Ett jävla solsken

Bok av Fatima Bremmer
Ester Blenda Nordström var en norm- och banbrytande journalist, en pojkflicka som inte gick att tämja. Det här är historien om en kvinna som gjorde det inga andra vågade, en journalist som wallraffade innan begreppet ens fanns. Hon vägrade låta sig begränsas av normerna och körde motorcykel och rökte pipa. Det här är berättelsen om hennes liv och om vad som fick henne att till slut tappa modet.
En fascinerande bok om den fascinerande Ester Blenda Nordström. Väldigt inspirerande att få läsa om en kvinna som öppnat dörrar för oss kvinnor efter henne och att få följa hennes äventyr över hela världen. Vilken legend?! Jättekonstigt att man aldrig hört talas om henne innan.

Också en historiskt jätteintressant bok, otroligt välskriven och genomtänkt. Det märks att författaren lagt ner tid på att göra research till boken och hennes skrivspråk är fint och målande.

Trots detta tycker jag boken var lite långtråkig. Glad att jag läst den och jag tar med mig mycket från den, älskade några av breven som Ester Blenda skrev. Men under tiden jag läste den var den ändå lite seg kan jag tycka.

Favoritcitat: "Jag brände mitt ljus från båda håll, jag brände det natt och dag. Men jag ångrar ej en sekund därav, fast nu det lyser ner i min grav. Ty åh, mina kära, som jag håller av, vilket härligt sken det gav!"
Kanske är jag ensam om det, men jag hade ingen aning om vem Ester Blenda Nordström var förrän jag läste Fatima Bremmers bok Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström. Och troligtvis skulle jag inte ha läst boken heller, om det inte hade varit för bokcirkeln som jag är med i.

Det var en väldigt intressant läsning på flera sätt. Bland annat får man veta att självaste Astrid Lindgren har "lånat" mycket från Ester Blenda Nordströms böcker till sina egna samt att trots att Ester Blenda Nordström gång på gång slängde sig ut i det ena äventyret efter det andra, behövde hon mycket ensamtid och lugn och ro.

I vanliga fall är jag inget stort fan av biografier, men den här bokens styrka var att Fatima Bremmer emellanåt skrev som om det vore en fiktiv berättelse. Dessa delar varvade hon med utdrag från brev och artiklar. Den kombinationen samt att Fatima Bremmer skriver på ett lättbegripligt och intresseväckande sätt, gjorde att jag ville fortsätta läsa. Jag ville veta vad som hände med Ester Blenda Nordström.
Fantastisk bok på flera olika sätt. Lärorik, spännande och medryckande. Författaren ger ett fint och nära personporträtt av den fascinerande Ester Blenda Nordström, samtidigt som hon berättar om den tidens utmaningar - och framgångar - för kvinnlig frigörelse. Inte nog med det, man får också en väldigt bra insikt i den tidens allmänna politiska och samhälleliga tongångar.
Boken om det jävla solskenet Ester Blenda Nordström (1891-1948) ..."Smålandsflickan, pennskaftet, redaktören, författaren, fredskämpen och en av den svenska kvinnorörelsens främsta profiler". Från piga till samelärarinna till äventyrare i Sydamerika till emigrant i Amerika till Sibirien på expedition, och däremellan utbildning till bonde, en sväng till Finland som nödkommissarie, tid med sin förbjudna kärlek Carin och umgänge med familj och alkoholen. Ett liv fylld av äventyr, men också av rastlöshet, sorg och saknad.

Fatima Bremmer ger oss en stor dos kvinnohistoria, om denna fascinerande kvinna och om den omvärld hon levde i. Ester Blenda Nordström dog 1948, 57 år gammal, i sviterna av en lunginflammation.
Ester Blenda Nordström är en journalist som har levt ett mycket intressant liv och i denna boken får vi läsa allt om det! Hon är en tuff kvinna som trotsade alla samhällets normer under den tiden. En av mina favoritböcker!
Intressant och viktig bok om en envis och stark kvinna som orädd kämpar mot samhällets kvinnosyn i början på 1900-talet.
I arbetet som journalist är hon banbrytande och orädd, reser rastlöst runt och undersöker orättvisor, rapporterar. Hon är en spännande och mångbottnad person som blir en pionjär inom svensk journalistik.
Ester Blenda får i boken den synlighet och bekräftelse som hennes journalistiska liv borde haft för länge sen. Hon har ju gjort avtryck och borde inte vara bortglömd!
En superintressant bok om ett jäkla livsöde och en supercool kvinna som på så många vis var före sin tid! Läs!!!
Historien om journalisten och författaren Ester Blenda Nordström som var pionjär och banbrytande tidigt 1900-tal. Intressant och mycket välgjort av Fatima Bremmer. Dock upplevde jag att boken blev emellanåt lite trög och jag blev väldigt förvirrad av alla namn som nämndes. Men trots detta så slår det mig att boken var intressant. En bra samhällsskildring och frågan jag ställer mig är att varför glömdes hon bort?
Vilken jävla bok! Ja nu svär jag, fast denna gång i positiv bemärkelse. I julklapp 2017 fick jag Fatima Bremmers bok Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström. Det var en sån lyckträff. Boken om Sveriges första kvinnliga wallraffare och äventyrare Ester Blenda Nordström är en helt fantastiskt spännande bok.

