Annika Safakho

Användarprofil

Sista natten i Paris

Bok av Ruth Druart
Santa Cruz 1953. Jean-Luc trodde att de hade lämnat allt bakom sig. Ärret som löper över hans ansikte är ett litet pris att betala för att ha överlevt fasorna i det ockuperade Paris. Nu har han ett nytt liv i Kalifornien, med sin familj som han älskar över allt annat. Han hade aldrig trott att det förflutna skulle komma ifatt dem. Men en dag står två män utanför hans dörr.

Paris 1944. En ung kvinnas framtid slits ifrån henne på ett ögonblick. Hopföst på ett tåg på väg mot Auschwitz, handlar hon i desperation. Hon kastar det allra dyrbaraste hon har i armarna på en främling. Allt hon har kvar nu är hoppet.

Ett starkt porträtt av andra världskrigets brutalitet och kärlekens uthållighet. Sista natten i Paris är en vacker och gripande roman där hoppet lever kvar genom hela historien.

En oförglömlig berättelse om hur en osjälvisk handling kan få de mest ödesdigra konsekvenser.
Tårarna rann i slutet av boken då alla känslor som byggts upp genom att pendla mellan hopp och förtvivlan släppte.
Välskriven historia som kommer leva kvar med mig länge.
En riktig bladvändare som jag rekommenderar att läsa.
När amerikanska Caroline vaknar upp på ett sjukhus i Paris har hon få minnen av sitt förflutna. Först när hon skjutsas hem till sin lägenhet på Rue Cler inser hon att hon lever ett tillbakadraget och ensamt liv i den stora våningen. Hon tycker sig minnas en man och ett barn, men var är de?

Sextio år tidigare, i ett nazistockuperat Paris, försöker unga änkan Céline bygga upp ett liv för sig själv och sin dotter, samtidigt som hon jobbar i sin fars blomsterbutik. Men när en tysk officer får reda på hennes judiska arv kastas hon in i en livsfarlig lek. Och för att rädda sin dotter måste hon offra allt.

När Caroline hittar brev från Céline inser hon att den stora lägenheten döljer stora hemligheter. Kan hon nysta upp husets historia – samtidigt som hon upptäcker sin egen?

En gripande roman med två kvinnoöden i då och nutid som fängslade mig från första sidan och ökar i takt med att Caroline börjar nysta både i sitt egna och i husets förflutna. Miljöbeskrivningarna både i 40-talets Paris och idag är fantastiska och får mig att känna att jag är på plats när
sorg, hopp och svek blandas med kärlek genom generationer.
En riktigt gripande krigsroman.

Lupin

TV-program från Netflix
Med inspiration från gentlemannatjuven Arsène Lupin börjar Assane Diop planera sin hämnd på den rika familjen som begick en stor oförrätt mot hans pappa.
I serien får vi följa Assane i nutid och dåtid. Assanes planer och genomförande av en kupp, men där allt tar en helt annan vändning.
En spännande blandning av mysterium, äventyr, action, kuppserie medan poliserna försöker lista ut vem Assane är och vad han håller på med.
Den godaste salladen då tonfisken kan smaksättas med vad man har hemma tex kryddor, smaksatt creme fraiche och salladen är klar på ett kick. En mättande sallad.

Jag kommer hem till jul

Bok av Joanna Bolouri
Trettioåttaåriga Emily har ett roligt jobb, härliga vänner och framför allt: en underbar lägenhet i London, som tacksamt nog ligger hundratals mil bort från hennes galna familj. Emily har också den perfekta pojkvännen, Robert. Deras förhållande har till och med nått den nivån att Emily har bestämt sig för att ta med Robert till Skottland denna jul, och presentera honom för familjen, som helst av allt bara vill se sin dotter gift.Men en vecka innan julafton gör Robert slut, och Emily blir alldeles förstörd. Dessutom får knappt någon sömn eftersom hennes unga playboy till granne Evan envisas med att spela hög musik och ha ännu högre sex. Men Emily får en idé, och med hjälp av en månads hyra lyckas hon övertala Evan. Hon är nämligen fast besluten att ta med sig Robert till Skottland. Även om det inte är den riktige Robert.

Så många härliga skratt denna sköna julroman lockar fram när förväxlingar avlöser varandra för Emilys familj när hon kommer hem till jul med sin ”Peter” och när familjen visar sig från sin tokiga sida är det upplagt för störtsköna dagar över jul.
Lättläst och som sagt underhållande.

Koppla ner

Bok av Keren David
Skulle du klara dig i sex veckor utan din telefon? Sex veckor utan att kunna dela foton, utan gruppchattar, utan att vara en del av sociala medier?

En excentrisk entreprenör har utmanat hela Esthers årskurs att göra just det, och den som klarar av utmaningen kommer att vinna 10 000 kronor. För Esther, vars pappa och syster bor i New York hundratals mil bort, är priset hennes enda chans att ha råd med flygbiljetten, så att hon kan åka och hälsa på dem.
Ena halvan av Esthers hjärna ropar: Min telefon? Min telefon? Ska hon ta min telefon? Men den andra säger: Tio tusen spänn! Tio tusen spänn! Wow! Ja, tack!"

En välskriven ungdomsbok med flera tankeställare i dagens uppkopplade vardag.
En spännande story med överraskningar och fler utmaningar än Esther och hennes vänner räknat med. Kommer Esther verkligen klara av att koppla ner sitt liv tillräckligt länge för att vinna?

