Recensioner av Kajsa Asplund

Drömlivet i Toscana av Anethe Bergendahl

Betyg 5
9 april 2020
Det här är den andra delen i en trilogi om Jessica Schöön. Återigen lyckas Anethe måla upp verklighetstrogna scenarion, känslor och miljöer. Hon beskriver målande och detaljerat om allt som händer kring karaktärerna och man lever sig in i berättelsen.

I den här andra delen får man följa Jessicas liv i Toscana, hur hon har gått vidare från separationen med Niklas och nu funnit kärleken på nytt. Hon har dessutom blivit förälder på oväntat håll och varken föräldraskapet eller relationen är helt fläckfria. Precis som i det verkliga livet beskrivs upp- och nedgångar, vilket gör att det blir en verklighetstrogen feelgood.

Jag gillar verkligen att boken inte bara är rosenskimrande trots sin genre och jag gillar att både karaktärerna och relationen har brister. Ingen är felfri och det är omöjligt att vara perfekt.

Modershjärtat av Katerina Janouch

Betyg 5
5 april 2020
Olycksfågeln är ännu en gång framme i Cecilia Lunds liv men denna gång är det hennes mormor Sonja som drabbas. Sonja blir påkörd av smitare och allting tyder på att det var med avsikt. Men vem kan vara ute efter hennes stackars oskyldiga mormor? Sonja svävar mellan liv och död och Cecilia och hennes systrar finns ständigt vid hennes sida på sjukhuset. Samtidigt försöker Cecilia gå till botten med vem föraren kan ha varit och varför denne är ute efter hennes mormor.
Det visar sig att en hemsk händelse som varit gömt i det fördolda under flera årtionden nu är påväg att komma upp till ytan. Dessutom försöker Cecilia hitta sin roll som nybliven fembarnsmor och lära känna det senaste tillskottet i barnaskaran.

Katerina Janouch tar ännu en gång med läsaren på en spännande tillvaro i Cecilia Lunds liv. Det är nu ett nytt brott som har begåtts och spänningen är på topp.

Pärlan som sprängde sitt skal av Nadia Hashimi

Betyg 5
1 april 2020
Nadia tar med läsaren på en resa som är otroligt viktig och skildrar ett helt annat liv än vad man är van vid i Sverige. Boken tar upp hur det är att leva som kvinna i Afghanistan både då och nu. De flesta händelserna är fruktansvärda och svåra att sätta sig in i i den moderna och jämställda värld vi är vana att se. Som läsare tycker jag boken är gripande och samtidigt väldigt intressant. Jag lär mig något nytt, om en värld som jag inte har någon insyn i.

Boken har två kvinnliga huvudkaraktärer som båda har haft samma öde, trots att det skiljer flera decennier dem emellan. De båda har varit tvungna att leva som pojkar för att få ökad frihet i ett väldigt strikt land, de båda har gifts bort mot sin vilja och de båda längtar och kämpar för en frihet som de vet finns där ute någonstans.

På andra sidan kärleken av Linda Holgersson

Betyg 5
28 mars 2020
Det här är Lindas debutroman och det märks inte alls, den är helt klart en succé! Jag älskar Lindas sätt att skriva, från första meningen till slutet. Boken har ett lättläst språk och en handling som gör att man bara vill läsa mer. Handlingen blir aldrig tråkig och berättelsen drivs hela tiden framåt i ett bra tempo.

Bokens huvudkaraktär heter Alexandra och framställs som en rätt svag kvinna som inte riktigt kan stå upp för sig själv. Hon vet egentligen vad hon vill men är också i en beroendeställning till en gift man som hon har inlett en affär med.

Jag tror ändå att många unga kvinnor kan känna igen sig i detta. I just osäkerheten som finns där, om viljan att finnas tillgänglig till vilket pris som helst. Att ha en relation som inte är på sina egna villkor. Jag gillar boken och författaren väldigt mycket och kan absolut rekommendera denna bok.

