britt spiik

Användarprofil

Den gröna milen

Film från 1999 regisserad av Frank Darabont
Som vanligt är det något övernaturligt inslag i Kings böcker och i filmen har den livstidsdömde psykiska, helande krafter. Det finns givetvis en ond sida, i form av en sadistisk fångvaktare.
Vår intern har sällskap av en mus och dess död sätter igång starka krafter...
Bra skådespelare som David Morse och Tom Hanks m. fl. ger verkligen färg åt sina karaktärer.
En beskrivning av det kaos som råder inom den brittiska, fria sjukvården där många läkarstuderande gör sin första praktik. Via ST-läkarstudierna följer vi med på förlossningsavdelningens alla under och blunder som sker.
Kay skriver och beskriver med en komisk touch om patienter, kollegor och styrningen av resurser- som aldrig räcker till för övertiden som läggs ner.
Alla dina kulor ska hoppa över spelplanen till motstående tårtbit och först framme vinner!
Men om man är 2-3 stycken kan man ändra reglerna genom att använda alla kulor på en gång. Antingen börjar man i resp bo eller så blandas alla kulorna på brädet.
Kinaschack är lätt att lära sig, men lite svårare att få en taktik som håller. Passar barn upp till 100 år.
Är man son till en djurutfodrare på zoo, är det givet att djurintresset går i arv till sönerna. Bröderna är äventyrligt lagda och långt i från lata när de utforskar faunan i Sibirien. Det skjuts, fångas och samlas mängder av djur, även om en del är till självhushållning. De lever i ödemarken under hot från rövare och frigivna brottslingar.
Boken ska vara transkriberad från gammal tysk skrivstil, sedan översatt och redigerad till modernare språk.

Lilla huset på prärien

TV-program från Worldvision Enterprises
Tv-serien får nog ses som en slags förenklad sammanfattning av nybyggarfamiljen Ingalls liv, utan en del av de mycket större svårigheter de mötte i 1800-talets mellanväster. Men trots det är det en roande underhållning för de som har intresse av "livet förr".
Castingen med Michael Landon var ett genidrag!

Lilla huset på prärien

Bok av Laura Ingalls Wilder
Boken är en i en serie om familjen Ingalls pionjärliv och bygger på verkliga händelser som dottern Laura nedtecknat. I bokserien ser man hur de bygger upp en tillvaro, sakta men säkert, med ganska många bakslag om är dramatiskare i böckerna än i tv-serien.
Tv-serien har komprimerat många händelser och förlagt dem till staden där de lever i under en period. Manuset har spätts på med lite moraliska dilemman, men följer "synopsis" väl. Castingen blev en lyckträff förstod man när småsyrorna skulle se "pjärjen".

Przewalskis häst

Bok av Maja Lunde
Tre berättelser från tre olika tider där man på olika sätt försöker att "bevara" Przewalskis häst eller takin. De berättelserna visar hur människan aktivt försöker både utrota och bevara ett däggdjur, fast här verkar naturen faktiskt vinna till slut.
Det är en dystopisk historia, som ändå har mycket verklighetsbakgrund. Lunde har gjort en rejäl research och är förmodligen en av de bästa klimatskildrarna.
(Przewalskis häst finns alltså på riktigt i olika reservat.)
Rekommenderas för den som är intresserad av miljöfrågor

Villebråd

Bok av Deon Meyer
The Hawks, de sydafrikanska poliserna, får ett ljummet fall om en död man på ett lyxtåg. När de nystar i fallet och kommer vidare, får de order om att lägga ner utredningen genom att kalla det för självmord. Polischefen plockar ut några pålitliga män att utreda det vidare i smyg. De kommer en konspiration och statskapning på spåren.
Som vanligt tecknar Meyer skickligt sina personporträtt och naturmiljöer med en träffsäker penna. Jag vill se filmerna!

Vill äta billigt

Tips för den som...
Passa på att frosta av frysen i februarikylan utomhus och håll värmen genom att laga grytor av de små rester som råkat hamna längst in!
När det är minusgrader ute, tinar inte maten och man kan stuva om så man får ordning i frysen med det gamla ytterst.
Mindre rester är perfekta att slänga ner i en ragu gott och blandat".
Det är också skönare att sylta och safta på vintern än när man precis plockat bären.

Tidvatten

Bok av Philippa Gregory
En bok om inbördeskrigets England, sett ur en örtkunnig kvinnas ögon av en historiker. Det är naturligtvis svårt att skildra en fiktiv kvinna, eftersom allmogens liv och tankar inte skrevs ner och bevarades men hon försöker.
Fiskarhustrun har lämnats av sin man med två barn i ett litet kyffe, men hon kan läsa, skriva, förlösa barn och är örtkunnig. Hon odlar, sköter sina hönor, spinner, bakar, brygger och hinner ändå med ett litet kärleksäventyr under det att man lägger in "dåtidens" synpunkter på sådant.
Författaren orkar inte riktigt beskriva känslorna i denna brytningstid mellan trosriktningar och politiska strider, men om man nöjer sig utan att få dessa bättre förklarade är det en hyfsad romantisk roman. Sedan tror jag att det känts bättre stilmässigt om översättaren hade använt lite ålderdomligare uttryck ibland, som jordemor istf barnmorska.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.