Boken inleds med ett avsked av Ester Blendas livskamrat Carin Waern Frisell. Ester Blenda har gått bort, endast 57 år ung efter att Carin har vårdat henne sedan Katastrofen. Detta trots att det aldrig är uttalat att de två är ett par – samkönade förhållanden är olagliga vid den här tiden. Och under de föregående åren har både Ester Blenda och Carin varit gifta med män på var sina håll. För Ester Blendas del handlade äktenskapet om att få komma med på en resa till Sibirien… Hela sitt vuxna liv reser hon, Ester Blenda. Först gör hon en klassresa när hon wallraffar som piga. Därefter får jag som läsare följa henne världen över – allt från Lappland till Amerika. Vilken häftig, modig kvinna! Ester Blenda är journalist, men skriver också böcker om sina resor och böcker om Ann-Mari, en ung och upprorisk tjej som i mångt och mycket påminner om Ester Blenda själv.

Samtidigt är denna häftiga, modiga Ester Blenda, som gör uppror mot konvenansen, en sårbar människa. Hon får dåligt samvete gentemot folk hon har skrivit om bland annat En piga bland pigor från 1914. Ester Blenda har nåt skört över sig och kanske är det detta sköra som via ett tilltagande missbruk leder fram till Katastrofen.

Den här boken är så intressant och välskriven att jag förlåter korrekturfelen och ett par störande upprepningar. Det är ett gediget arbete Fatima Bremmer har gjort som har resulterat i den här biografin. Tänk att en sån spännande person var helt okänd för mig innan jag läste boken om henne. Men med bokens rika bildantal tillsammans med berättelsen om Ester Blenda blir hon så levande för mig. Otroligt skickligt utfört arbete, Fatima Bremmer! Och för en gångs skull (nästan…) fick Augustpriset 2017 i kategorin Bästa fackbok en värdig vinnare.

Mitt omdöme slår i taket!
Ett lysande porträtt av en lysande författarinna.
En riktigt modig journalist som till sist tappade modet.
Vilken bok och vilket arbete Fatima Bremmer har gjort för att få ihop biografin om Ester Blenda Nordström! Välskriven och inget lämnat till slumpen! Och min fundering genom läsningen är, varför har jag inte hört talas om Ester tidigare? Hon är en otroligt viktig kvinna för vår feministiska historia och vi har henne att tacka för sitt driv och djärvhet!
En av de bästa biograferna jag läst på svenska. Känns nästan skönlitterär. Väldigt fin och fantastiskt med alla inslag från Nordströms egna texter och bilder.
Detta är en biografi om en kvinna som verkligen vågade gå mot strömmen i början av 1900-talet. Hon utbildade sig till journalist och utmärkte sig genom att gå i byxor, röka pipa och köra motorcykel, vilket kvinnor normalt inte gjorde på den tiden. Hon ville också ta reda på hur det egentligen förhöll sig med vissa saker och då utgav hon sig för att vara tex. en piga dvs "walraffade". Och på så sätt kunde hon skriva om orättvisor med självupplevda belägg. Det var också en kvinna som hade problem med att anpassa sig till samhällets förväntningar på kvinnor på den tiden, vilket också fick konsekvenser givetvis
Ett jävla solsken är titeln på en mycket läsvärd bok i form av en biografi om den svenska journalisten och författaren Ester Blenda Nordström. Författare är Fatima Bremmer och boken, som kom ut 2017, belönades med Augustpriset samma år.

Ester Blenda Nordström blev Sveriges första wallraffande journalist när hon tog anställning som piga för att därefter kunna skriva en bok om pigornas situation. Hon var dessutom en äventyrare och en av de banbrytande kvinnliga journalister som kallades pennskaft. I boken beskrivs både Ester Blenda som person och yrkeskvinna, hennes kärleksliv och hennes många reseäventyr över hela världen.

Boken om Ester Blenda Nordström är medryckande men känns samtidigt objektiv och är en skickligt berättad historia om en kvinna värd att uppmärksammas. Det finns egentligen ingen som inte skulle tycka om denna bok som är välskriven och fascinerande. Boken rekommenderas särskilt för den som tycker om att läsa om starka, banbrytande och modiga kvinnor.