Recensioner av Birgitta Gunnarson

Blindtunnel av Tove Alsterdal 

Betyg 5
Daniel och Sonja lämnar Sverige och köper en gammal vingård i Sudetenland, på gränsen mellan Tyskland och Tjeckien, för att börja ett nytt liv. Med avstamp i det som händer dem, nystas en annan berättelse upp. Om kriget, och om händelser som det inte har berättats mycket om. Det är rasande skickligt gjort, och oavbrutet spännande. En klar fullpoängare!

Klockmakarens dotter av Kate Morton 

Betyg 4
Den första bok jag har läst av Kate Morton, men säkert inte den sista. Kära nån, vilken sinnrikt komponerad historia! Det tog en bit in i boken innan jag "var med", men sen var det ren njutning! Underbara miljöer, fängslande karaktärer - och spännande in i det sista innan det stod klart hur allt hängde ihop.

Renoveringsobjekten av Eli Åhman Owetz 

Betyg 3
Renoveringsobjekten är den fristående fortsättningen på Eli Åhman Owets hyllade bok "Brevvännerna", som jag älskade! Här handlar det om Susanne, exfru till Erik i den boken. Hennes första uppdrag som frilansande arkitekt är att rita om en gammal nedlagd skofabrik till konferenscenter. Och, visar det sig, rita om en hel gata, där husens ägare vill riva och bygga nytt. Susanne flyttar tillfälligt in i den gamla nedlagda Konsumfabriken och blir undan för undan vän med invånarna i Grävinge, som orten heter. Hon slits mellan sitt uppdrag och lojaliteten med sina nya vänner. Dessutom blir hon lite väl fäst vid en femton år yngre man.
Det är mysigt och trivsamt, som alltid i Elis böcker. Ändå blir jag inte lika fast som i den förra. Kanske är det lite för förutsägbart.

Antikgård för spirande hjärtan av Åsa Hallengård 

Betyg 4
Tredje delen i Åsa Hallengårds trilogi om en udda samling människor, som möts på en antikkurs och blir vänner. Nu ska det färdigställas en gård med plats för både restaurang, ateljéer och boenden. Samtidigt händer både det ena och det andra i de olika karaktärernas liv, och genom allt finns de där för varandra och stöttar och hjälps åt. Lättläst, mysigt och hjärtevärmande.

De rättslösa av Malin Thunberg Schunke 

Betyg 4
"De rättslösa" är den fristående uppföljaren till Malin Thunberg Schunkes prisade debutroman "Ett högre syfte". Även nu får vi följa Fabia Moretti och Esther Edh med flera på Eurojust. Den här gången handlar det om gästarbetare som försvunnit spårlöst från en jordbruksanläggning i trakten av Neapel.
Det är välskrivet, spännande - och mycket Italien.

Juni, juli, halva augusti av Marie-Louise Marc 

Betyg 5
En underbar feelgood med både värme, allvar och djup. Författaren beskriver så fint olika typer av relationer vid sidan av den centrala kärlekshistorien. Allt placerat i en helt underbar miljö. Hoppas att det kommer en fortsättning!