Huskvarna-sviten, #3

Vaxade juveler och brända hjärtan

Bok av Ewa Klingberg
Marika har lämnat både dottern och kärleken bakom sig och bosatt sig i ett litet torp i skogen med en halvtidstjänst i församlingen. Vi följer hennes försök att skapa julstämning (och tvivel: har hon gjort rätt val?) varvat med en berättelse om en kvinna som levde under 1800-talet och som även hon hade beslut att fatta.
Vaxade juveler och brända hjärtan är den tredje delen i en fristående serie om Huskvarna. Denna boken handlar om Marika som nyss har lämnat dottern och kärleken bakom sig. Marika har istället valt att fly in i de småländska skogarna. Hennes huvud snurrar av tankar, har hon tagit rätt beslut? Samtidigt ska hon fixa julförberedelser och saker går inte som det är tänkt. En dag blir Marika bjuden på middag och oväntad blir hon ledd till saker som hände på 1800-talet.

Vi får även följa Kristina, som lever på 1800-talet. Karolina försöker rädda sin familj från fattigdom. För att kunna rädda sin familj från fattigdom, måste Karolina ta jobb, vilket hon ”egentligen inte får” eftersom hon är en kvinna.

Åldersgrupp: Tonår+
Genre: Historisk skönlitteratur
Antal sidor: 344 sidor
Författare: Ewa Klingberg
Betyg: 5

Jag tyckte verkligen om denna boken. Personligen gillade jag mer att följa Karolina och få läsa hennes historia. Jag tyckte att den var intressantare, men det var även spännande att få läsa om Marika. Jag har inte läst de tidigare böckerna i serien om Huskvarna, men eftersom det är en fristående serie går det bra i alla fall. Det var bara lite svårt att hålla koll på olika personer i början, men det kom man snabbt in i. Boken var väldigt mysig och har en röd tråd genom hela boken och allt knyts ihop i slutet. Jag tipsar verkligen att läsa denna boken! Riktigt mysig bok, som inte bara passar i december, utan hela vintern.
En mysig bok som passade perfekt att läsa runt jul! Boken handlar om Marika i nutid och Karolina på 1800-talet och deras historier vävs slutligen samman. Passar alla!
En härlig och lättläst feelgood roman med två parallella berättelser. Normalt när jag läser en roman där en berättelse i nutid varvas med en berättelse i dåtid brukar den nutida berättelsen engagera mig mer, men i det här fallet är det den som utspelar sig på 1800-talet som berör mig mest. Kanske är det för att den nutida huvudpersonen, Marika, känns obegriplig för mig. På något sätt är 1800-talstjejen lättare att känna sympati för. Hur som helst är det en lagom trevlig bok som är värd att läsas.
Detta är den tredje boken i Ewa Klingbergs bokserie som utspelar sig i Huskvarna. Boken är fristående men det är ändå en röd tråd mellan alla tre böcker i serien. Bland annat att böckerna utspelar sig i Huskvarna men också att alla tre böcker innehåller parallella berättelser om en kvinna i nutid och en kvinna på 1800-talet.

I den här får vi följa Marika som lämnar sin man och sin dotter för att bosätta sig själv i de djupa skogarna i Småland. När julen närmar sig försöker hon med alla medel få lite julkänsla men det går inte riktigt som hon hade tänkt sig och hon behöver stanna upp och reflektera.
Karolina som lever sitt liv på 1800-talet och bryter rådande normer när hon tar jobb och räddar sin familj från fattigdom. De båda kvinnornas liv har mer gemensamt än vad man kan tro och det är de som knyter historien samman.

Ewa fortsätter med att skriva spännande berättelser både om nutid och dåtid. Det handlar om känslor, kärlek och historia. Om att bryta sig fri från inrutade mönster och förutfattade roller.