Kajsa Asplund

Användarprofil

Flickvänskontraktet

Bok av Anna Keiler
Anna Keiler har skrivit en humoristisk feelgood-roman i boken Flickvänskontraktet. Boken utspelar sig i Stockholm och på Grekland och handlar om huvudkaraktären Frida.

Frida har förlorat allt och börjar nu bli desperat för att få livets pusselbitar på plats. Hon har nyligen blivit dumpad av sin pojkvän och efter en tid som arbetslös skriker plånboken tom.
Men på ett bröllop ska allt förändras då hon träffar Micke, sin ungdomskärlek och vän till hennes bror. Han ger henne ett väldigt udda erbjudande som hon efter mycket övervägande bestämmer sig för att tacka ja till.

När man läser den här boken så skrattar man högt för sig själv vid flera tillfällen. Anna har verkligen lyckats få igenom humorn och beskrivningarna för såväl karaktärer som miljöer är väldigt detaljerade. Jag gillar verkligen Annas sätt att skriva och kan varmt rekommendera denna bok.

I likets vänkrets

Bok av Pia F. Davidson
Pia spinner vidare på kvinnors styrka i uppföljaren till Så tuktas en svinpäls. Allvarliga ämnen fortsätter att vara i fokus men Pia blandar upp det med en lagom dos humor. Detta är feelgood på hög nivå och man vill vara en i detta tjejgäng.

Här får man fortsätta följa de tre kvinnorna som man möter i seriens första del, Miriam, Erika och Veera. Livet går vidare och de funderar på att med hjälp av sina tidigare erfarenheter starta företag ihop för att hjälpa andra utsatta kvinnor. Det finns sannerligen fler svinpälsar där ute som måste tuktas.

Den här boken ger verkligen en känsla av systerskap när det är som bäst. Pia beskriver dessutom karaktärerna på ett detaljerat och bra sätt som gör att man får en bra inblick i de olika karaktärernas känslor och tankesätt.

Levande död

Bok av Mikael Ressem
Mikael Ressem debuterar som författare med boken Levande död som också är starten på en serie deckarböcker om ambulanssjuksköterskan Erik Sandström.

Erik Sandström arbetar på ambulansen i Gävle och tampas med ett tablettmissbruk som blir allt svårare att hantera. I Gävle är sommaren i antågande men det är något som stör den fridfulla tillvaron. Erik blir beordrad att åka på ett larm; ett larm som han tror är ett vanligt rutinuppdrag där en missbrukare har överdoserat. Han åker och hämtar den unga kvinnan som har hittats utomhus. Kvinnan behandlas på sjukhuset och kan snart skrivas ut. Men det visar sig att detta är starten på en serie märkliga dödsfall som äger rum. Ska Erik lyckas lösa gåtan tillsammans med polisen och vännen Patrik Andréasson?
Ibland kan lösningen vara närmare än du tror, om du vågar titta i din innersta krets.

Boken är till en början lite trög och jag tycker att såväl språket som handlingen avslöjar att det är Ressems första utgivna deckare. Eftersom Ressem själv har lång erfarenhet av arbete på ambulansen i just Gävle gör det att boken kan vara väldigt detaljrik och rik på medicinsk fakta. Mot slutet av boken kommer en oväntad tvist som höjer spänningen och även betyget för boken.

Överraska mig

Bok av Sophie Kinsella
Sophie Kinsella är kanske framförallt känd för sin bokserie Shopaholic men hon har också en speciell talang för att skriva humoristiska, bekymmerslösa och härliga feelgood-romaner. Överraska mig är en sådan.

Boken handlar om de två huvudkaraktärerna Sylvie och Dan, de har varit tillsammans i tio år och befinner sig just nu mitt i livet. De har ett fantastiskt tvillingpar, ett härligt hem som de trivs i och bra jobb. Men när de inser att de har många års äktenskap kvar så bestämmer de sig för att de behöver förändra tillvaron genom att överraska varandra. Ingen av dem kunde nog dock förutse vilka överraskningar som skulle komma.

Kinsella tummar aldrig på humorn i sina böcker och de flesta av hennes böcker är rätt ytliga, lika så denna. Men det är också det som gör dem så lättlästa. Vill man ha en bok att plöja är denna definitivt ett alternativ.

Flickorna i speceriaffären

Bok av Eli Åhman Owetz
Det här är den tredje boken i en härlig feelgood-serie om antikhandlaren Anna-Lisa. Det är en bok som ger en stor plats åt alla de antika föremål som förekommer i Anna-Lisas butik och som författaren åter ger liv åt. Boken har en hög mysfaktor och den här bjuder in ännu mer till det förflutna än vad de tidigare böckerna har gjort, något som jag gillar!

Anna-Lisa träffar en dag på Britta som jobbade i en speceriaffär som låg i den lokal som Anna-Lisa driver sin antikhandel i nu. När Britta dör kommer Anna-Lisa över flera brev och dagböcker som den gamla kvinnan har lämnat efter sig och genom dem får Anna-Lisa uppleva 1900-talet.

