El Choco: svensken i Bolivias mest ökända fängelse

Bok av Markus Lutteman
27-årige Jonas Andersson från Kungälv hade i ett desperat försök att bli av med sina skulder erbjudit sig att göra en affärsresa till Bolivia. Han åkte fast på flygplat-sen med nästan tre kilo kokain i väskorna och hamnade på det ökända fängelset El penal de San Pedro, 3 600 meter över havet i Bolivias huvudstad La Paz. Jonas Anderssons första tid blev en kamp för livet. Men de kaotiska åren på San Pedro blev ironiskt nog också vändpunkten i hans liv. Det var här han slutade med droger, det var här han gifte sig och det var här han blev pappa för första gången. El Choco är den fascinerande berättelsen om en svensk mans kamp för överlevnad i en galen och främmande miljö, om kärlek mot alla odds, och om ett land i uppror. Markus Lutteman är nyhetsreporter på Svenska Dagbladet. El Choco är hans första bok.
Spännande och tänkvärd biografi om en ung man med en svår ekonomisk situation på grund av skulder. Han gör ett försök att tjäna snabba pengar genom att smuggla tre kilo kokain från Bolivia till Sverige men åker fast. Han avtjänar därefter ett fängelsestraff i La Paz, Bolivias huvudstad, en hemsk och smutsig miljö där det förekommer droghandel och våld utan att vakter ingriper. Denna fängelsevistelse, som skildras väldigt ingående och levande, är skrämmande att del av. Samtidigt tänker man stundtals att mannen till viss del har sig själv att skylla på grund av det brott han har begått. Boken är även en tankeställare eftersom man förstår hur farligt det är för vissa som tror att kriminalitet ska lösa problem i stället för att själv skaffa en långsiktig plan eller våga be någon om hjälp. Boken har dock även sina ljuspunkter med hopp om ett lyckligt liv för mannen och hans familj.
En helt otrolig historia, där ett felaktigt beslut får oanade konsekvenser, men ändå ett livsval som ändrar hela livet. Jag har fortfarande svårt att förstå att det är en sann berättelse, mycket läsvärd som krossar flera fördommar om människor.