800-talet och som även hon hade beslut att fatta.

5 utgåvor
Välj utgåva
Vaxade juveler och brända hjärtanSvenska - Inbunden
ISBN: 9789175457123
Vaxade juveler och brända hjärtanSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789175457147
Vaxade juveler och brända hjärtanSvenska - E-bok
ISBN: 9789175457130
Vaxade juveler och brända hjärtanSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789175458427
Vaxade juveler och brända hjärtanSvenska - Pocket
ISBN: 9789177890218
En härlig och lättläst feelgood roman med två parallella berättelser. Normalt när jag läser en roman där en berättelse i nutid varvas med en berättelse i dåtid brukar den nutida berättelsen engagera mig mer, men i det här fallet är det den som utspelar sig på 1800-talet som berör mig mest. Kanske är det för att den nutida huvudpersonen, Marika, känns obegriplig för mig. På något sätt är 1800-talstjejen lättare att känna sympati för. Hur som helst är det en lagom trevlig bok som är värd att läsas.
Detta är den tredje boken i Ewa Klingbergs bokserie som utspelar sig i Huskvarna. Boken är fristående men det är ändå en röd tråd mellan alla tre böcker i serien. Bland annat att böckerna utspelar sig i Huskvarna men också att alla tre böcker innehåller parallella berättelser om en kvinna i nutid och en kvinna på 1800-talet.

I den här får vi följa Marika som lämnar sin man och sin dotter för att bosätta sig själv i de djupa skogarna i Småland. När julen närmar sig försöker hon med alla medel få lite julkänsla men det går inte riktigt som hon hade tänkt sig och hon behöver stanna upp och reflektera.
Karolina som lever sitt liv på 1800-talet och bryter rådande normer när hon tar jobb och räddar sin familj från fattigdom. De båda kvinnornas liv har mer gemensamt än vad man kan tro och det är de som knyter historien samman.

Ewa fortsätter med att skriva spännande berättelser både om nutid och dåtid. Det handlar om känslor, kärlek och historia. Om att bryta sig fri från inrutade mönster och förutfattade roller.