Jag kommer hem till jul

The most wonderful time of the year
Bok av Joanna Bolouri
Trettioåttaåriga Emily har ett roligt jobb, härliga vänner och framför allt: en underbar lägenhet i London, som tacksamt nog ligger hundratals mil bort från hennes galna familj. Emily har också den perfekta pojkvännen, Robert. Deras förhållande har till och med nått den nivån att Emily har bestämt sig för att ta med Robert till Skottland denna jul, och presentera honom för familjen, som helst av allt bara vill se sin dotter gift.Men en vecka innan julafton gör Robert slut, och Emily blir alldeles förstörd. Dessutom får knappt någon sömn eftersom hennes unga playboy till granne Evan envisas med att spela hög musik och ha ännu högre sex. Men Emily får en idé, och med hjälp av en månads hyra lyckas hon övertala Evan. Hon är nämligen fast besluten att ta med sig Robert till Skottland. Även om det inte är den riktige Robert2016 släppte Printz Publishing för första gången en julroman, och responsen var stor! Det är klart man vill kura in sig i fåtöljen och drömma sig bort till julens magi när höstrusket stormar utanför fönstren. Joanna Bolouri är en brittisk författare som skriver romantiska komedier och Jag kommer hem till jul är en riktigt underhållande karamell!
Jag kommer hem till jul av Joanna Bolouri.
Emily, en 38-årig lärare som äntligen börjar hitta sig själv och sitt drömliv. Hon har ett bra jobb, lägenhet i London, som hon visserligen delar med två andra, en framgångsrik och snygg pojkvän vid namn Robert, familjen på långt avstånd ifrån sig så hon slipper oönskade besök av föräldrar och syskon. Det närmar sig jul och Emilys föräldrar bjuder in henne och Robert till Skottland för att fira en riktig familjejul i dagarna fyra. Emily tackar ja och förbereder sig för en jobbig vistelse med en hård granskning av Robert från hennes familjs sida, då de aldrig träffat honom.
Sällan blir saker som man tänkt sig och Emily överges av pojkvännen strax innan jul. Vad ska hon göra nu? Hon har ju lovat familjen en pojkvän och en pojkvän ska de få.
En modern, rolig och mysig julsaga med hög mysfaktor. För alla som gillar Bridget Jones... Klart läsvärd och underhållande!
Trettioåttaåriga Emily har ett roligt jobb, härliga vänner och framför allt: en underbar lägenhet i London, som tacksamt nog ligger hundratals mil bort från hennes galna familj. Emily har också den perfekta pojkvännen, Robert. Deras förhållande har till och med nått den nivån att Emily har bestämt sig för att ta med Robert till Skottland denna jul, och presentera honom för familjen, som helst av allt bara vill se sin dotter gift.Men en vecka innan julafton gör Robert slut, och Emily blir alldeles förstörd. Dessutom får knappt någon sömn eftersom hennes unga playboy till granne Evan envisas med att spela hög musik och ha ännu högre sex. Men Emily får en idé, och med hjälp av en månads hyra lyckas hon övertala Evan. Hon är nämligen fast besluten att ta med sig Robert till Skottland. Även om det inte är den riktige Robert.

Så många härliga skratt denna sköna julroman lockar fram när förväxlingar avlöser varandra för Emilys familj när hon kommer hem till jul med sin ”Peter” och när familjen visar sig från sin tokiga sida är det upplagt för störtsköna dagar över jul.
Lättläst och som sagt underhållande.
En av de bästa julböckerna jag har läst. En riktig feelgood-bok, där det bjuds på både romantik, skratt, hjärtesorg och en stor dos julkänsla.
Faktiskt en av de bättre julbockarna jag läst. Den har allt man behöver för att komma i julstämning och är mysig!
Lite mysig bok på det klassiska temat jul, kille, uppbrott, lyckligt slut. Lyssnade på ljudboken till stor del, men gillade inte uppläsaren. Hon saknade känsla fullkomligt.
”Jag kommer hem till jul” är min absoluta favorit bok. Jag läser den minst en gång per år innan jul men oftast blir det flera gånger under året. Den är otroligt rolig och underhållande samtidigt som den är så verklig. Den sätter fingret på så många av dagens problem, frågor och familjerelationer. Blir lycklig av att se omslaget och öppna upp de nu, lite slitna sidorna, och börja läsa den igen.
Rekommenderas till alla som vill komma bort från den gråa vardagen och få en dos av kärlek, snö och underbara familjerelationer.
En riktigt fin feelgood bok som får en att skratta, skämmas lite och framför allt känna längtan efter jul. Det är en riktig bladvändare och näst intill omöjligt att lägga ifrån sig. En måste bok inför stundande höstrusk.
En riktigt härlig feelgood! Jag skrattade, log, ville inte sluta läsa och bara ha mer. En sådan här bok man läser, uppkrupen i soffan med en brasa tänd och en kopp te. Tiden bara försvinner och man stänger boken efter sista sidan med ett stort leende på läpparna.

