Toscana tur och retur

Bok av Åsa Hellberg
Två medelålders kvinnor, en motorcykel och ett slott i Italien. Det är bäddat för en ny underhållande och varm romantisk komedi av Åsa Hellberg: Toscana tur och retur. Sara Raphael saknar uppslag till sitt nästa reportage. När hon köper en motorcykel för en spottstyver och ser en annons som lockar med slott, vingårdar, olivolja och solrosfält, finns bara ett alternativ: hon måste få upp sin bästa vän på pallen och åka dit. Jessica Romin, den kända författaren, går alltid i högklackat och gapskrattar åt Saras förslag. Hon ska på en författarträff i Malmö och tänker naturligtvis ta tåget dit. Hur det sedan kommer sig att hon ändå sitter bakom Sara i ett skinnställ vet hon inte riktigt. Det blir en resa de båda väninnorna aldrig kommer att glömma - en oplanerad tältnatt vid Vänern, för små hjälmar, hotfulla medtrafikanter, stiliga hjältar, barska italienska kvinnor ... Och så till sist slottet. En magisk plats där Sara känner igen sig alltför väl. Hon minns med både fasa och pirr romansen för så länge sedan. För Jessica innebär mötet med den trevlige Anders en chans att för alltid glömma JP - sitt livs största kärlek - så att hon slipper prata om det där som gör så ont. Det italienska slottets tinnar, torn och vinkällare bär på hemligheter som påverkar både Sara och Jessica på sätt de aldrig hade kunnat ana. Frågan är om man verkligen kan fly från sitt förflutna.
En varm och härlig berättelse om två medelålders kvinnor. Lätt att läsa men svår att lägga ifrån sig.
”Toscana tur och retur” är en berättelse om kärlek, vänskap och relationer, såväl gamla som nya.

Sara har genomgått en separation och bestämmer sig för att dra iväg på en resa till Toscana och tar med sig sin bästa väninna Jessica på resan. Det hela blir dock inte lika enkelt som de trodde att det skulle bli. Resan bjuder på möten med nya människor, heta kärleksmöten och lösningar på gamla bekymmer.

När man trodde att man hade räknat ut hur allt skulle lösa sig till slut bjuder Åsa på en ny vändning i berättelsen och gamla händelser som har betydelse för det som händer nu kommer upp till ytan.

Jag tycker att denna feelgood är läsvärd om man vill ha en lättläst bok som inte kräver så mycket tankeverksamhet. Jag hade dock önskat ett mer djup i berättelsen och att inte fullt så mycket var förutsägbart.
Jag är väldigt förtjust i Åsa Hellbergs böcker som är varma, positiva och ofta tar upp livets olika vändningar och skeenden men där ingenting är omöjligt. Toscana Tur och Retur är inget undantag. Här får vi läsare lära känna Jessica och Sara, två kvinnor i 50-års-åldern som varit bästa vänner sedan tonåren. I vått och torrt har de stått upp för varandra och gemensamt slagits mot världen och livet. Här får vi följa de bägge vännerna när Sara lurar iväg Jessica på en motorcykel-resa till Toscana. Boken är lättläst och en riktig bladvändare, passar perfekt för en stund i hängmattan eller i solstolen. Toscana Tur och Retur är framförallt en hyllning till vänskap, best friends forever, och författaren skildrar den med värme, humor och kärlek. Lägg där till Italien och Toscanas underbara mat och vin-kultur, dess underbara natur och sist men inte minst lite kärleksintriger med både bovar och hjältar så har ni kontentan av boken.

Jag älskade denna bok som är en riktig feelgood och jag kom på mig själv att sitta och småskratta och le lite igenkännande, framförallt i beskrivningarna om Saras och Jessicas relation. Men det är också härligt att läsa om kvinnor som befinner sig mitt i livet och där det aldrig är för sent att göra förändringar och testa något nytt. Man kan inte låta bli att känna sig glad, lätt om hjärtat och full av tillförsikt efter att ha läst denna bok.