Gabrielle Erikstedt

Recensioner

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson

Betyg 2
Hjälp vilken besvikelse... så tråkig, dåligt överdriven och ointressanta karaktärer, synd när handlingen hade god humoristisk potential. Enda vettiga med den är väl att man får en tidslinje på stora delar av 1900-talets historia.

Damen med hunden av Anton Tjekhov

Betyg 2
Tyvärr är det mest moralkakor som inte är särskilt intressanta. Tjechov lyckas dock som många av 1800-talets stora ryska författare att på ett skarpt sätt spegla deras samtid.

Damen med hunden av Anton Chekhov

Betyg 2
De flesta noveller är mest moralkakor som inte är särskilt intressanta. Tjechov lyckas dock som många av 1800-talets stora ryska författare att på ett skarpt sätt spegla deras samtid.

Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån av Bodil Malmsten

Betyg 4
Rytmen flyter på så bra!
Blir delad när Maurice är en gruvlig men man får leva sig in i hans värld så starkt, känna med honom och samtidigt hata honom. Kretsar mycket kring hur varje människa är sitt eget universums mitt och hur man samtidigt är distansierad till sina handlingar
De flesta noveller är mest moralkakor som inte är särskilt intressanta. Tjechov lyckas dock som många av 1800-talets stora ryska författare att på ett skarpt sätt spegla deras samtid.

Röda pesten : av Jack London

Betyg 4
Intressant och bra uppbygnad, märks delvis att den är ur tiden när 2013 beskrivs men trots att den är över hundra år håller den. Känns väldigt äkta och jag gillsr Londons "take" på sina analyser. Passande corona-läsning!

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer

Betyg 4
En av de bästa biograferna jag läst på svenska. Känns nästan skönlitterär. Väldigt fin och fantastiskt med alla inslag från Nordströms egna texter och bilder.

Anna Karenina av Leo Tolstoy

Betyg 3
Långa sidorspår som leder upp till handlingen, även många händelser runt omkring som läsaren skulle kunna ha varit utan. Man får inte lära känns karaktärerna ytligt bara på djupet, direkt.

I.o.m att den är så lång byggs den upp långsamt och suggessivt, men det är ett litterärt mästerverk och helt klart värt att ta sig igenom de första två-trehundra sidorna trots att de kan vara väldogt sega, för det är en historia utan desslike

Det är egentligen som två olika handlingar, skulle likaväl kunna varit två böcker istället. Den med Anna och Vronskji samt Kitty och Levin.

Det här är hjärtat av Bodil Malmsten

Betyg 5
Få poeter dom gör dikterna till en sådan berättelse. En historia. Allt hänger samman, allt är ett. Lika mycket händelseförlopp som i prosaverk, men ack så mycket vackrare. När man läst en dikt kan den några sidor senare få en helt ny innebörd.
Bonen är kanske snarare en enda lång dikt.

Gubbe och katt av Nils Uddenberg

Betyg 2
Trots att det är kort känns den dock segt, man kommer inte nära inpå och det går delvis för fort fram, för att sedan vara långa vetenskapliga utläggningar. Men fortfarande en mysig och lättsamt språk