Brorsan är kung!

Bok av Jenny Jägerfeld
Jag såg mig omkring. Taket var vitt och nästan lika högt som himlen och hölls upp med hjälp av enorma röda stålbalkar. Jag läste på en skylt, svarta bokstäver på vit botten: MALMÖ. Inom mig pirrade något slags bubblig förväntan. För här visste ingen något om mig. Här kunde jag vara precis exakt den jag var. Måns bor egentligen i Stockholm, där är allt ganska trist och jobbigt. Men nu är han i en ny stad över sommaren. Han har följt med sin mamma till Malmö där hon ska jobba. En av de första dagarna träffar han på Mikkel, en kille som ser helt livsfarlig ut, ögonen är smala, arga springor och han har tatueringar över hela armarna. Mikkel utmanar Måns på skateboard, och Måns lyckas mycket bättre än Mikkel hade trott. Från och med den dagen börjar de hänga och Måns har aldrig haft så roligt med någon annan. Sommaren i Malmö verkar bli den bästa i Måns elvaåriga liv. Men vad händer när ens nyvunna vän inte tycker att man varit ärlig med allt?
En helt underbar bok om att ”komma ut” som transperson, den första boken i ämnet som faktiskt riktat sig till barn och ungdomar som jag läst.
Måns har följt med sin mamma till Malmö över sommaren, medan Måns pappa är kvar hemma i Stockholm. Pappan har nämligen svårt att acceptera att hans barn inte är en dotter, som han alltid trott, utan i själva verket en son. I Malmö är det ingen som känner Måns, och han känner att han får en ny chans, där träffar han Mikkel, och en stark vänskap bildas.
En av sakerna jag gillar allra mest med boken är att den inte fokuserar på Måns som transperson, utan främst på den fina vänskapen mellan Måns och Mikkel
Jag fullkomligt älskar Jenny Jägerfelds barn- och ungdomsböcker. Ämnena hon skriver om är alltid vardagliga, men fortfarande viktiga, och alltid med en stor dos humor och värme. Och Brorsan är kung! är inget undantag. I den här berättelsen om könsidentitet får vi möta den 11-årige transkillen Måns, hans mamma som verkligen försöker förstå honom, och Måns pappa som kämpar med att hans dotter nu har blivit hans son. Det jag gillade skarpt med berättelsen är att det inte ligger så mycket fokus kring att Måns “kommer-ut”. Utan fokus ligger i vänskapen som växer fram mellan Mikkel och Måns. Sen självklart så är ju Måns “hemlighet” central i berättelsen, men den är så mycket mer än bara “komma-ut” historia. 

För ett tag sedan läste jag Alex Ginos bok George, som har samma tema som Brorsan är kung!, nämligen att vara ung och trans. En bok som jag tyckte väldigt mycket om. Men personligen känner jag att den här berättelsen kanske är lite lättare att ta till sig, särskilt för den tänkta åldersgruppen 9-12 år. Språket är lite lättare och sidorna är fyllda med humor trots det allvarliga temat i boken.