Birgitta Gunnarson

Användarprofil

Hoppets tåg

Bok av Viola Ardone
Om sjuårige Amerigo Speranza, som bor i Neapel med sin ensamstående mamma Antonietta. Det är fattigdom och brist i södra Italien efter kriget, och genom kommunisternas försorg skickas tusentals barn norröver för en tid. Amerigo kommer till Modena, där han tas väl om hand. Bland annat får han en egen fiol.
Så småningom återvänder barnen hem, men för Amerigos del är det inte så enkelt att komma tillbaka.
Underbart berättad ur Amerigos perspektiv, både som sjuåring och många år senare, när han återvänder till Neapel.

Flera sidor av oss

Bok av Karin Wallén
En fängslande berättelse med djup. Eftersom den utspelar sig kring millenieskiftet, så blir det en hel del "javisst ja, så var det!". Intressant om de tre sinsemellan väldigt olika huvudkaraktärerna och hur de blir involverade i varandras liv. Dessutom blev jag väldigt sugen på att besöka Observatorielunden igen!

Dö för vårt syndiga släkte

Bok av Marianne Cedervall
Det första jag läser av Marianne Cedervall, men definitivt inte det sista! Tyckte mycket om berättelsen om prästen Samuel Williams, som kommer till den fiktiva byn Klockarvik i Dalarna på ett vikariat. Han ramlar rakt in i en mordhistoria och kan inte låta bli att försöka ta reda på mera. Till en början betackar sig polisen, med kommissarie Eva-Sofia Rantatalo i spetsen, för hans inblandning, men det förändras vartefter tiden går, och istället börjar en vänskap utvecklas mellan prästen och kommissarien. Och kanske mer...? Här finns också ett härligt galleri av personer i byn, och fina beskrivningar av arbetet i församlingen.

Lovisas val

Bok av Ruth Kvarnström-Jones
Å, vilken härlig släktsaga! Den sträcker sig över flera generationer. Det är renovering av ett nygammalt bageri, bakning, sömnad - och kärlek med förhinder. Jag kommer att tänka på Forsytesagan som gick på teve för längesen. Ser fram mot fortsättningen!

Stilla vatten

Bok av Britt Peruzzi
Andra boken om kommissarie Alda Luppi i Nice. En äldre man hittas död på stranden, mördad. Utredningen går som sig bör åt flera olika håll innan sanningen står klar. Vi får lära känna personerna kring Alda Luppi, både familj och kolleger, ännu mera än i den första boken. Och allt utspelar sig en het sommar i en medelhavsmiljö full av dofter och smaker. Spännande och njutbart!

Befrielsen

Bok av Imogen Robertson och Darby Kealey
Baserad på den sanna historien om Nancy Wake, som ledde skaror av franska motståndsmän under andra världskriget. En smått otrolig berättelse om hur hon som överklasskvinna lyckades få männens förtroende, hur hon efter deras inledande hån och spydiga kommentarer blev den som planlade och ledde motståndsräder och attentat mot nazisterna. En riktig nagelbitare!

Narrspegel

Bok av Björn Hellberg
Den första Sten Wall-deckaren jag läst på ett bra tag. Jag gillar Wall och hans kolleger, och är rätt förtjust i Hellbergs sätt att skriva. Den här gången tyckte jag dock att historien var lite väl spretig, och en del av upplösningen kändes inte helt trovärdig. Men en mysig lässtund!
En bok som rör sig på olika platser och under olika tider. Nutid i Paris, 90- talet i Berlin och 1986 i Prag. Laure, som skapat museet i Paris, var som tjugoåring au-pair i ett Prag präglat av kommunistregimen. Elizabeth Buchan har vävt en spännande historia om kärlek, svek och minnen. För mig, som har egna minnen från kommunisttidens Tjeckoslovakien, var det mycket igenkänning. Rekommenderas!
Var lite rädd att bli besviken efter att boken blivit så hyllad. Men jag hade inte behövt oroa mig. Jag älskade den. För porträttet av "träskflickan" som tidigt lämnas att klara sig alldeles ensam i våtmarkerna. För de fantastiska miljöerna. För beskrivningarna av det sociala spelet. För den vackra kärlekshistorien. Och slutet - ja, det bär jag fortfarande med mig.

I ljuset dansar skuggor

Bok av Charlotte Bergenwitt
Efter att ha följt Charlotte Bergenwitt på Instagram en tid, var det spännande att få hennes debutbok i handen. Och vilken debut det är! En polisroman om bestialiska brott och krävande utredningsarbete. Men också mycket mer. Här finns en ung kvinnlig polis av indisk härkomst, och ett intressant arbetslag kring henne. Serbisk maffia. Och - inte minst - en psykiskt sjuk kvinna som "ser" saker. Virrigt? Nej, Charlotte leder historien framåt med stadig hand. Det är rejält spännande hela vägen.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.