Recensioner av Kajsa Asplund

En framtida hemmafrus bekännelser av Elin Eldestrand 

Betyg 3
Den här boken av Elin Eldestrand skulle kunna kategoriseras som en feel-good men ändå inte. Det är inte en typisk bok för den genren men på något sätt gillar man den ändå. Språket som författaren har valt att använda är lättsamt men eftersom boken utspelar sig på 1960-talet så förekommer också en del äldre ord och uttryck, något som jag bara tycker är charmigt i läsningen.

Elin ser till att boken hela tiden drivs framåt i ett bra tempo och det händer mycket märkliga ting. Det känns som att bokens huvudkaraktär Charlie hela tiden har en räv bakom örat och har någonting lurt på gång. Samtidigt finns det alltid en glimt av humor bakom allt som händer.

Boken handlar alltså om Charlie som hittar sin drömprins när hon är 20 år. Samtidigt blir hennes mamma tagen av polisen och hon måste försöka lösa situationen.

Med varje andetag av Nicholas Sparks 

Betyg 3
Det här är en bok som innehåller allt som behövs i en romantisk feelgood. Det är en känslostorm där både sorg och kärlek får ta plats. Jag tycker det är härligt att även en man får ta plats bland feelgood och han gör det dessutom riktigt bra. Han beskriver karaktärernas känslor på ett inlevande sätt och som läsare kan man sätta sig in i vad som försiggår i huvudpersonernas tankar. Även miljöerna är beskrivna detaljerat.

Detta är en bok som man gärna läser i ett sträck. Man får följa karaktärerna Hope och Tru som på olika sätt hamnar i Sunset Beach. Där möts deras vägar och det är även startskottet för något helt nytt i båda deras liv.

Trots att handlingen emellanåt saknar driv så tycker jag boken är läsvärd och kan absolut rekommendera den!

Vänner i nöd, vänner i död av Pia F Davidson 

Betyg 5
Trots att alla tre böckerna i serien om kvinnorna Miriam, Veera och Erika är fristående binds de samman på ett fint sätt i denna tredje och avslutande del.
Pia har ett unikt sätt att skildra relationsproblem på ett humoristiskt sätt utan att för den sakens skull skämta bort allvaret i det som kvinnor kan utsättas för i hemmet.

De tre kvinnorna står fortfarande starka tillsammans och är säkra på att de kan lösa många av världens problem tillsammans. Men verkligheten är på väg att komma ikapp dem och de försöker nu göra allt i sin makt för att sanningen inte ska avslöjas.

Det här är en bok som man inte vill ska ta slut men samtidigt kan man inte sluta läsa!

Du & jag av Katarina von Bredow 

Betyg 5
Ingen skriver om tonårskänslor som Katarina von Bredow. Boken Du & jag är den första i en serie av tre och den handlar om Andreas och Alicia.
De två gör alltid sällskap med varandra till skolan, de kan prata om allt och skrattar ofta ihop. Andreas känner att Alicia är hans bästa vän och när de är ensamma på fritiden kan de spela tv-spel. Men Alicia har så många personligheter att Andreas inte riktigt vet vem hon är. När de går där på sin promenad mot skolan är hon på ett visst sätt. När de väl kommer fram till skolan blir hon en helt annan som inte ser Andreas, smiter in på toaletten för att sminka sig och gör allt för att skolans drottning ska acceptera henne.
När Alicia är hemma hos Andreas är hon social med hans föräldrar och umgås sedan med honom. Vem är egentligen den riktiga Alicia?

Katarina har satt ord på ett vanligt fenomen i tonårsvärlden. Den där man försöker göra allt för att passa in och där man fortfarande inte riktigt har hittat sig själv och vem man egentligen är. Man är som en kameleont som anpassar sig. Detta är en riktigt bra ungdomsbok om dilemman och kärlek som verkligen kan rekommenderas.

Den mitt hjärta slår för av Sofia Ymén 

Betyg 4
Den mitt hjärta slår för är enligt mig en av de bästa böckerna av Sofia Ymén. Hon beskriver bokens två huvudkaraktärer, Anna och Niklas, på ett väldigt bra sätt och man kan känna igen sig i personerna. De två är väldigt olika varandra men båda är väldigt verklighetstrogna i historien.

Boken handlar om Anna och Niklas som båda är uppväxta i en liten by. Anna väljer dock att flytta därifrån för att göra karriär medan Niklas lever ett gott liv i barndomsbyn. Under en kortare vistelse så träffas de två igen och trots deras olikheter så är det något som får dem att dras till varandra.

Syskonkärlek av Katarina von Bredow 

Betyg 5
Som vanligt skriver Katarina böcker som riktar sig till ungdomar och berör känsliga ämnen, tonårsdilemman, känslor och kärlek. Den här boken tar sig an ett riktigt tabubelagt ämne, nämligen när den vanliga syskonkärleken utbyts till äkta kärlek. Katarina har en speciell förmåga att förmedla känslor genom sin text och man blir som vanligt uppslukad av hennes berättelse.

Boken handlar om syskonen Amanda, 17, och Ludvig, 18. Egentligen är de bara halvsyskon då de har samma mamma men olika pappor. De båda är otroligt tajta, gör allt tillsammans och kan prata med varandra om allt. Förutom en grej som de båda håller inom sig. Men när sanningen väl avslöjas och det visar sig att de båda känner samma sak för varandra, så inleder de ett kärleksförhållande. De vet att det är fel, de försöker stå emot men lusten och kärleken tar över.
Länge lyckas de hålla sin relation hemlig men till slut kommer sanningen alltid fram, hur ska Amanda och Ludvig tackla situationen när deras relation avslöjas? Och vad säger omgivningen om deras förhållande?