Precis som de föregående böckerna kan jag absolut rekommendera även denna fortsättning av serien.

Så tuktas en svinpäls

Bok av Pia F. Davidson
Detta är första boken av tre i en serie skriven av Pia F Davidson. Serien är i genren feelgood men har toner av allvarligare karaktär som tar upp viktiga ämnen. Boken handlar om vänskap och budskapet är bland annat att man är starkare tillsammans.

Huvudkaraktärerna i boken heter Veera, Erika och Miriam och de har alla olika problem i sina liv. De lever alla i mer eller mindre destruktiva förhållanden och bestämmer sig för att hjälpa varandra med sina problem.

Jag gillar hur Pia har tagit sig an tabubelagda relationsproblem när det kommer till pengar, alkoholmissbruk och misshandel. Sådant som det i vanliga fall kanske inte pratas så högt om i en vänskapskrets men som Pia här kastar ljus på. Det gäller att våga ta hjälp av sina vänner!
Jag brukar undvika att läsa böcker som berättar två parallella berättelser, jag brukar tycka att det blir rörigt och svårt att hänga med. Men Ewa lyckas göra detta på ett bra sättni boken Manglade dukar och vikta servetter.

Bokens huvudkaraktärer är dels Felicia som lever i nutid och dels Nanny vars historia utspelar sig i mitten på 1800-talet. Hela boken känns lite gammaldags då mycket handlar om antikviteter och historia, något som absolut inte är någon nackdel utan snarare ger ett djup i boken. De två kvinnornas historia vävs samman vilket gör att det bildas en röd tråd genom bokens berättelse.
Slutet är dock inget som man kan förutspå och klura ut, vilket också det höjer betyget för boken, att den är lite oförutsägbar.

Författaren skriver de olika berättelserna på ett bra sätt trots att de utspelar sig i två olika tidsepoker. Boken handlar om kärlek och vänskap och Ewa har lyckats förmedla känslor på ett bra och målande sätt. Även miljöbeskrivningarna är utförliga och gör att man kan leva sig in i boken på ett helt annat sätt. Jag skulle absolut rekommendera denna bok!

Anna-Lisas Antik

Bok av Eli Åhman Owetz
Anna-Lisas antik är den andra delen i en bokserie om Anna-Lisa. Den här boken gör en varm inombords och får en att inse att man kan vara lycklig med lite. Eli har en fantastisk förmåga att beskriva alla de antika möblerna och sakerna som förekommer i boken. Boken väcker nostalgi och en nyfikenhet på det gamla och antika.

Den handlar om Anna-Lisa och om att våga förverkliga sina drömmar. Hur Anna-Lisa efter sin sommar på luffen har kommit underfund med vad hon vill göra i sitt liv och hur hon förverkligar sin dröm om ett enkelt och problemfritt liv på landet.

Serien om Anna-Lisa är verkligen en mysig och varm feelgood-serie som är lättsmält att läsa och det är härligt att få följa med in i hennes värld.

Late Bloomer

Bok av Emma Hamberg
Det är alltid en utmaning för en författare att skriva en kortroman som Late bloomer är. Risken är att berättelsen känns påskyndad, krystad och kommer med ett abrupt slut. Men Emma Hamberg lyckas.

Bokens huvudkaraktär heter Ulla och när hon förlorar sin make förlorar hon också meningen med livet. Ulla tänker därför leva så ohälsosamt som möjligt för att få leva ett kortare liv. Vardagen för Ulla blir dock inte så tråkig som hon hade räknat med, en kikare ska komma att ändra på hennes syn på livet.

Emma Hamberg lyckas återigen med konsten att beskriva karaktärer så att man får en känsla av att känna personerna. Man blir insvept i boken och dess miljö- och händelsebeskrivningar och känner sig som en del av karaktärernas liv. Berättelsen har dessutom sin gång och känns inte alls korthuggen.

Klar himmel

Bok av Kristin Fägerskjöld
Det är något speciellt att läsa om böcker som utspelar sig under andra världskriget och jag brukar sluka dem. Därför var det ett självklart val att ta sig an boken Klar himmel av Kristin Fägerskjöld. Den här boken är verkligen gripande och skildrar tre kvinnor under och efter andra världskriget. Man får följa Karin, Violet och Léonie som alla påverkas på olika sätt.

Jag gillar hur Kristin har tagit sig an ämnet och skrivit om det på ett trovärdigt sätt trots att det är en roman. Det finns absolut inslag av verkliga händelser och författaren har lyckats gestalta huvudpersonerna på ett bra sätt, deras personligheter och känslor lyser igenom.

För den som är intresserad av andra världskriget och av att läsa om vad som upplevdes under åren som Hitler regerade rekommenderas verkligen att läsa denna bok.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.