Manglade dukar och vikta servetter

Bok av Ewa Klingberg
Felicia och Nanny är två kvinnor som lever i helt skilda tidsepoker. Felicia lever i nutid och Nanny lever i mitten på 1800-talet. Trots detta har kvinnorna mer gemensamt än man kan tro och deras vägar korsas på ett oanat sätt. Det gör också Felicias och Jonathans vägar och känslor väcks till liv.
Boken är den första fristående delen i Ewa Klingbergs Huskvarnasvit. Boken är uppbyggd med två parallella historier. I nutid får vi följa Felicia och i dåtid följer vi Nanny från 1861 till 1914. I samband med skilsmässan hade Felicia och Henrik beslutat att sälja fastigheten på Vättergatan fyra i Huskvarna, men det blir i stället så att huset blir hennes och Henrik tar lösöret. Plötsligt är hon ägare till ett hus med hyresgäster och en alldeles tom lägenhet. Hon kommer i kontakt med antikhandlaren Jonathan i Karlshamn, som vill möblera lägenheten med gamla möbler, speciellt ett magnifikt skåp, för att filma den i reklamsyfte. Med hjälp av Jonathan och några av husets hyresgäster får hon möjlighet att göra lägenheten till ett trivsamt hem. Detta är bara början till vad som kommer att hända med huset.

Nanny börjar som piga hos familjen Schmidt i Karlshamn endast 11 år gammal för att hjälpa till med barnen. Där fäster hon sig vid sonen Fritz, som är 5 år, och ett speciellt förhållande uppstår mellan dem redan från början. När hon är 23 år inträffar något som gör att hon får lämna sin tjänst och hon beger sig till Göteborg för att ta sig till Amerika, men så blir det inte. Hon blir kvar flera år i Göteborg, men återvänder slutligen till Karlshamn.

Det stora skåpet spelar en viktig roll i de båda historierna, som sedan i nutid knyts samman genom upptäckten av ett lönnfack och dess innehåll.

Boken är en mysig feelgoodroman med vänskap, oväntad kärlek och hemligheter. Jag ger den 4/5 i betyg.