Där rosor faktiskt dör av Ewa Klingberg

Betyg 5
26 mars 2020
Ewa Klingberg kommer här ut med en helt ny bokserie om begravningsbyrån Tranan. Boken utspelar sig i Tranås i Östergötland och Där rosor faktiskt dör är den första boken i serien.

Bokens huvudkaraktär Sandra hade sett fram emot och planerat en roadtrip genom Sverige under sommaren. Ödet vill dock annorlunda och hon fastnar i Tranås hos hennes moster som driver en begravningsbyrå. Här får man följa vardagen som begravningsentreprenör och hur man ska bemöta klienter i djup och svår sorg. Samtidigt som man sitter i en hårt pressad ekonomisk situation, ska hon få begravningsbyrån på fötter igen?

Ewa skriver humoristiskt och lättsamt om ett rätt sorgligt yrke som ändå inte behöver vara så tråkigt. Hon beskriver miljöer i en småstad på ett härligt sätt och får bokens karaktärer att vakna till liv och fyllas av värme. Att Ewa dessutom har egen yrkeserfarenhet från begravningsbyrå bidrar till att få boken att kännas verklighetstrogen. Boken är en riktig bladvändare och man vill bara slukas in i Sandras och de andras värld och bli en del av begravningsbyrån Tranan. Jag kan varmt rekommendera boken till alla de som gillar feelgood-romaner.

Liten tvåa med potential av Camilla Davidsson

Betyg saknas
25 mars 2020
Sofia är en bestämd tjej som vet exakt vad hon vill. Hon vill ha kontroll på livet så att inget oförutsett händer, hon vill leva upp till sin pappas förväntningar och hon vill ha ett jobb som betalar bra med pengar. För pengar är status och status är makt. Allt det där har hon också men gör det henne lycklig?

Hennes pojkvän är snygg, framgångsrik och hennes pappa gillar honom. Men är relationen så bra som de vill ge sken av? Sofia gör allt för att de ska verka som det lyckliga paret utåt mot deras vänner men inuti skaver det. På jobbet sliter hon dag som natt för att få sin chefs godkännande och gillande men det krävs alltid mer och arbetsbördan är orimlig. Men som ung kvinna i en mansdominerad bransch har man inte alltid så mycket att sätta emot. Det är bara att kavla upp ärmarna och visa framfötterna för att man ska bli accepterad och respekterad.
Jobbet är i alla fall högavlönat och med pengarna köper hon en lägenhet på en av de mer attraktiva adresserna i Stockholm. En lägenhet som visserligen har ett stort renoveringsbehov.

Arvid heter snickaren som ska renovera lägenheten men Sofia tycker mest att han är jobbig och hade inte räknat med att han skulle ta så mycket plats. Sofia som hade det tydligt och klart för sig hur lägenheten skulle renoveras och hade gjort noggranna skisser på hur det skulle se ut. Arvid lägger sig i det mesta och kommer med egna förslag på vad som skulle fungera bättre, något som inte alls uppskattas hos Sofia. Till slut är det inte bara Sofias val kring lägenheten som ifrågasätts utan även val kring pojkvän och arbete, något som får Sofia att se rött.

Den här boken av Camilla Davidsson väcker känslor av frustration hos läsaren. Man vill bara skaka om Sofia och få henne att förstå vad livet handlar om, vad som är viktigt och vad hon borde säga hej då till. Att hon inte ska bry sig så mycket om vad andra tycker och tänker om henne och hennes liv utan istället välja utifrån vad hon själv känner och tycker. Man känner också frustrationen hos Arvid som försöker med just detta utan att få någon respons på sina handlingar.

Boken är verkligen en ögonöppnare där man får chans att stanna upp och reflektera över sitt eget liv och sina prioriteringar. Jag hade dock önskat att få en lite mer bakgrundshistoria om Sofia och hennes relation till sina föräldrar som bara tas upp lite smått trots att det är relationer som påverkar Sofia i sina handlingar.

