Mitt hjärta går på

Bok av Christoffer Holst
Den 22-åriga konditorn Chavve är antagligen den ensammaste romantikern på hela Södermalm. Efter tre år i storstaden har han fortfarande inte lärt känna någon och varje kväll slutar i ensamhet med stora bakverk framför filmen Titanic. På andra sidan vattnet bor Pontus kvar i pojkrummet hos sin brokiga familj. Skådisdrömmarna har bleknat, tillsammans med allt det där andra som skulle bli framtiden, och har ersatts med hypokondri och tvångstankar. När en dejtingapp kopplar samman killarna blir de snabbt en del av varandras liv, och Chavve verkar äntligen ha hittat det han sökt efter så länge. Men Pontus liv kraschar, och allt som blev så bra är plötsligt borta. Fast Chavve tänker inte ge upp så lätt. Och han har en plan. Mitt hjärta går på är en romantisk komedi om ensamhet, förhoppningar och den totala maktlösheten i att vara kär. En rolig men rörande historia, berättad från två unga killars perspektiv, om hur viktigt det ibland kan vara att våga lite mer i livet. Att ge sig hän.
Pontus bor hemma hos föräldrarna,  lider av scenskräck, hypokondri och panikångest. Chavve är en ensam, bakande romantiker från Gotland. Via en dejtingapp och Savage gardens musik korsas deras vägar en dag. En himlastormande romans uppstår och Chavve tycks äntligen kommit ifrån ensamheten.
Då vänds Pontus liv upp och ner och det fina killarna börjat bygga upp rasar samman som ett korthus.
Det här är Christoffer Holsts debutbok och den är ett riktigt guldkorn. Kärleksbekymmer och ensamhet som vänds till något mysigt och bättre är vi vana vid i feelgoodvärlden. Den här boken skildrar samkönad kärlek samt tunga ämnen som ångest, psykisk ohälsa och livets sårbarhet men ändå i sann feelgoodanda. Ämnen som behövs lyftas fram och bli synliga! Kan man bli kär i en bok? Jag har nog blivit det! Läs den här!
Jag ramla över den här boken i en bokhandel för några år sedan. Jag hade inte mött denna författaren tidigare och det var faktiskt titeln som fick min blick att stanna lite extra på just denna bok, vilket just är en referens till Celine Dions kända låt My Heart Will Go On.

I boken får vi följa Chavve och Pontus. De båda brottas med egna problem i livet, men deras liv korsars när de möts på en dejtingapp. De båda formar snabbt en relation med varandra och Chavve känner, efter all ensamhet, att han äntligen har hittat den famn han vill stanna i. Men livet blir aldrig som man tänkt sig så när Pontus liv plötsligt börjar faller i bitar är det som att det starka skinande ljuset i tunneln plötsligt börjar falna. Istället ställt pojkarna inför beslutet att kämpa för den man älskar eller att se sig besegrad av det motstånd som är livet.

Jag har aldrig ångrat det beslutet jag tog i bokhandeln att ta ner denna bok från bokhyllan för det är en av mina absoluta favoriter och en bok jag läser om flera gånger om året, bara för att för en stund få försvinna in i en värld av ensamhet, kärlek, förkrosselse och den där känslan av att ha hittat hem som Holst så fantastiskt skapar åt läsaren. Som titeln säger, mitt hjärta går på men efter denna bok kommer mitt hjärta aldrig vara detsamma.
En riktigt mysig feelgood som utspelar sig i Stockholm. Föll för både karaktärerna och Stockholmsskildringarna. Har en bra balans mellan svärta och mysigheten som man är utefter i feelgood romaner. Rekommenderar starkt!