britt spiik

Användarprofil

Dalenglitter

Bok av Wanda Bendjelloul
Dalenglitter handlar om en helt vanlig tjej egentligen, som ändå inte tycker hon räcker till alla gånger, men gör sitt bästa av det hon står för. Inte snygg nog för att jobba i hamburgerrestaurangens kassa alla gånger, inte tillräckligt svensk eller polsk och dotter till en ensamstående mamma men med lite ambitioner iaf.
Framförallt beskrivs klasskillnader och skillnader mellan Polen och Sverige väl, för det handlar ju lite om att visa hur bra det gått när man kommit till Sverige.
Man behöver inte vara ute och elda i stora grytor för att färga ullgarn, man kan göra det i en stor degbunke på spisen. Många svampar har färgämnen som man kan laka ur för detta ändamål- svamp som man inte kan ha i matlagning är tacksamma.
Lite förkunskaper krävs dock som man kan hitta i böcker om växtfärgning.

Mitt grymma öde : roman

Bok av Carl-Michael Edenborg
Romanen bygger på kompositören Händels liv. Edenborg har sökt i befintliga arkiv och brevväxlingar och byggt ett fantastiskt porträtt av en svinaktig snåljåp. Om Händel haft ättlingar i nedstigande, hade de nog inkommit med en och annan stämning, men han förblev ogift och barnlös.
Ett frossande i elaka tankar gör att det här är en feel bad-roman, men det är inte läsaren som mår dåligt.
Pocketupplagan innehåller några små ändringar jämfört förstaupplagan som främst handlar om dåtidens titelgivning.
Det här är en stadsvandring som gås inom ett stadsområde om ca 15 kvarter, där fotgängarna ska hitta små detaljer som är avfotograferade på tävlingsarket. Man kan gå i regn som solsken, ensam, med hund eller en vän.
Den som anordnas hemma, anordnas av just PRO och har utslagsfråga som "hur långt", "hur många" eller "hur mycket" och en anagramfråga.

Apornas planet: (r)Evolution

Film från 2011 regisserad av Rupert Wyatt
Om man inte är noggrann är man forskar, kan man få fram en hyperintelligent schimpans som lyckas samla och genomföra ett uppror mot människor. Med hjälp av ett virus, utrotas nästan mänskligheten.
Man slipper se skådespelare i fula apmasker och klänningar i remaken men ändå känns det väldigt konstlat.

Mot San Francisco

Bok av Clara Clementine Eliasson
En litterär road trip, dels den tonåriga Julies och den vuxna Julies. Julie blev vän med B, som hon vill kallas. B kommer från en riktigt dysfunktionell familj och finner sig inte till rätta någonstans. Men så blir flickorna vänner och Julie hakar på nästan allt. Efter en åktur genom Kalifornien leder det till en skolskjutning utförd av B.
Vuxna Julie får tampas med minnena när B avviker från fängelset.
Stackars Melanie! Hon blir av med sonen, maken, jobbet och dessutom har hon blivit åtalad för kokaininnehav. Hon har vuxit upp i fosterhem och har våldtagits...
Amy är åklagare och intresserad av att lösa fallet med den serievåldäktsmannen som härjar.
Det blir en historia som känns väldigt krystad till slut, nästan konspiratorisk stämning över det hela. Att läsa en bok där de bestämmer sig för en skurk, känns simpelt.

På rymmen med Pippi Långstrump

Film från 1970 regisserad av Olle Hellbom
Pippi tar med sig Tommy och Annika på rymmen- fast egentligen en härlig upptäcktsresa genom ett somrigt Sverige. Pippis finurlighet löser många problem och det finns ett stort persongalleri med vuxna som alla talar vuxet med barnen. Många visor har blivit klassiska, fast som vuxen nu, så tror jag att knappt kom utanför "kommungränsen".

A Star Is Born

Film från 2018 regisserad av Bradley Cooper
Den talangfulla flickan möter den alkoholiserade, problemfyllde manliga artisten med sin karriär på nedgång. Tillsammans lyckas de göra 1+1 till mer än två, genom den hitsången som hon har skrivit. l det här ligger naturligtvis en kärlekshistoria dold, men den följer inte den vanliga gången. Lady Gagas hit fastnar nästan omedelbart och man har inte en tanke på hennes tidigare kreationer, för hon bär sin roll med den äran.
Berglinarnas typiska näsfigurer publiceras i dagstidningar och annan periodisk press. Det bjuds på varsam samhällssatir över aktuella fenomen, händelser och skandaler som dyker upp. Satiren är mild, men saknar inte udd och komisk poäng. Endast en lättkränkt Finckelståt kan ta illa upp!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.