Den hemlige kocken

Mats-Eric Nilsson

"Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik" av Mats-Eric Nilsson handlar om det okända fusket med maten. I denna granskning går författaren igenom vanliga livsmedel och de tillsatser som ingår. Dessutom ingår en lista med 320 vanliga e-nummer samt tips på hur man kan äta säsongsbaserat.

Denna bok skildrar det utbredda fusket med mat. Journalisten Mats-Eric Nilsson granskar matindustrin där tillsatser och substitut ingår i var och varannan matvara. Boken öppnade ögonen hos många svenska konsumenter och startade en debatt om e-nummer och marknadsföring av livsmedel.

Den hemlige kocken kan hjälpa konsumenter att bli lite smartare och mer medvetna om livsmedel. Författaren granskar olika livsmedel som vi sätter i oss till vardags. Bara för att det marknadsförs som "naturligt" eller "hälsosamt" betyder det inte att det är det i verkligheten. Detta gäller inte bara skräpmat utan det gäller de flesta produkterna i den lokala matbutiken. Det är en informativ bok som även innehåller en lista med 50 olika livsmedel, 320 olika e-nummer samt en säsongskalender med tips om hur vi kan äta säsongsbaserat.

Denna bok är skickligt skriven. På ett pedagogiskt sätt beskriver författaren om hur matfusket påverkar vad konsumenterna stoppar i sig. Det är lätt att bli lurad av matjättarnas påkostade marknadsföringskampanjer, men efter att ha läst denna bok är jag mycket mer kritisk och gör informerade val, så gott jag kan.