Albatross

The Long Call
Bok av Ann Cleeves
Poliskommissarie Matthew Venn står utanför kyrkan i det lilla samhället Barnstaple i norra Devon och betraktar sin fars begravning på avstånd. Samma dag som Matthew vände ryggen åt den strikta frikyrkliga församling han växt upp i, förlorade han också kontakten med sin familj. Nu är han tillbaka i sina barndomstrakter, inte bara för att sörja sin far, utan för att ta sig an sitt första stora fall i polisregionen Two rivers. En man har hittats mördad på stranden nära Matthews nya hem: han har blivit knivhuggen, och han har en albatross tatuerad i nacken. Matthew lägger all sin kraft på att hitta gärningsmannen, och det blir en jakt som tar honom och hans team tillbaka till människorna från förr, och de livsfarliga hemligheter de döljer.
Jag har slukat Ann Cleeves tidigare böcker om poliserna Jimmy Perez och Vera Stanhope.
I den nya North Devon- serien möter vi kommissarie Matthew Venn som återvänder till sina barndomstrakter. Boken börjar med att han på avstånd står och tittar på sin fars begravning och funderar på när han bröt med familjen genom att lämna den frikyrkliga församlingen. Människorna från förr dyker upp i utredningen av mordet på en man som hittas på stranden. Venn och hans team letar fram deras hemska hemligheter när de ska lösa fallet. Cleeves har även i denna bok fina person- miljöbeskrivningar och spänningen gör att man måste läsa vidare. Jag ser fram emot nästa bok!
I den här nya serien tar Cleeves med oss till Devon. I denna bok får vi lära känna Mathew Venn , en väldigt sympatisk poliskommissarie som ibland skulle må bra av en stor dos självförtroende.
Mathew har precis flyttat tillbaka till sina barndomstrakter tillsammans med sin make Jonathan.
Boken börjar med att vi får vara med när han betraktar sin fars begravning på avstånd, han är uppväxt i en strikt frikyrklig familj och har uteslutits ur familjen på grund av hans val i livet.
När han står där och ser hans familj ta farväl av hans far så ringer telefonen, och när han svarar får han reda på att en man hittats död på stranden.
Den döda mannen heter Simon Walden och har en stor albatross tatuerad i nacken.
Här ifrån får vi följa Mathew Venn och hans kollegor när de försöker hitta mördaren, en resa som blir spännande och innehållsrik.

Jag njuter verkligen av att läsa den här boken.
Precis som jag upplever i Cleeves tidigare böcker har hon ett väldigt målande personporträtt vilket gör att man snabbt lär känna karaktärerna.
Man blir snabbt engagerad i vilka val de tar och hon lyckats med något som många inta klarar av, att låta människorna i boken skriva historien.
Adderar man sedan till de fantastiska miljöbeskrivningarna så blir de här helt klart en riktigt fullträff för mig.
Den stora behållningen med Anne Cleeves böcker är skildringarna av omgivningen och personporträtten. Och första delen, som detta är, om North Devon är ingen besvikelse. Man kan se landskapet framför sig och personerna likaså. (Och det skall bli spännande se vilka karaktärer utöver poliserna som återkommer i kommande delarna.)
Till detta tillför hon en historia om ett mord som känns trovärdig och inte extravagant, som i många andra nutida deckare. Detta är att komma in i någon annans vardag, som kanske inte alltid är enkel eller vacker.
Men trots det vardagliga så är det långt ifrån tråkigt och långsamt och hon bjuder även här på ett rafflande slut.
Jag har läst böckerna om både Vera Stanhope och Jimmy Perez och tycker att de är alldeles utmärkta. Så som engelska deckare ska vara när de är som bäst. Därför var det med lite tvekan som jag började läsa denna. Ytterligare en kommissarie att lära känna och ett helt nytt persongalleri att ta in. Men jag behövde inte oroa mig. Den här boken är precis lika bra som de andra och det är uppfriskande att lära känna en ny karaktär. Jag hoppas att han kommit för att stanna länge.