De polyglotta älskarna

The Polygot Lovers
Bok av Lina Wolff
Ellinor söker kontakter på en dejtingsajt och möter en litteraturkritiker. Hennes liv förändras och hon får inblick i en värld som är ny för henne där litteratur och språk står i fokus. Mannen är dock lite speciell och man får följa det sexuella spelet, men också maktförhållanden mellan man och kvinna.
Annorlunda bok som är aningen svår att få grepp om men skriven med ett lättläst språk. Var skeptisk till en början men fastnade för något med den för läste den sedan i ett svep. Gav mig som läsare mycket att tänka på, både för att försöka reda ut handlingen under bokens gång och tankar efteråt om vad det egentligen var som hände. Kan rekommenderas!
De polyglotta älskarna av Lina Wolff

En roman på tre delar, om tre olika människor var historier vävs samman på ett skickligt sätt. ”De polyglotta älskarna” är i boken ett bokmanus av en författare, och det är manuset som är allas gemensamma nämnare.

Ellinor är 36 år och tycker om att slåss. Hon lägger in annons på en dejtingsida där hon söker ”en öm, men inte alltför öm, man.”. Där får hon kontakt med Calisto: en litteraturkritiker från Stockholm. Max Lamas är författare och längtar efter en älskarinna. Hans jakt tar honom till Italien. I Italien får vi ta del av Lucrezias liv och familj.

En stark roman om mäns syn på kvinnor. Wolff skriver enkelt men komplext, och om ärliga känslor. När boken efter två timmar bytte perspektiv tog det ett tag innan jag kom in i den nya storyn, men det visade sig fungera hur bra som helst. Jag tycker definitivt denna är en värdig vinnare av augustpriset 2016! 4,5/5.
Polyglott innebär att kunna flera olika språk. Ellinor, som haft lite otur med pojkvänner, ger sig ut på en dejtingsajt och skriver sin profil. Hon är inte så van att skriva, men måste nu göra det. Hon möter en litteraturkritiker vars liv är fyllt av språk och text, och får lära sig mycket nytt om att läsa litteratur och vad denne man anser är viktigt.

Den här romanen kretsar runt ett par olika karaktärer och deras kärleksrelationer. Boken är delad i tre delar som hänger ihop via de olika karaktärerna, främst mellan del ett och två. Fokus ligger på hur män ser på kvinnor både sexuellt och i samhället. Vilken roll har kvinnor, i förhållande till män egentligen?

Historien är fyndig, rolig, vass och ger både skratt och eftertänksamhet kring att vara kvinna, men också om att vara man, ensamhet och språkens betydelse för människan. Den sista delen av berättelsen är mer fristående från de två första.