En enda risk

High risk
Bok av Simona Ahrnstedt
Ambra och Tom hamnar av helt skilda anledningar i skogen i Norrbotten. Tom har haft en svår tid i sitt liv och återvänder till Norrbotten för att komma på ett sätt att få tillbaka sin flickvän. Ambra är där på ett journalistjobb. Deras vägar korsas och trots att de saknar tillit till varandra så uppstår det känslor.
Ambra är en ung ivrig journalist, precis före jul skickas hon iväg till iskalla snön och det eviga mörkret i Kiruna på ett jobb som är obekvämt långt mer än bara kylan den bjuder på..

Tom, fd legosoldat har isolerat sig långt ute i den norrbottniska skogen. Traumatiserad efter en insats och sviken av kärleken lever han för att vinna tillbaka kvinnan han alltid älskat.

Ambra jobbar med sin artikel och Tom gör sitt bästa för att ta sig igenom dagarna. När deras vägar möts uppstår en oväntad attraktion..
Tyvärr en riktig besvikelse, för även om kärlekshistorien är mysig och de parallella berättelserna tar upp viktiga samhällsfrågor och är välskrivna, blir jag alltför obekväm med hur en religiös grupp beskrivs som en sekt, med inslag av barnmisshandel mm. Det blir en väldigt ensidig och negativ bild av en rörelse som även haft mycket positiv inverkan, och som Haft stor betydelse för bland annat samer. Hade jag inte sedan tidigare haft en mer nyanserad bild av laestadianer hade nog denna bok gjort mig inskränkt, vilket jag tycker är raka motsatsen till vad litteratur borde göra.
Smart romance för smarta kvinnor (och män). Det må vara så att genren förknippats för mycket med stereotyper och dåligt sex och orimlig intrig, men Simona Ahrnstedt har fått mig att inse att det finns också en hel del kvalitet inom genren. Och jo, det finns sexskildringar i boken. Och ja, kärlek och relationer är bokens driv. Men, jag måste ändå säga att sidohistorierna, de parallella berättelserna, driver handlingen framåt och är faktiskt det mest spännande i boken.

Vi lär känna Ambra och Tom, huvudpersonerna, bit för bit. De har båda rätt mycket i bagaget som gör dem sårbara och Simona är en mästare på att skildra det här och på att bygga realistiska personporträtt. Att det också finns intressanta bipersoner i boken, som Jill och Mattias och Ellinor, är en bonus.
En enda risk är den tredje och sista delen i romance-serien av Simona Ahrnstedt. Boken har samma röda tråd som de tidigare två där passion, sex och kärlek står mycket i fokus. Simona är känd för att skriva välskrivna böcker med många och detaljerade sexscener, utan att det blir vulgärt.

Jag gillar hur hon beskriver bokens karaktärer och personligheter och att hon återigen gestaltar en stark och självständig kvinna med skinn på näsan.

Bokens huvudkaraktärer är Ambra och Tom som träffas ute i skogen i Norrbotten. Ambra är där på ett journalistjobb och Tom däremot är ärrad efter ett flertal händelser och hoppas på att tiden i Norrbotten ska ge honom hans flickvän tillbaka. När de två stöter på varandra uppstår en kemi dem emellan men det är något som saknas - tilliten.

Jag kan verkligen rekommendera den här boken till dig som gillar att läsa romance-feelgood. Boken är en bladvändare som man inte vill släppa.