Huskvarna-sviten, #2

Manglade dukar och vikta servetter

Bok av Ewa Klingberg
Felicia och Nanny är två kvinnor som lever i helt skilda tidsepoker. Felicia lever i nutid och Nanny lever i mitten på 1800-talet. Trots detta har kvinnorna mer gemensamt än man kan tro och deras vägar korsas på ett oanat sätt. Det gör också Felicias och Jonathans vägar och känslor väcks till liv.
Underbar och härlig bok! Lättläst, spännande och underhållande. En nutida och en historisk berättelse som flätas samman i slutet. Alla Ewa Klingbergs böcker i Husqvarna serien är så bra! Högsta betyg!
En härlig bok som var lättläst och jag bara längtar efter fler av denna författare. Kändes trivsam och det var lätt att hänga med i berättelsen. Jag log när jag läste den. Rekommenderas varmt.
En charmig, mysig och lättsam Feelgood som jag tyckte väldigt mycket om att läsa!
Den innehåller det lite klassiska ”tjej reder sig själv” temat som den här typen av böcker brukar göra.
Till viss del lite förutsägbart vilket inte gör mig något alls.
I den här boken finns även en historisk berättelse som vi får följa växelvis.
Absolut en läsvärd bok som gav mig en riktigt fin lässtund!
Mycket trevlig feel goodroman där en nutida historia vävs ihop med en historia från 1800-talet. Vi får följa Felicia som nyss brutit upp från ett förhållande och nu ska bygga upp ett nytt liv. Boken är lättläst och uppbyggd så att man hela tiden vill läsa vidare. Jag ser fram emot att läsa nästa del i serien.
Älskar den! Bor ju ca 12 mil från Jönköping och varit i Huskvarna, så det var lätt att följa med i miljön som författaren beskrev.
Var lätt att känna igen sig i karaktären Felicia. Och så älskar jag, när författaren blandar dåtid och nutid! Ser framemot att läsa del 2.
Boken är den första fristående delen i Ewa Klingbergs Huskvarnasvit. Boken är uppbyggd med två parallella historier. I nutid får vi följa Felicia och i dåtid följer vi Nanny från 1861 till 1914. I samband med skilsmässan hade Felicia och Henrik beslutat att sälja fastigheten på Vättergatan fyra i Huskvarna, men det blir i stället så att huset blir hennes och Henrik tar lösöret. Plötsligt är hon ägare till ett hus med hyresgäster och en alldeles tom lägenhet. Hon kommer i kontakt med antikhandlaren Jonathan i Karlshamn, som vill möblera lägenheten med gamla möbler, speciellt ett magnifikt skåp, för att filma den i reklamsyfte. Med hjälp av Jonathan och några av husets hyresgäster får hon möjlighet att göra lägenheten till ett trivsamt hem. Detta är bara början till vad som kommer att hända med huset.

Nanny börjar som piga hos familjen Schmidt i Karlshamn endast 11 år gammal för att hjälpa till med barnen. Där fäster hon sig vid sonen Fritz, som är 5 år, och ett speciellt förhållande uppstår mellan dem redan från början. När hon är 23 år inträffar något som gör att hon får lämna sin tjänst och hon beger sig till Göteborg för att ta sig till Amerika, men så blir det inte. Hon blir kvar flera år i Göteborg, men återvänder slutligen till Karlshamn.

Det stora skåpet spelar en viktig roll i de båda historierna, som sedan i nutid knyts samman genom upptäckten av ett lönnfack och dess innehåll.

Boken är en mysig feelgoodroman med vänskap, oväntad kärlek och hemligheter. Jag ger den 4/5 i betyg.
Utan att riktigt förstå hur det gick till så har Felicia blivit med hus. Inte en vanlig villa, utan en stor fastighet med hyresgäster som nu är hennes ansvar. En av lägenheterna ska hon inreda till sig själv.

När Felicia möter den attraktive antikhandlaren Jonathan som vill fylla hennes bostad med tidstypiska möbler vänds hennes liv upp och ned. Felicia tar tacksamt emot inredningshjälp från Jonathan, men vad varken Felicia eller Jonathan känner till är att en av möblerna döljer en gammal hemlighet Denna hemlighet leder till Nanny, en ung kvinna som arbetar som piga i ett välbemedlat hem i Karlshamn år 1851.

Tyckte tyvärr att boken var väldigt seg och en aning tråkig, det tog ett tag innan man kom fram till själva poängen med boken. Den var lite jobbig att ta sig igenom.
Det bästa i boken var delarna om Nancy på 1800-talet.
En trevlig lättläst bok som utspelar sig i min hembygd där personerna känns som bekanta, fast de inte är det. En mysbok att läsa i höstrusk i sällskap av en kopp thé 😃
Jag brukar undvika att läsa böcker som berättar två parallella berättelser, jag brukar tycka att det blir rörigt och svårt att hänga med. Men Ewa lyckas göra detta på ett bra sättni boken Manglade dukar och vikta servetter.

Bokens huvudkaraktärer är dels Felicia som lever i nutid och dels Nanny vars historia utspelar sig i mitten på 1800-talet. Hela boken känns lite gammaldags då mycket handlar om antikviteter och historia, något som absolut inte är någon nackdel utan snarare ger ett djup i boken. De två kvinnornas historia vävs samman vilket gör att det bildas en röd tråd genom bokens berättelse.
Slutet är dock inget som man kan förutspå och klura ut, vilket också det höjer betyget för boken, att den är lite oförutsägbar.

Författaren skriver de olika berättelserna på ett bra sätt trots att de utspelar sig i två olika tidsepoker. Boken handlar om kärlek och vänskap och Ewa har lyckats förmedla känslor på ett bra och målande sätt. Även miljöbeskrivningarna är utförliga och gör att man kan leva sig in i boken på ett helt annat sätt. Jag skulle absolut rekommendera denna bok!
Jag lyssnade på denna underbara bok och även fast den utspelar sig två olika tider så tycker jag att det var lätt att hänga med.
Det är en fin berättelse om vänskap, kärlek, svartsjuka, renovering.
Jag tycker det var roligt och intressant att följa de härliga karaktärerna i boken och det var en bra uppläsare.
Ser fram emot att kyssna eller läsa de andra böckerna i Husqvarna-serien.
Plötsligt blev Felicia med hus, hus med hyresgäster och allt, hur gick detta till? Lägenheten hon själv ska bo i renoverar hon. Hon stöter på en antikhandlare som hjälper henne att inreda lägenhet med olycka antika möbler, men möblerna bär på ett mysterium! Boken kommer att utspelas i två olika tidsepoker.
Ensamheten Felicia tidigare känt ger nu utlopp för nya bekantskaper och hon får pirrande känslor i magen, men är hon redo att älska igen?
En underbar feelgood där nutid och dåtid möts på ett spännande sätt.Underbara miljöer och spännande karaktärer får man följa här.
En härlig feelgood där bekymmer i nutid vävs ihop med historisk dåtid i en helt underbar kärlekshistoria. Jag läste ut den på två dagar och vill bara läsa mer av Ewa Klingbergs Huskvarnaserie.