Sophies historia

The Girl You Left Behind
Bok av Jojo Moyes
Boken Sophies historia är en roman av Jojo Moyes. Handlingen utspelar sig i Frankrike under första världskriget. Året är 1916 och huvudkaraktären Sophie Lefèvre försöker överleva i sin hemby som ligger alldeles vid fronten. Här driver hon sin familjs hotell. Men när en tysk kommendant en dag besöker hotellet så förändras allt.
Väldigt bra och beskrivande språk i denna krigshistoria med utgångsläge hos kvinnorna. Olika sekel och en historia om kärlek..
En fängslande berättelse om två kvinnor i varsitt sekel med en sak gemensam. En bok som innehåller både spänning, romantik, sorg och lycka. En mycket bra bok som gick rakt in i hjärtat enligt mig (liksom Jojo Moyes andra böcker också gjort som jag läst).
En av de bästa jag läst i år skulle jag nog vilja påstå.
Vissa böcker är svåra att släppa, Sophies historia av Jojo Moyes är för mig en sådan bok som fortfarande kommer tillbaka till mig i tanken då och då sen jag läste den som nyutgiven år 2013.

Sophies historia som handlar om att både leva och överleva är gripande och välskriven där två historier vävs i hop till en, dåtid och nutid.

”Frankrike, 1916. Sophie Lefevre driver tillsammans med sin syster familjens hotell i hemstaden medan deras män slåss vid fronten. När den nye tyske kommendanten får syn på Sophies porträtt målat av hennes make Edouard föds en farlig besatthet som kommer att tvinga Sophie till ett ödesdigert beslut.London, 2006. Sophies porträtt hänger hemma hos Liv Halston. Ett slumpartat möte avslöjar målningens verkliga värde och dess turbulenta historia, och hotar att vända upp och ner på Livs tillvaro.Sophies historia är berättelsen om två unga kvinnor, åtskilda av ett sekel, som förenas i sin beslutsamhet att slåss för det de älskar mest oberoende av vad det kostar...”
En stark och gripande bok som ger en parallell av Frankrike under första världskriget och det moderna London. Två historier och kvinnoöden som vävs ihop. Otroligt språk och förmåga att fånga läsaren. En av mina absoluta favoriter!
Jättefin bok där man får följa två historier parallellt, en historia om en kvinna under andra världskriget och samtidigt om en kvinna i nutid. Så spännande, sorglig och vacker. Om att historien kan läka nutida sår.
Författaren Jojo Moyes roman Sophies historia utspelar sig i Frankrike år 1916. Första världskriget härjar och romanens huvudkaraktär Sophie Lefèvre bor precis vid krigets front. Hon sköter om och driver sin familjs hotell i deras lilla stad som har blivit övertagen av de tyska trupperna.

På hotellet håller även den tyska militären till och de ser till att njuta av mat och dryck. Men så en kväll så tvingas Sophie Lefèvre möta truppens högsta kommendant. Han har nämligen fått syn på ett porträtt av Sophie Lefèvre. Att porträttet är målat av hennes make, som befinner sig på slagfältet, bryr sig kommendanten desto mindre om. Han blir som besatt av Sophie.
Sophie Lefèvre bestämmer sig för att ge sig in i en katt och råtta jakt som kan leda till antingen död eller befrielse.

Jojo Moyes roman är likt hennes andra böcker en välskriven historia som handlar om en stark kvinna.
Sophies historia är skriven av JoJo Moyes och utgiven på svenska år 2014. Moyes kanske mest lästa bok är antagligenLivet efter dig, som också filmatiserats. Det här är en lite annorlunda berättelse om man ser till Moyes övriga utbud, där det mesta hamnar inom feelgood-genren. Den här romanen går lite utanför, trots att den innehåller kärlekshistorier.

Bokens första del handlar om Sophie Lefevre, som återvänt till sin hemby St Péronne efter att ha bott i Paris tillsammans med sin man Edouard, som blivit skickad till fronten. Året är 1916 och Sophie driver tillsammans med sin syster, vars make också ligger vid fronten, det lilla familjehotellet. De försöker på detta vis försörja sig, vilket är svårt eftersom de ockuperande tyskarna konfiskerar precis allt. Det finns en nagelbitande episod där de lindar in en spädgris och håller den på armen för att få tyskarna att tro att den är en baby. En ny tysk officer fascineras av ett porträtt av Sophie som hennes make målat. Denna fascination kommer att bli ödesdiger för Sophie, som tvingas fatta ett livsavgörande beslut.

I London år 2006, bor en nybliven änka efter en berömd arkitekt. Hon heter Liv Halston och på hennes vägg hänger ett porträtt som hon älskar. Hennes make har köpt tavlan åt henne under en resa. När hennes hem blir med i en inredningstidning får en man syn på tavlan och tror att den tillhör hans familj och tavlans turbulenta historia avslöjas. Det blir en rättsprocess och Liv möter advokaten Paul. Sophies historia berättar om hur två kvinnor, åtskilda av ett sekel, beslutar sig för att slåss för det de älskar, oavsett konsekvenserna av detta. Som läsare vill man veta vad som händer med Sophie och hur det kommer sig att tavlan av henne hamnar hos Liv. Man inser också att ingenting är svart eller vitt och att det kan vara svårt att vägra umgås med fienden. Det här är en berättelse som berör, inte minst den obehagliga skildringen av den tyska ockupationen. Rekommenderas till alla som älskar en god bok med ett tillfredsställande slut.