Hemma hos andra

Bok av Gabriella Ahlström
Amanda blir ensam kvar i den stora gamla trävillan vid havet när hennes pojkvän, journalisten David, åker iväg på ett utlandsuppdrag. Hon försöker känna sig hemma men huset är impregnerat av minnen och upplevelser som hon inte är en del av. I ensamheten slits hon mellan en egen bakgrund som hon skäms över och den outtalade drömmen om att ta plats i Davids uppburna och beundrade familj.
En dag träffar hon Amir som är ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan.
Amir har fått avslag på sin asylansökan. Amanda låter honom bo i huset med henne.
Det blir starten på en berättelse som kommer att handla en del om klass och Amandas svårighet att hantera sin egen bakgrund, men också om att hjälpa och engagera sig i andras öden.
Men när det oförutsedda händer ställs allt på ända.

Hemma hos andra är en berättelse som engagerar och bjuder på flera tänkvärda upplevelser om klassamhälle, tillhörighet, omtanke och vart människors drivkraft kan ta dem.
En välskriven relationsroman som tar upp komplicerade familjeförhållanden där önskan att tillhöra någonting är stark och medryckande där det otänkbara inte längre helt omöjligt.

Den sista migrationen

Bok av Charlotte McConaghy
Franny Stone har tillbringat hela livet vid havet, driven av kärleken till fåglarna som svävar ovanför. Men när klimatförändringarna medför att alla vilda djur börjar dö ut i fruktansvärd hastighet börjar även hennes älskade fåglar att försvinna.

På Grönland hittar hon den sista flocken silvertärnor, som migrerar längre än något annat djur, och hon bestämmer sig för att följa dem till deras slutmål på Antarktis. Hon lyckas komma ombord på Saghani, en av världens sista fiskebåtar, och tillsammans ger de sig ut på en farofylld färd över havet.

Men Franny bär på ett mörkt förflutet. Ett förflutet kantat av förluster fram till den fruktansvärda incident som tvingade henne till denna sista migration. Medan Saghani följer silvertärnorna i skyn avslöjas Frannys hemligheter bit för bit och hon inser att det hon har försökt fly ifrån under hela sitt liv slutligen har hunnit ikapp henne.

Vilken enastående stark läsupplevelse som bjuder på ett flyt genom hela boken som berör på djupet.
”Ett livs avtryck kan mätas utifrån vad det ger och vad det lämnar kvar, men det kan också mätas utifrån vad det stjäl från världen”
Berättelsen hoppar fram och tillbaka i Frannys liv, knyter ihop trådar och fortsätter framåt med en enorm lust att få veta mer och mer. En berättelse som griper tag om mitt hjärta och även om boken har ett slut så fortsätter känslan av att vara med på en resa som ständigt är i förändring - Livet!

Amerikansk jord

Bok av Jeanine Cummins
Acapulco, Mexiko: Medan Lydia och hennes åttaåriga son gömmer sig i badrummet blir resten av familjen mördade i trädgården. Som hämnd för ett avslöjande reportage vill ledaren för knarkkartellen Los Jardineros utplåna inte bara Lydias journalistmake utan hela hans familj. Nyss var ledaren en omtyckt kund i hennes bokhandel. Nu är han en hänsynslös mördare som inte kommer att skona vare sig henne eller sonen. De flyr, först på måfå, sedan norrut. Mer än 200 mil om dagen måste de lägga bakom sig, med buss och tåg och till fots genom öknen innan de kommer till USA. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men också livshotande faror. Och hela tiden jagas de av Javier - den man som för inte så länge sedan var hennes vän. American Dirt gavs ut i Amerika i början av året och blev snabbt en bästsäljare som har sålt i över en miljon exemplar. I mitten av januari 2021 kommer den nu äntligen ut på svenska med titeln Amerikansk jord. Det är en otroligt gripande historia om Lydia och hennes åttaåriga son Luca, enda överlevande sedan resten av släkten, sexton människor, mördats av en drogkartell i Acapulco, Mexico. Redan från första sidan fångade storyn mig och genom bokens gång har hela mitt känsloregister följts åt med karaktärer och händelser. Möten och karaktärer beskrivs precis som om du själv står bredvid Lydia och Luca och får den information och kontakt som behövs för stunden innan det är dags att fly vidare bort från rädsla och hot som ligger hack i häl dag efter dag. Amerikansk jord är en oavbrutet spännande roman om hur långt vi är villiga att gå för att rädda dem vi älskar. Läs Amerikansk jord och börja 2021 med en rivstart!

Min fars hemlighet

Bok av Sara Blædel
När Ilka Jensen får veta att hennes far har dött i USA och att hon är omnämnd i hans testamentet kommer nyheten som en chock. Den 40-åriga skolfotografen har nämligen inte hört av honom sedan han stack ifrån familjen när Ilka var sju år. Eftersom saknaden efter pappa har påverkat Ilka djupt beslutar hon sig för att resa till USA. Inte för att hon är intresserad av själva arvet, utan för att försöka få svar på sina frågor. Varför stack han bara och lät bli att höra av sig? Hur blev hans liv? Och vem var han egentligen?

Det blir dock mer komplicerat än Ilka förutsett. Hon möter pappans nya mycket skeptiska familj och det verkar som om hennes far haft en hel del att dölja. Ilka är dock inte den som låter sig avvisas, hon börjar gräva i pappans förflutna.

En spännande roman som jag tycker bjuder på lite lätt deckarkänsla,
spänning, liv och död på en Begravningsbyrå.
Välskriven och underhållande, lättläst och bjuder på flera frågetecken. Som tur är finns redan del ll och lll ute så det är bara att läsa vidare i trilogin om Ilka Jensen.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.