Precis som Katarinas övriga böcker är denna välskriven och skrivs utifrån en tonårings perspektiv på livet. Jag kan därför rekommendera denna bok till alla ungdomar som tycker om att läsa om känslor och kärlek.

Ett oemotståndligt förslag av Birgitta Bergin 

Betyg 3
Utåt sett är Anna Holms liv perfekt. Hon lever tillsammans med en pojkvän som hon tycker om och som tycker om henne. Hennes jobb som fastighetsanalytiker betalar bra med pengar varje månad och de har en trygghet i den lilla byn Kungälv utanför Göteborg. Men trots att allt ser perfekt ut på ytan så är det en känsla av rastlöshet som finns hos Anna. Hon längtar efter något mer. Hon längtar efter spänning, efter nya utmaningar och efter något nytt.

Utan att hon riktigt vet hur det gick till så sitter hon helt plötsligt i en flådig lägenhet på Östermalm i Stockholm och har möjlighet att göra sitt livs affär. Hon ska bara förvandla den obrydde och själviska jetsetsonen till en riktig affärsman. Om hon lyckas med sitt uppdrag så är hon snart god för fem miljoner euro. Tillsammans med sin bästa kompis börjar hon smida planer på hur det ska gå till samtidigt som hon försöker prestera sitt yttersta på det tillfälliga och nya jobbet på Vansbro Fastigheter. Ett jobb som ingick i uppdraget för att lyckas komma nära den mytomspunna Carl-Henrik.

Detta är inte en verklighetstrogen feelgood-roman men för den sakens skull gör det inte boken mindre läsvärd. I den här boken får man drömma sig bort om ett annat liv och följa Annas utmaning att förvandla Carl-Henrik som verkar allt annat än intresserad av att ta över imperiet Vansbro Fastigheter.
Författaren Birgitta Bergin har låtit sin fantasi flöda fritt och har därmed skapat en härlig bok att slukas in i.

Knutby av Jonas Bonnier

Betyg 4
Det som hände i Knutby är ett fascinerade kriminalfall som har engagerat stora delar av Sverige. Det är många som har ställt sig frågan hur detta varit möjligt i Sverige och dessutom i modern tid. Jag har själv följt olika dokumentärer om fallet och det var med stor nyfikenhet som jag tog mig an denna bok av Jonas Bonnier.

Boken Knutby är en verklighetsbaserad skönlitteratur vilket innebär att många delar är direkt hämtade och inspirerade från det verkliga fallet. Andra delar är påhittade eller formade för att passa bokens berättelse bättre.
Så läser man denna bok för att få mer fakta om händelsen i Knutby kommer man att bli besviken. Däremot så väcks nya tankegångar om fallet i Knutby, om församlingen som blev en sekt, om hur en mördare formades.

Boken får betyg 4 av 5 då innehållet är spännande och svår att slita sig ifrån. För att nå högsta betyg hade jag önskat mer psykologiska vinklar av berättelsen, hur man kan tillåtas manipuleras så gravt och hur man kan manipulera en hel församling. Ett plus dock för att det är ett lätt språk som används i boken.

Barfotaflickan av Katerina Janouch 

Betyg 5
I den åttonde delen om barnmorskan Cecilia Lund har hon fått nog av att arbeta på sjukhusets förlossningsklinik. Istället börjar hon arbeta på en privat klinik inne i stan där hon hoppas kunna bistå med sin gedigna erfarenhet.
Trots att hon har varit verksam länge har hon aldrig tidigare varit med om att en nyförlöst kvinna lämnar sitt barn medan hon själv försvinner därifrån spårlöst.
Samtidigt svävar hennes egen son i livsfara, vilket gör att relationen med exmaken John ställs på sin spets.

Den här boken tar inte bara upp relationer som de tidigare delarna i Cecilia Lunds liv, den här boken tar upp en djupare fråga om människovärde och om hur de olika klassamhällena verkligen ser ut. Men även fast denna bok har ett djupare budskap så hålls den röda tråden kvar från de tidigare böckerna och nu har man verkligen lärt känna Cecilia och hennes familj.

Hjärtslaget i Rosengädda av Emma Hamberg 

Betyg 5
Detta är den sista boken av fyra i serien om Rosengädda. Nu börjar byn vakna till liv, mycket tack vare Tessans resturang som drar nya invånare till byn. Men det blir inte riktigt som hon tänkt sig.
När hennes älskade Farbod äntligen öppnar sin läkarmottagning får han fullt upp med den och mindre tid för Tessan och dottern Marta. Samtidigt så vill Marta spendera allt mer tid på det stora och lyxiga godset Smörkulla. Trots att fler människor än någonsin bor i Rosengädda så känner sig Tessan ensam och övergiven.

Plötsligt återvänder en gammal vän, Bror som hon träffade hos Jane. Bror kommer hjärtekrossad efter att det har tagit slut med hans livskärlek och han bestämmer sig för att flytta in i stationshuset med Tessan. Även Tessans före detta pojkvän, Flatan, som också är pappa till Marta lider av hjärtesorg och bosätter sig även han i stationshuset.
De är en brokig familj som delar samma tak samtidigt som Tessan tvingas stänga sin restaurang på grund av en besvärlig vattenläcka som har förstört stora delar av restaurangen.
Mitt i allt börjar Tessan åka på hemliga utflykter på kvällarna för att hitta sina rötter och leta efter det hon har saknat i hela sitt liv.

Den sista delen i boken Rosengädda är precis lika bra som de tidigare delarna. Det enda sorgliga är vetskapen om att detta är slutet. Man vill dröja sig kvar i deras liv, som trots svårigheter verkar härligt, kärleksfullt och problemfritt. Detta är helt klart en bok att rekommendera.