Livet blir aldrig som man tänkt av Anethe Bergendahl

Betyg 5
24 mars 2020
Det här är den första boken i en trilogi om Jessica Schöön och hela serien klassar in i genren feelgood. Anethe lyckas med att beskriva sina karaktärer på ett mycket djupt sätt som gör att man nästan får känslan av att man själv känner dem. Även miljöerna beskriver hon väldigt målande och det känns nästan som att man själv är där på plats och upplever allt.

Historien handlar om hur livet kan förändras. Man tror att man är på väg åt ett håll men plötsligt har man gått vilse och är på väg någon helt annanstans. Jessica tar hjälp av sin bästa vän Anna när livet kastas omkull och hon tvingas genomgå en separation från mannen hon varit gift med i nästan femton år.
Jessica behöver tid för att hitta sig själv på nytt, hitta en mening med livet och skiljas från både hus och man som hon egentligen älskar.

Solviken av Annika Estassy

Betyg 3
23 mars 2020
Det här är Annikas debutroman och den är bra på väldigt många sätt. Samtidigt lyser hennes bristande erfarenhet igenom lite och berättelsen flyter inte alla gånger och vissa metaforer faller rentav helt platt. Men boken är trots det relativt lättläst och man kan utan problem sträckläsa den, handlingen är det inga som helst fel på.

Bokens huvudkaraktär är Marie som är aningen naiv och man känner verkligen hennes behov av kärlek och bekräftelse. Hon är dessutom på väg rakt in i en ålderskris när hennes fyrtioårsdag kommer allt närmre. Ett oväntat brev får henne att anta nya utmaningar.

Jag tycker ändå att detta är en bra debutbok där författaren ändå har lyckats med att få fram karaktärerna på ett bra sätt. Boken kan rekommenderas även om det inte är den bästa jag har läst.

Croissants till frukost av Annika Estassy

Betyg 4
23 mars 2020
Det här är den fristående uppföljaren till Annikas debutroman Solviken. Jag tycker helt klart att författarens skrivteknik har förbättrats och den här boken har ett betydligt bättre språk med mer flyt. Det är en bok med både kärlek och humor bland karaktärerna.

Nu får man följa Gabriel och hans relation med Cecilia där kärleken inte direkt spirar. Allt går på halvfart men när Antoine gör sig påmind i Gabriels liv ska han kanske lyckas med att få deras kärlek att blomstra igen.

Jag tycker att den här boken är rätt bra och det är intressant att för omväxlingens skull följa en man som huvudkaraktär. Dessutom i hans kamp att få bli pappa och hur han tacklar det att hans spermier inte är så unga och fräscha längre.

Nattsländan av Katerina Janouch

Betyg 5
22 mars 2020
Nattsländan är den sjätte boken i serien om barnmorskan Cecilia Lund som på sin fritid dessutom försöker lösa mystiska brott som begås.

I den här delen får man som läsare följa med när kroppen säger ifrån. Cecilia har under många år levt under stor press och stress med många motgångar och nu orkar inte hennes kropp mer. Hon drabbas av en hjärtinfarkt och kommer till insikt att hon måste förändra sin tillvaro för att kunna fortsätta att finnas där för sina barn.

När Cecilia är på väg att repa sig och sakta men säkert börjar återgå till sin vardag på förlossningskliniken händer något som ingen hade kunnat vänta sig. Tatiana som är chef på förlossningen försvinner spårlöst. Tatiana som alltid har varit en strikt och pålitlig kvinna, detta får Cecilia att direkt misstänka att hennes chef inte har försvunnit av egen fri vilja.

Spänningen fortsätter och den sjätte boken gör ingen besviken. Jag kan varmt rekommendera böckerna om barnmorskan Cecilia Lund.