Två systrar : [ett reportage]

Two Sisters : A Father, His Daughters, and Their Journey into the Syrian Jihad
Bok av Åsne Seierstad
En oktoberdag 2013 försvinner plötsligt två välartade tonårsflickor från sitt hem i Norge. Deras föräldrar pendlar mellan panik och förtvivlan. Vad kan ha hänt dem? Så kommer chockbeskedet: de har gått över gränsen till Syrien. Men deras far är inte typen som ger upp. Orädd ger han sig in i det krigshärjade landet på jakt efter sina döttrar. Vilka är systrarna Ayan och Leila? Vad förde dem från en trygg tillvaro i ett litet norskt samhälle till kalifatet i Raqqa? I Två systrar ger sig Åsne Seierstad, den bästsäljande och kritikerrosade författaren till Bokhandlaren i Kabul och En av oss, i kast med en av vår tids viktigaste och mest komplicerade frågor. Varför radikaliseras muslimska ungdomar som växer upp i väst? Vilka är de människor som söker värvning i IS? Som få andra lyckas Åsne Seierstad komma nära inpå de människor hon skriver om. Två systrar är berättelsen om flickorna som reste, om en islamsk väckelse, om ett land i krig och om en familj som faller isär.
Denna bok är absolut både intressant och detaljerad. Men jag kan känna att den är lite för detaljrik emellanåt. Vissa delar känns enbart som utfyllnad och jag tycker inte det bidrar till svaren om varför två systrar väljer att frivilligt bege sig till krigets Syrien och Isis.
I stort tycker jag dock att boken är bra och jag tror att det kan vara bra för en del människor att få se hur vägen till radikalisering kan gå till. Jag uppskattar även att läsa om hur det är att stå där som förälder och inte kunna göra något. Hur får man hem ett barn som inte vill? Hemskt.
Historien grep tag i mig och jag hade gärna fått veta hur det gått för systrarna nu när det gått några år sedan boken skrevs. Men detta är verkligen en intressant bok som jag tror kan uppskattas hos flera.
Gripande, lärorik och lite läskig bok. Lärde mig väldigt mycket, samtidigt som den väckte många nya tankar och känslor. Välskriven och genomtänkt.