Klockmakarens dotter

The Clockmaker's Daughter
Bok av Kate Morton
Ny storslagen roman om kärlek, hemligheter och gåtor i det förflutna av hyllade och älskade Kate Morton. Till godset Birchwood Manor på engelska landsbygden anlände på 1860-talet en grupp konstnärer ledda av den karismatiske Edward Radcliffe. En vistelse i inspirationens och kreativitetens tecken slutade med katastrof då en kvinna mördades och en annan försvann. I nutid hittar den unga arkivarien Elodie Winslow en gammal väska som innehåller ett foto av en vacker kvinna och en teckning föreställande ett pampigt hus. Hon blir närmast besatt av kvinnan och känner omedelbart igen huset, fast hon vet att det är en omöjlighet. Vad har hon för koppling till det som hände för länge sedan på Birchwood Manor?
Den unga Elodie får tag på en väska och hennes uppgift är att arkivera och registrera den och dess innehåll. Hon bli fascinerad över ett foto på en vacker kvinna och en skissbok från mitten av 1800-talet och blir fast besluten att ta reda på mer. Här börjar en historia som sträcker sig över flera tidsepoker, ta form. Vi får följa Elodie, hennes tidiga släktingar, men även kvinnan på fotot mfl. I centrum för hela berättelsen finns ett ståtligt god på den engelska landsbygden, Birchwood manor.
Detta är inte den första av Kate Mortons böcker som jag läser. De brukar flukturera i tid och jag har ibland tyckt att historierna endast går ihop med nöd och näppe. Dock tycker jag att denna funkar. Den röda tråden syns tydligt och till slut får läsaren veta vad som hände en sommar 1862.
Elodie är en ung kvinna som jobbar på ett arkiv i England. En dag hittar hon en sliten väska på sitt jobb och i den ett foto på en vacker kvinna och en teckning av ett gammalt hus. Elodie känner en märklig dragning till huset – det är som om hon har sett det förut någonstans. Hon beslutar sig för att ta reda på mer om vem kvinnan på bilden är och var huset finns.

Det leder henne till en berättelse som en begåvad ung konstnär och två kvinnor som älskade honom. Men vad hände egentligen den där sommaren 1862 då en grupp vänner samlades på Birchwood manor? Det som slutade med att en kvinna mördades och en annan försvann.

Jag hade ganska stora förväntningar på den här boken. Det lät precis som något jag skulle gilla – nutid och dåtid, ett mysterium, engelska landsbygden. Men jag blev dessvärre besviken. Det började lite lovande med Elodies perspektiv. Men därefter blandade författaren lite väl friskt olika tidsepoker och olika personer, vilket jag tyckte gjorde det hela rörigt. Mot slutet knyts förvisso säcken ihop, men transportsträckan dit är alltför lång och inte särskilt fängslande. Jag hade svårt att hålla intresset uppe och var faktiskt inte alls sugen på att läsa vidare i boken. Jag ville ändå veta vad som hände så jag läste klart den ändå, men tyckte att det var ganska skönt när jag var färdig med den.
Denna bok föll inte mig alls i smaken, den var alldeles för segdragen och storyn var lite för långsökt när de vävdes ihop. Boken hoppade mellan olika huvudpersoner och epoker vilket gjorde mig förvirrad vid ett flertal tillfällen. Den får dock pluspoäng för det vackra omslaget!
Det blev inte riktigt som jag förväntade mig. Jag brukar verkligen uppskatta Kate Mortons böcker, men denna var faktiskt lite seg. Inte riktigt så fångande som hennes böcker brukar vara. Dock blev den bättre efter ett par kapitel och fick ett bättre flyt. Läsvärd, ja det tycker jag
Den första bok jag har läst av Kate Morton, men säkert inte den sista. Kära nån, vilken sinnrikt komponerad historia! Det tog en bit in i boken innan jag "var med", men sen var det ren njutning! Underbara miljöer, fängslande karaktärer - och spännande in i det sista innan det stod klart hur allt hängde ihop.