Råttan

Bok av Kerstin Ivarsson och Johan Andersson

Olof är en frisk fläkt på det trötta arbets förmed lings kontoret i Malmö. Han beundras för sin otroliga förmåga att skaffa jobb till långtidsarbetslösa. Visserligen är han sällan på sin arbetsplats, och lönebidragen han beviljar företagen är kanske väl många, men han gör ett fantastiskt jobb, tycker arbetskamraterna.

Alla utom en.

Råttan är en skrämmande historia om hur den organiserade brottsligheten nästlar sig in i byrå kratins korridorer och plundrar skattebetalarna på välfärdsmiljoner. Myndig he terna saknar effektiva kontroll system för att avslöja dem och står handfallna när vita pengar rullar in i skumma företag. De kriminella drar sig inte för att skada eller till och med döda, och den som står i vägen får betala ett högt pris.

Malmö är en stad i förändring. Längs kusten har varv och industrier bytts mot medel klassvillor med havs utsikt. Men inåt landet växer en helt annan stad fram. En sliten miljö där man hör skottlossning på nätterna och där bilarna brinner. Här bor de som letar efter nya sätt att få pengar och respekt.

I den undre världen blir konkurrensen i de traditionella branscherna knark, prostitution och beskyddarverksamhet allt hårdare. Även brotts lingar måste anpassa sig till marknaden. Och ett av de nya sätten att tjäna pengar är välfärdsbedrägerier i organiserad form.

Råttan är den första boken i serien om visselblåsaren Alex. Historien är fiktiv, men den bygger på verkliga händelser.

Boken har skrivits av författarparet Kerstin Ivarsson och Johan Andersson och är deras debutroman. Båda är bosatta i Lund, men har bott och arbetat många år i Malmö, den stad där handlingen i Råttan utspelar sig.

Kerstin Ivarsson är läkare inom barn- och ungdomspsykiatrin. Hon har ett för flutet som ekonom och var verksam på arbetsförmedlingen som handläggare och chef under tretton år.

Johan Andersson är socionom inom sjukvården. Han är före detta polis och har arbetat på försäkringskassan och på arbetsförmedlingen, som handläggare och chef.

Mindre

Olof är en frisk fläkt på det trötta arbets förmed lings kontoret i Malmö. Han beundras för sin otroliga förmåga att skaffa jobb till långtidsarbetslösa. Visserligen är han... Mer

3 utgåvor
Välj utgåva
Råttan : en spänningsromanSvenska - Pocket
ISBN: 9789186293383
RåttanSvenska - Ljudbok
ISBN: 9788711797600
RåttanSvenska - E-bok
ISBN: 9789186293505
Det sägs att dikten överträffar verkligheten,den här boken känns som 8m det vore något som har hänt på riktigt.

Det handlar om Conny/Olof,Conny är gangsterkungen och hans alias Olof är arbetsförmedlare.På så sätt lyckas han komma åt miljonbelopp i lönebidrag.

Alexandra kommer från Chile och har tidigare arbetat på försäkringskassan nu arbetar hon som handläggare på arbetsförmedlingen.Hon upptäcker Olofs skumraskaffärer.

Maud är Alexandras väninna och journalist,tillsammans gräver de upp historien om Conny/Olof.

Språket är rappt,dialogerna är bra och det känns verkligen som en historia som Uppdrag Granskning skulle kunna ha gjort.Jag får lite ont i magen för tanken finns där nu att den organiserade brottsligheten finns i de statliga myndigheterna och våra skattepengar finansierar kriminalitet.

Det känns som en bok som vi snart kommer att se som en serie på Netflix elker Cmore.