Det svarta trädet

The Wych Elm
Bok av Tana French
Den här boken ställer frågan vad en människa egentligen kan gömma utan att ens veta om det själv. I handlingens centrum står en ung man som åker till familjens stora gods för att återhämta sig efter en brutal misshandel. På godset upptäcks en mänsklig dödskalle vilket leder till att huvudpersonen måste ta itu med sitt och familjens förflutna.
Från ett okomplicerat och lättsamt liv med flickvän, släkt och goda vänner förändras museianställde Tobys liv i en handvändning. Efter att han slingrat sig ur en historia om en falsk konstnär, blir han nästa dödligt misshandlad i sin lägenhet. För att ta sig ur det depressiva tillståndet åker han för att bistå sin döende farbror i släktens gamla hus. Där hittas en dödskalle som tillhört en av Tobys skolkamrater.
Detta kommer att medföra tvivel om vem Toby är- eller framför allt var under sin uppväxt.
Författaren skriver alltid långa böcker, men fyller upp dem med passande småintriger, så det blir aldrig tråkigt att läsa.
Det här är en thriller om en man vars liv förändras på några minuter. Toby Hennessy lever ett priviligerat liv tills han en natt blir brutalt misshandlad av två inbrottstjuvar. Misshandeln skadar honom inte bara rent fysiskt, utan får honom att börja ifrågasätta det mesta i tillvaron. Han försöker återfinna tryggheten genom att resa till familjens stora gods tillsammans med sin flickvän Melissa. På godset bor också hans kusinbarn Zach, som en dag råkar upptäcka en människoskalle i ett ihåligt träd. Upptäckten öppnar dörrarna till fler familjehemligheter, och Toby börjar sakta men säkert att tvivla på sina egna minnesbilder från barndomen.En bok med många tvister
Tana French har förmågan att göra det näst intill omöjligt för läsaren att lägga ner boken och den här fristående thrillern utgör inget undantag. Det svarta trädet är en fantastisk väv av minnen och psykologiska tvister som lyckas göra även den mest vana thrillerläsaren förvirrad emellanåt. Det är en härligt otäck historia där huvudpersonen inte kan lita på någon, allra minst på sig själv. French är en mästare på detaljer och förvecklingar och använder sig dessutom av ett osedvanligt vackert språk som man sällan hittar i deckare och spänningsromaner.