En främling i mitt hus

A Stranger in the House
Bok av Shari Lapena
Tänk dig att du är lyckligt nygift och bor i ett fint område utanför New York. Du har precis lagat middag och väntar på att din man ska komma hem. I nästa stund vaknar du upp på sjukhus, utan en aning om hur du hamnat där. Du får höra att du varit med i en bilolycka, att du tappat kontrollen över bilen i en orolig del av staden. Polisen misstänker att du varit ute i skumma affärer, men din man vägrar tro det. Din bästa vän däremot, är inte lika säker. Till slut vet du inte ens själv vad du ska tro. När du äntligen får komma hem märker du att allt inte är som förut. Du ser tecken på att någon har varit i ditt hem. Och polisen fortsätter ställa frågor som du inte kan svara på... Shari Lapena är en kanadensisk kriminalförfattare som gjorde succé världen över med sin debutroman På andra sidan väggen [The Couple Next Door]. Nu kommer uppföljaren En främling i mitt hus [A Stranger in the House] som redan sålts till 35 länder. Innan Shari Lapena började skriva arbetade hon som advokat och lärare i engelska. »Kommer få dig att sova med tänt ljus i veckor.« Bustle »En rapp och välskriven bladvändare som hela tiden kommer med oväntade vändningar.« Villivonkansbooks »En skickligt gestaltad thriller med flera oväntade vändningar och spännande fram till sista sidan.« Kajsa Bellander, BTJ »En spänningsroman som håller högt tempo ända tills sista sidan.« Fröken Millas känsla för böcker
En psykologisk thriller som har mycket...intrig, kärlek, svek och mord.
Bra handling, trots det höga tempot och en del frågetecken är den en aning förutsägbar.

Läsvärd, men jag hittade inte ”wow-känslan”.
För ett tag sen nätshoppade jag ett gäng böcker. Bland dem fanns den lilla psykologiska thrillern En främling i mitt hus av kanadensiska Shari Lapena. Jag hade läst om boken nånstans och blivit nyfiken. Nya författarbekantskaper är dessutom ofta väldigt intressanta. I och med att boken inte är så omfångsrik – 264 sidor i pocketutgåvan – har den varit lätt att ha med sig överallt. Men nu har jag läst ut den.

Boken handlar om det rätt vanliga paret Tom och Karen som bor i ett villaområde utanför New York. En kväll när Tom kommer hem ser han att Karen har lämnat stället i all hast, med en halvfärdig middag på gång. Karen vaknar senare upp på sjukhus och har varit med om en trafikolycka. Hon har minnesförlust, vilket gör alla ställda. För vad är det som har hänt egentligen? Varför har Karen besökt ett skumt område? Nej, Karen kan inte svara på några frågor. Tom, bästa vännen Brigid och polisen vet inte vad de ska tro.

Det här är en mycket obehaglig historia, för det visar sig att ingen av karaktärerna i den är såsom läsaren tror till att börja med. Alla har de nåt att dölja. Nån gör det av rädsla, nån av skam och nån har skumma motiv.

Det går ganska snabbt att läsa den här boken. Den är spännande, men jag känner att jag hyfsat snart fattar galoppen och lyckas faktiskt räkna ut hur det går, delvis motivet och vems skulden är. Det är inte så jättebra. Detta uppvägs dock av spänningen och att berättelsen rusar framåt lika snabbt som… en skenande bil…

Mitt omdöme blir högt.
❥ Recension

Efter första kapitlet hade boken mig i sitt grepp. Det börjar otroligt spännande och jag fick känslan av att jag måste få veta vad det är som har hänt. Det är ett ganska långsamt tempo, historien tar sig tid och bitvis är det lite segt. Språket flyter inte riktigt på för mig, stakar mig rätt ofta under läsningens gång. Men så händer något efter halva boken, då tar det fart och det blir en riktig nagelbitare.

Man får inte riktigt lära känna karaktärerna djupare utan allt fokus är på morden och polisarbetet, som för övrigt är riktigt trovärdigt. Ibland kommer små hintar om att Ruth har varit med om något och det är jag nyfiken på. Men jag hade önskat lite djupare personporträtt, jag gillar det. Kriminalassistent Tom Ivey är min favorit i boken, hoppas på att se mer av honom i nästa bok!

Jag blev nöjd över att jag hade listat ut vem mördaren var men jag känner mig lite osäker på vad som egentligen var motivet. Säcken knöts inte riktigt ihop för mig på slutet.