Råttan

Råttan (black edition)
Bok av Kerstin Höfler och Johan Höfler
Malmö förändras, industrier byts mot villor och havsutsikt. Men inåt landet växer en helt annan stad fram. Myndigheterna står handfallna när vita pengar rullar in i skumma företag. Den som står i vägen får betala ett högt pris. Här bor de som letar efter nya sätt att få pengar och respekt. Råttan är den första boken i serien om visselblåsaren Alex. Historien är fiktiv, men bygger på verkliga händelser. Författarparet Johan & Kerstin Höfle bor i Lund, men har båda bott och arbetat i Malmö, där debutromanen Råttan utspelar sig. Kerstin Höfle, född 1969, är läkare inom barn- och ungdomspsykiatrin. Hon har också varit verksam som handläggare och chef på arbetsförmedlingen under tretton år och har även bakgrund som ekonom. Johan Höfle, född 1973, är socionom inom sjukvården. Han är före detta polis och har också arbetat på försäkringskassan och som handläggare och chef på arbetsförmedlingen. Böckerna om visselblåsaren Alex. Handlingen är fiktiv men bygger på verkliga händelser.
I ”Råttan: Black Edition” tas vi med på en resa genom ett Malmö som döljer sig i skuggorna, ett parallellsamhälle som vi kanske kan ana oss till genom tidningsartiklar och rykten på sta’n - men som de flesta av oss aldrig behöver se i verkligheten.

Det här är berättelsen om hur människor trycks ner och exploateras, och skrämmande nog om hur det sker med hjälp av våra skattemedel. Jag kan inte gå i god för att det vi får läsa om i denna skrämmande historia är en del av en faktisk verklighet, men det går väl ihop med innehållet i de där artiklarna och ryktena som vi nog alla tagit del av på olika sätt. Här sätts allt det oroväckande in i ett sammanhang som skapar en helhetsbild.

”Råttan” är dock inte en reportagebok utan i första hand en spänningsroman med brutala inslag och ett intensivt slut. Det är berättelsen om hur en arbetsförmedlares kamp för det hon vet är sant och rätt utsätter såväl henne själv som andra för livsfara - och det är inte alla som kommer levande ur den process som hon inleder utan att från början inse dess hela vidd.
Det sägs att dikten överträffar verkligheten,den här boken känns som 8m det vore något som har hänt på riktigt.

Det handlar om Conny/Olof,Conny är gangsterkungen och hans alias Olof är arbetsförmedlare.På så sätt lyckas han komma åt miljonbelopp i lönebidrag.

Alexandra kommer från Chile och har tidigare arbetat på försäkringskassan nu arbetar hon som handläggare på arbetsförmedlingen.Hon upptäcker Olofs skumraskaffärer.

Maud är Alexandras väninna och journalist,tillsammans gräver de upp historien om Conny/Olof.

Språket är rappt,dialogerna är bra och det känns verkligen som en historia som Uppdrag Granskning skulle kunna ha gjort.Jag får lite ont i magen för tanken finns där nu att den organiserade brottsligheten finns i de statliga myndigheterna och våra skattepengar finansierar kriminalitet.

Det känns som en bok som vi snart kommer att se som en serie på Netflix elker Cmore.