Jag är ingen person som återberättar vad som händer i boken utan läs den själv!
Under en novemberhelg i Stockholm passade jag på att köpa fyra pocketböcker. Två gav jag bort och två behöll jag själv. Lagom till jul 2018 började jag läsa Joanna Bolouris bok Jag kommer hem till jul.

Emily är 38 år och jobbar som lärare i London. Ursprungligen är hon från Skottland, men bestämde sig tidigt för att flytta från sin halvgalna familj. Mamman tjatar alltid om pojkvänner. Inför den här julen kan Emily glädja sin mamma och övriga familjen med att hon tänker ta med sig Robert till Skottland för att fira jul med dem. Det är bara det att Robert och Emily gör slut en vecka före jul. I stället för att berätta det engagerar Emily en stand-in. Hennes jobbige granne Evan lovar att ställa upp.

Det här är en klassisk förvecklingskomedi med en romantisk touch. Som alla feelgood-romaner börjar den mest med feelbad innan det roliga sätter igång. Detta är lättsam läsning som passar bra när en inte är riktigt på topp. För mig är det viktigt att bredda mig och inte bara läsa spänningslitteratur. Det här blev ett bra avbrott. Slutet känns emellertid lite för ihoprafsat. Och även om jag gillar Emilys galna familj är karaktärerna inte helt tydliga. Familjemedlemmarna är väldigt olika, men kan ändå samarbeta kring det praktiska som rör julfirandet. Kanske beror det på alla drinkar och lättsamma lekar..?

Mitt omdöme blir medel.
Jag kommer hem till jul är en mysig historia med en fin ton. Jag upplever boken som en feelgood som försöker vara romance, och kanske hamnar någonstans i gränslandet. Men känslan som jag får när jag läser den är mer feelgood, och även om det är en kärlekshistoria så är det inte så mycket romance (som genre). Speciellt förtjust blir jag i ordväxlingarna, i de finns en humoristisk och varm ton. Både det och hur berättelsen utvecklar sig gör att jag fick en varm och glad känsla av att läsa Jag kommer hem till jul. Som det ska vara med feelgood. Och precis vad jag behövde. Så jag plöjde den på en dag.

Karaktärerna är tecknade med värme och jag tycker omedelbart om dem. Ja, alla utom Robert då. Jargongen är underhållande, och det är en rolig samling personer som jag tycker om att läsa om. I synnerhet i Emilys familj så får man känslan av att det här är människor som verkligen tycker om och bryr sig om varandra, och Evan passar bra in. Trots förvecklingar och misstag så behandlar Emily och Evan varandra med respekt, en förutsättning för att jag ska tycka om en kärlekshistoria. Ett plus också till att Emily är en vuxen kvinna med ett yrke som hon trivs med.

Jag kommer hem till jul, är som titeln avslöjar, en berättelse som utspelar sig under julen. Jag läste den under våren, och det fungerar, men jag kan rekommendera den som jul-feelgood. Det finns en hel del referenser till filmen Love actually i boken, min favoritfilm i jultider.

I grunden är Jag kommer hem till jul en enkel historia men den lyfter av karaktärerna och dialogen. Jag skulle gärna sett Jag kommer hem till jul som film, det är en äkta romcom. Joanna Bolouri har skrivit fler böcker, och det kan hända att jag kommer att läsa mer av henne.

Omdöme: Mysig feelgood med fin jargong
Betyg: 4-
Hihi alltså vilken underbart rolig julbok. Jag kommer definitivt att läsa den igen en dag. Och den gav mig julkänsla! Det har jag inte haft på ett par år.... Älskar den.
Jag har fnissat hela boken. Huvudkaraktären och hennes "pojkvän" är underbara! Inte en komplicerad bok i mitt tycke, en typisk julberättelse. Och älskar slutet!!!
En rolig feelgoodbok som jag tror får de flesta att skratta! En bladvändare. Denna bok läste jag förra julen och jag minns att jag inte var besviken. Hur ska man känna när man blir dumpad en vecka innan julafton? Samma julafton som man planerat att presentera sin partner inför familjen! Katastrof! I denna boken får du svaret. Jag skrattade högt massor av gånger och levde mig verkligen in i boken. Det var väldigt enkelt att leva sig in i den och känslorna bubblade inom mig!

Ett minus med boken är att den är ganska förutsägbar. Men om du bara vill läsa en rolig bok och må bra så är det inga problem!