Skuggan av en dotter

The Lost Daughter
Bok av Elena Ferrante
"Skuggan av en dotter" av Elena Ferrante handlar om huvudpersonen Leda som skiljt sig från sin make. Hennes liv förändras när hennes två döttrar väljer att flytta från Italien till sin pappa i Kanada. Hon är ensam kvar och väljer att åka på en resa. Där börjar hon fundera på hur hon varit som mamma och maka.
Under tiden jag läste boken tyckte jag att den var bra. Men nu när jag läst ut den är jag inte lika säker. Vad är det jag har läst? Vad handlar den om egentligen. Desto mer tid som går sedan jag läste den desto mindre gillar jag den.
Jag tycker nog att Ferrante har blivit lite väl upphajpad. Men tyvärr, likt del 2 i denna serie så föll den mig inte i smaken.
"Skuggan av en dotter" är den tredje boken i trilogin "Tre berättelser om kärlek" av den omåttligt populära författaren Elena Ferrante. Denna bok är enligt mig den bästa som hon skrivit och den kan läsas som en fristående bok eftersom historierna inte är sammanlänkade. Det som de har gemensamt är att de handlar om relationer samt att de utspelar sig i Italien. Denna bok handlar om Leda som skiljt sig för ett par år sedan. Hennes tillvaro ställs på sin spets när de vuxna barnen väljer att flytta till hennes förre detta make som nu bor i Kanada. Hon är ensam kvar i Italien och väljer att åka på en resa till en italiensk badort för att ta hand om sig själv. Resan mynnar ut i en rad olika händelser som får henne att ifrågasätta sig själv, sin roll som mamma samt maka.

Pseudonymen Elena Ferrante har återigen lyckats skriva en utomordentligt bra bok om familjerelationer, kärlek och livets toppar och dalar. Utan att försköna verkligheten väver hon in ljusglimtar även under livets svåra stunder. Precis som i tidigare böcker är personporträtten mycket välgjorda och läsaren får lära känna huvudpersonen Leda på djupet. Tankarna får flöda fritt och många av livets viktiga frågor tas upp. Trots att den utspelar sig i Italien och huvudpersonen befinner sig i en annan del av livet, är det inte svårt att känna igen sig i tankegångarna och funderingarna som Leda har. Det är en otroligt välskriven bok som rekommenderas till alla som gillar skönlitterära romaner om relationer.