Den hemlige kocken

Bok av Mats-Eric Nilsson
"Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik" av Mats-Eric Nilsson handlar om det okända fusket med maten. I denna granskning går författaren igenom vanliga livsmedel och de tillsatser som ingår. Dessutom ingår en lista med 320 vanliga e-nummer samt tips på hur man kan äta säsongsbaserat.
Vi utsätts varje dag för de problem som boken tar upp. Flera timmar om dagen faktiskt. Ingen kommer undan. För det handlar om fusket med maten som vi stoppar i oss. Hur den drygas ut med falska ämnen för att producenterna ska kunna hävda att den är hälsosam och har extra bra egenskaper så att de kan ta mer betalt för den. Samtidigt tjänar industrin på att maten blir billigare att framställa då den inte innehåller äkta vara.

Den som äter maten får inte alls den utlovade bättre hälsan utan får sin kropp förstörd av de konstgjorda ämnena. Industrin hävdar att ämnena finns i så extremt liten mängd i maten att det inte spelar någon roll. Men ingen vet vad som händer när flera av dessa ämnen blandas med varandra som när du äter en måltid. De blir alltså en cocktail av främmande substanser med oklar verkan i kroppen.

Författaren ger tydliga exempel på vilka matvaror det fuskas med och vilken mat som istället kan väljas. För det finns mat som är oförfalskad i matbutikerna men den trycks tyvärr undan av de matproducenter som vill att vi ska luras av deras falska produkter.

Efter att du läst denna bok kommer du känna dig lurad av matindustrin. Det positiva är att du för alltid kommer att undvika vissa matvaror och att du lärt dig hitta äkta vara i matbutikens djungel.
Denna bok skildrar det utbredda fusket med mat. Journalisten Mats-Eric Nilsson granskar matindustrin där tillsatser och substitut ingår i var och varannan matvara. Boken öppnade ögonen hos många svenska konsumenter och startade en debatt om e-nummer och marknadsföring av livsmedel.

Den hemlige kocken kan hjälpa konsumenter att bli lite smartare och mer medvetna om livsmedel. Författaren granskar olika livsmedel som vi sätter i oss till vardags. Bara för att det marknadsförs som "naturligt" eller "hälsosamt" betyder det inte att det är det i verkligheten. Detta gäller inte bara skräpmat utan det gäller de flesta produkterna i den lokala matbutiken. Det är en informativ bok som även innehåller en lista med 50 olika livsmedel, 320 olika e-nummer samt en säsongskalender med tips om hur vi kan äta säsongsbaserat.

Denna bok är skickligt skriven. På ett pedagogiskt sätt beskriver författaren om hur matfusket påverkar vad konsumenterna stoppar i sig. Det är lätt att bli lurad av matjättarnas påkostade marknadsföringskampanjer, men efter att ha läst denna bok är jag mycket mer kritisk och gör informerade val, så gott jag kan.