Vajlett och Rut

Bok av Karin Alfredsson
Karin Alfredsson följer upp förra höstens succé Skrik tyst så inte grannarna hör (nominerad till Årets bok 2018) med en relationsroman om två kvinnor i Västerbottens inland, i mitten på förra seklet. Om hur det var och är att tvingas bryta mot normen för att vara sann mot sig själv. Vi har försökt med fri uppfostran. Försökt med sådant som jag har hört att fröken tror på. Det är sant. Vajlett tror inte på aga. Hon tror inte heller på att följa bibelorden lika slaviskt som barnen i Granträskåsen är vana vid. Hon vet att det finns föräldrar som tycker att ungarnas nya skolfröken är alltför slapphänt och inte gudfruktig nog. Men hon står på sig, vänjer sig nog vid hur sladdret går. Hon är inte den enda det pratas om. Nej, bytelegrafen går även om andra. Till exempel om den nya postfröken och hennes hår. Rut är den enda kvinnan i byn som är kortklippt, kanske för att hon inte är rädd för Guds straff. När Vajlett hör vad barnens mödrar sagt om postfröken är hon tacksam att hon stått emot frestelsen att själv ta fram saxen. Ändå har de inte hört allt. Ingen mer än Vajlett och Rut har en aning om känslorna som växer så starkt mellan dem, Gud förbjude ... Karin Alfredsson är en av vår tids största kvinnorättsförfattare. Hon har varit verksam som journalist i drygt 40 år, bland annat på Aftonbladet och SVT. Hon bokdebuterade 1979 med Den man älskar agar man?, den första debattboken i Sverige om mäns våld mot kvinnor. 2006 fick hon Svenska deckarakademins debutantpris för 80 grader från Varmvattnet. Karin är flitigt anlitad moderator och politisk utfrågare. Hösten 2017 gjorde hon comeback efter sex års paus från det skönlitterära skrivandet, med romanen Skrik tyst så inte grannarna hör, nominerad till Årets bok 2018. "Deckarförfattaren Karin Alfredsson har i sina senaste böcker skrivit begåvade relationsromaner." Lotta Olsson, DN "Karin Alfredssons kunnande och berättartalang övertygar." BTJ om Skrik tyst så inte grannarna hör "Trovärdigt om förtryck, våld och okuvligt systerskap! Skrämmande och skickligt berättas hur tumskruvarna obönhörligt dras åt i destruktiva relationer." Årets bok-juryn om Skrik tyst så inte grannarna hör
Vajlett och Rut av Karin Alfredsson.

Granträskåsen får en ny skolfröken, Vajlett. Hon blir offer för byns skvaller eftersom hon varken tror på att slaviskt följa orden i bibeln eller på aga. Rut är också nyinflyttad i Granträskåsen och hon är inte en gudfruktig kvinna med tanke på hennes korta hår.

Vajlett och Rut blir goda vänner och umgås allt mer. Starka känslor växer fram.

Den här relationsromanen är magisk. Jag tycker mycket om karaktärerna och blir ibland galen på hur de vuxna resonerar kring gud och de straff folk tros få för allt. Det krävdes sin kvinna att gå emot den oerhört starka normen exempelvis bara genom att ha kort hår. Läs.
En bok jag inte kunde lägga ifrån mig! Spännande, rogivande, med karaktärer som berör och en berättelse om höll mig kvar från första till sista sidan!

Det här är en bok som jag tror är en sådan som man håller kvar länge i tanken. Den berör på många plan!
Vi får träffa Vajlett och Rut. Vajlett kommer till det lilla samhället Granträskåsen och ska arbeta som småskolelärarinna. Rut och andra sidan ska arbeta på det lokala postkontoret som växeltelefonist. Att komma som ensam kvinna till ett samhälle under slutet av 40-talet är ensamt och man dras till dem som befinner sig i liknande situation.
Men vad händer när känslorna man känner för sina väninna är fel enligt samhällets normer och man själv försöker intala sig att dem stämmer? Ska man gå hjärtats väg eller samhällets? Ska det bära eller brista?

En bok som berör på djupet! Rekommenderas varmt!
Den här boken beskriver en tid i en liten ort där religionen styr det mesta. Inte lätt vara ny lärare i en liten skola. Men hon kunde gå runt de regler som bestämdes på bra sätt.
En fin bok om att vara ung kvinna i mitten av förra seklet. Om att ha haft turen att få en utbildning, om att arbeta, om kärlek och vänskap. Det är trovärdigt berättar och på det stora hela trevlig läsning.
Valjett kommer till byn Granträskåsen för att vara lärarinna på den enda skolan och hon har egna idéer med sig som skolans styrelse inte gillar. De flesta i byn är djupt religiösa och lever efter bibelns ord. Inte Valjett. Hon vet att hon aldrig kommer att gifta sig och få egna barn och vill leva sitt liv som en kvinna som tjänar egna pengar och tar egna beslut.

När Valjett bott i byn i ca ett halvår flyttar en ny postfröken in, Rut, och de blir vänner. Men vilken bakgrund har Rut egentligen och varför flyttade hon till Granträskåsen?

Det första som slår mig när jag lagt ihop boken är att titeln är missvisande och att texten på baksidan avslöjar alldeles för mycket. Är det något jag hatar så är det när 80% av bokens handling står på pärmen... Som i det här fallet. Det här gjorde att jag bara väntade och väntade på att storyn skulle komma igång och det hände inte förrän den sista fjärdedelen. Jag är besviken.

Jag tycker att boken är välskriven men jag undrar lite vad som egentligen var handlingen? Boken är söt men är det Valjetts liv i byn? Är det byns invånare? Eller Rut? Hmmm, får klura på den!

Valjett är iallafall en härlig karaktär och jag blir varm i hjärtat när man läser om hur hon månade om barnen. Så fin.