Neapelkvartetten, #1

Min fantastiska väninna : barndom och tonår

My Brilliant Friend
Bok av Elena Ferrante
I den första delen av Ferrantes hyllade bokserie följer vi Elena, som växer upp i ett fattigt Neapel under 1950- talet. Elena jobbar hårt i skolan och är begåvad. Hon har ett komplicerat förhållande till Lila, hennes väninna och rival. Lila är briljant men är en svår person att vara vän med.
Alla hade hyllat boken och jag hade så höga förväntningar. Kom aldrig in i den och fattade inte vad som var så bra...
Italien på 50 talet efterkrigstid våld och lönnmord med två väninnor som flyter omring i sin omvärld på gatorna skola och bevittnar dårskap. Dramatik vänskap och glädje varvar varandra i handlingen och det är mycket fint berättat och en härlig läsning. Uppleveler att boken främst vänder sig till kvinnor och denna bok är början på en bokserie men som är läsvärd som fristående bok.
Historien utspelar sig under efterkrigstiden i Neapel. Elena Greco och Lila Cerrullo växer upp i ett fattigt kvarter. Vi får följa de båda väninnorna från barndom till sena tonåren. Elenas och Lilas vänskap är stark men jag blir inte riktigt klok på om det är endast avundsjuka som driver Elena. Världen de växer upp i är fattig och våldsam. De drömmer om ett bättre liv.

Jag tycker om boken och berättelsen men det gäller verkligen att hänga med när man lyssnar då det är många personer och namn att hålla reda på.
Den första delen i Ferrantes hyllade serie börjar något lamt men efter ett par kapitel är det svårt att lägga den ifrån sig. Ferrante är en mästare när det kommer till personporträtt och psykologi, och hon beskriver på ett väldigt spännande sätt hur andra människors handlingar kan påverka våra val i livet. Elena och Lilas vänskapsrelation tränger verkligen in under huden på läsaren och det är väldigt lätt att känna igen sig i vändningarna.
Så var det dags att se vad hypen består i för egen del. Och skall jag vara helt ärlig så förstår jag det inte. Detta ören bok som har tagit sig in på så mångas topplistor som en av de bästa böcker jag någonsin läst. Och det förstår jag inte. Jag ser inget extraordinärt med den här boken.

Med det sagt, så tycker jag om den. Jag ser fram emot del två i serien. Och den fångade mig. Det var njutbar läsning. Men långt ifrån det bästa jag läst.
"Min fantastiska väninna. Barndom och tonår" är den första boken av fyra skrivna av den mytomspunna författaren Elena Ferrante. Boken ingår i den berömda Neapelkvartetten som utgörs av fyra böcker som utspelar sig i efterkrigstidens Neapel. Bokens författare har valt att vara anonym och Elena Ferrante är en pseudonym.

Mysteriet med pseudonymen Elena Ferrante har gäckat litteraturvärlden i många år. Samtliga böcker i Neapelkvartetten har fått mycket bra recensioner i såväl italiensk som utländsk press. Många menar även att författaren förtjänar Nobelpriset. Framgången med böckerna har gett henne fans över hela världen, men framför allt i Italien. Detta har lett till att många försökt lösa mysteriet med författaren och ta reda på vem som döljer sig bakom det hemliga namnet. Många efterforskningar har gjorts och med tanke på den otroliga detaljrikedom som skildras i böckerna har man kunnat komma fram till att författaren måste vara någon från området. Flera kulturtidskrifter menar att den italienska översättaren Anita Raja med största sannolikhet döljer sig bakom pseudonymen.

Oavsett vem författaren faktiskt är, så är böckerna otroligt välskrivna. Den första boken i Neapelkvartetten, handlar om de två vännerna Elena Greco och Lila Cerrullo och deras liv i femtiotalets Neapel i Italien. Boken handlar om deras liv, från skolgången under efterkrigstiden till den dag då de är sextiosex år gamla och Lila spårlöst försvinner. För att hitta henne börjar Elena skriva en bok om deras uppväxt.

Det är en otroligt gripande historia som får läsaren att snabbt vilja läsa alla fyra böcker. Det är en mycket vacker och välskriven bok.